Άνθιμος: "Θέλουν να ονομάσουν την πρωτεύουσα των Σκοπίων Αλεξάνδρεια" - (Vid)

«Χάσαμε τον προσανατολισμό μας, όσον αφορά στον εντοπισμό των προτύπων για να φτιάξουμε την ζωή μας. Θα μου επιτρέψετε να πω την λαϊκή λέξη: «Εγίναμε ρεζίλι! Με όσα λέγονται, με όσα γράφονται, με όσα υπονοούνται…», τόνισε από τον άμβωνος ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, από τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Επίσης ο Μητροπολίτης Άνθιμος, υπογράμμισε ότι «πρώτα σφάλαμε εμείς και οι πολιτικοί, και ο λαός, και οι δικαστικοί, και οι στρατιωτικοί και οι νομικοί, αλλά και ο λαός ο απλός που ζητούσε χρήματα και καλοπέραση και εγκατέλειψε την ύπαιθρο και πήγε στα αστικά κέντρα…»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έβαλαν στα Σκόπια, ενώ τόνισε: «Να σας πω και κάτι άλλο, οι Σκοπιανοί προετοιμάζονται να ονομάσουν την πρωτεύουσα των Σκοπίων Αλεξάνδρεια..»

Δείτε το κήρυγμα του Μητροπολίτη:

Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!
Get Adobe Flash Player here
Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τίμησε τον απερχόμενο Πρόξενο στην Αλεξάνδρεια

Την 24η Ιουνίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ και τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, παρέστη στην δεξίωση που παρέθεσε στην προξενική κατοικία ο απερχόμενος Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Γεώργιος Διακοφωτάκης προς την ελληνική παροικία, επί τη περατώσει της θητείας του στην Μεγάλη Πόλη.

Κατά την διάρκεια της δεξιώσεως ο Μακαριώτατος προσεφώνησε τον αλεξανδρινό στην καταγωγή κ. Γεν.Πρόξενο, Άρχοντα Πρωτέκδικο του Πατριαρχικού Θρόνου, αναφερθείς στην γόνιμη προξενική θητεία του, στο ήθος και την ευπρέπεια τον διακρίνουν, ως και την αγάπη που επιδεικνύει προς το Πατριαρχείο και την ομογένεια και του απένειμε τον Ταξιάρχη του Τάγματος Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου μετʼ Αστέρος.

Ακόμη, ετίμησε την Ευγενεστάτη σύζυγο του κ.Προξένου, κα.Κλεοπάτρα Πάππα-Δικαοφωτάκη, Διοικητική Γραμματέα του Προξενείου με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου, για την καλλίπαρπη υπηρεσία της.

Ο κ.Γεν.Πρόξενος με συγκίνηση εδέχθη την υψηλή τιμητική διάκριση και εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Σεπτό Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας για την αγαστή συνεργασία και την πατρική αγάπη Του προς τον ίδιο και την οικογένειά του.

Την σεμνή αυτή τελετή ετίμησαν με την παρουσία τους ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Χριστόδουλος Λάζαρης, ο οποίος επίσης προσεφώνησε τον Εντιμ.κ.Διακοφωτάκη, οι Γεν.Πρόξενοι στην Αλεξάνδρεια της Μ.Βρετανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας, του Λιβάνου, της Σαουδικής Αραβίας, της Κίνας και της Παλαιστινιακής Αρχής, επίτιμοι Πρόξενοι, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ.Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ.Ιωάννης Σιόκας, οι Πρόεδροι όλων των ελληνικών Συλλόγων, αιγύπτιοι κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και σύσσωμη η παροικία.

Την επομένη, 25η Ιουνίου, η ΑΘΜ παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του κ.Γενικού Προξένου και της Ευγεν.συζύγου του στο Πατριαρχικό Μέγαρο, στο οποίο παρεκάθησαν ο Εξοχ.Πρέσβης κ.Χριστόδουλος Λάζαρης μετά της Εριτίμου συζύγου του, ο νέος Ακόλουθος Αμύνης της ελληνικής Πρέσβείας κ.Στυλιανός Πετράκης, Πλοίαρχος Π.Ν. και τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής.

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Την 26η Ιουνίου ε.ε, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’, ετέλεσε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου κ.Τιμοθέου Νtumba, του Μακαριωτάτου συμπροσευχομένου εντός του Ιερού Βήματος.

Κατά την προσφώνησή του ο Θεοφιλέστατος ανεφέρθη στην αξία και την ευθύνη του ιερατικού υπουργήματος και εκάλεσε τον νέο ιερομόναχο, εν απολύτω υπακουή προς τον Σεπτό Προκαθήμενο της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, να αναλώσει όλες τις δυνάμεις του προς δόξαν Θεού, εύκλεια του παλαιφάτου Πατριαρχείου και ευαγγελισμό των αφρικανών αδελφών.

Ο Οσιολ.π.Τιμόθεος Νtumba, υιός του ιερέως π.Θεοφάνη Νtumba, εγεννήθη στην Κανάγκα του Κογκό το έτος 1972. Σπούδασε στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τυγχάνει μεταπτυχιακός φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το έτος 2007 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Πενταπόλεως (τότε Κεντρώας Αφρικής) κ.Ιγνάτιο.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος, αφού προέστη ιερού μνημοσύνου χριστιανών της Μεγάλης Πόλεως, απένειμε τις πατρικές ευχές και ευλογίες Του στον νέο πρεσβύτερο και παρουσίασε στο εκκλησίασμα την ιερά εικόνα του Αγίου Κυρίλλου Γ’ του Λουκάρεως, Πατριάρχου Αλεξανδρείας (1601-1620) και μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχου, την οποία εν συνεχεία ενεθρόνισε στο ιερό Σύνθρονο του Πατριαρχικού Ναού, εν όψει της πρώτης επιτελέσεως της ιεράς μνήμης Αυτού, την 27η Ιουνίου, μετά την αγιοκατάταξη του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (Οκτώβριος 2010).

Τέλος, η ΑΘΜ ετίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου τον απερχόμενο εκπαιδευτικό της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Άγιος Αθανάσιος», Αιδεσιμολ.Πρωτοπρ.κ.Εμμανουήλ Μπαριτάκη, για την τριετή καλλίκαρπη εκπαιδευτική και ιερατική του διακονία στην Πατριαρχική Καθέδρα.

με πληροφορίες από ανακοινωθέν της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως Λιβύης


Άγνωστοι διέρρηξαν χθες βράδυ τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Τριπόλεως της Λιβύης. Αφού έσπασαν την κεντρική πόρτα του ιστορικού Ναού, εισήλθαν σε αυτόν και έκλεψαν το παγκάρι, τα τμήματα του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου, που φυλάσσονταν σε ειδικές ασημένιες λειψανοθήκες, ενώ από το σκευοφυλάκιο που βρίσκεται στο Ιερό Βήμα αφαίρεσαν το ιερό Ευαγγέλιο, ιερά σκεύη και λειτουργικά άμφια. Οι διαρρήκτες σύλησαν την Αγία Τράπεζα αφαιρώντας τις επιτραπέζιες κανδήλες ενώ απογύμνωσαν το Ναό από όλες τις κανδήλες και τα εκκλησιαστικά διακοσμητικά αντικείμενα.

Οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών απέβησαν άκαρπες, Ο Μητροπολίτης Τριπόλεως Θεοφύλακτος και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Αρχιμ.Ιωακείμ Βασιλάκος εξετάζουν όλες τις δυνατότητες για την επιστροφή τους στη Λιβύη.

Άγνωστοι λεηλάτησαν τον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στη Λιβύη

Λεηλατήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Τριπόλεως Λιβύης, όπου άγνωστοι έσπασαν την κεντρική πόρτα και εισέβαλαν μέσα.

Εν συνεχεία διέρρηξαν το παγκάρι, αφαίρεσαν τα ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου μαζί με τις ασημένιες λειψανοθήκες, ενώ εισήλθαν στο ιερό βήμα όπου έκλεψαν τα ιερά σκεύη.

Επίσης σύλησαν την Αγία Τράπεζα, και εξαφάνισαν όλες τις καντήλες του Ναού, ενώ αφαίρεσαν τα ευαγγέλια και τα άμφια.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία της Τριπόλεως αλλά δίχως αποτέλεσμα, δια τούτο διερευνάτε για να βρεθεί δίοδος και να μπορέσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος και ο Γεν. Αρχιερατικός, Αρχιμ. Ιωακείμ Βασιλάκος, να επιστρέψουν στην Τρίπολη.

Συνάντηση Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ με Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο

Με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄, συναντήθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καϊρου, παρουσία των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Νιτρίας κ. Νικοδήμου και Βαβυλώνος κ. Νήφωνα.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, καθώς και το σπίτι το οποίο έζησε ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως ο Θαυματουργός.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιλαρίων είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αδελφικό κλίμα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο Πατριαρχείων, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία.

Τέλος να σημειωθεί ότι προς τιμήν του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ παρετέθει γεύμα, και εν συνεχεία ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ αναχώρησε για την Αθήνα.

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Διεθνή Διάσκεψη για το Διαθρησκειακό Διάλογο στη Βουδαπέστη


Τη μοναδική προοπτική της θρησκείας, να παράσχει ισορροπία στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης, να καταπολεμήσει το φονταμενταλισμό και το ρατσισμό, να αναπτύξει τη θρησκευτική ανεκτικότητα σ’ ένα κόσμο συγκρούσεων, όπως επίσης και τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας, τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε μήνυμά του προς τη Διεθνή Διάσκεψη για το Διαθρησκειακό Διάλογο, που ολοκλήρωσε την Παρασκευή το βράδυ τις τριήμερες εργασίες της στη Βουδαπέστη, στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Στο μήνυμά του ο κ. Βαρθολομαίος υπογραμμίζει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το 1994 με σειρά διεθνών διοργανώσεων έχει προαγάγει και εμβαθύνει το διαθρησκειακό διάλογο, θεωρώντας πως οι θρησκευτικές κοινότητες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα ότι ανήκουν στην ανθρωπότητα, κατοικούν τον ίδιο κόσμο και είναι δημιουργήματα του ίδιου Θεού.

Αναφέρεται επίσης στον ηγετικό ρόλο που ανέλαβε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο διαθρησκειακό διάλογο, όντας τοποθετημένο γεωγραφικά σε μια από τις πιο ευαίσθητες παγκοσμίως περιοχές, στο σταυροδρόμι μεταξύ ηπείρων και πολιτισμών, διεξάγοντας διάλογο από το 1977 με την Ιουδαϊκή κοινότητα σε θέματα όπως η παράδοση και ανανέωση στον σύγχρονο κόσμο, ενώ από το 1986 με τον μουσουλμανικό κόσμο για ζητήματα ειρήνης, συνύπαρξης, δικαιοσύνης και πλουραλισμού.

«Καμία θρησκευτική κοινότητα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, ενώ είναι αναγκαία η ηγεσία πολιτικών και κυβερνήσεων» τονίζει ο χαρακτηριστικά Οικουμενικός Πατριάρχης.

Σε παρέμβασή του στη Διάσκεψη στη Βουδαπέστη, ο Επίσκοπος Γαλλίας Εμμανουήλ, υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, τόνισε την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και των νέων μεταναστευτικών ροών που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των ανισοτήτων και των διάφορων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στα σύνορα της Ευρώπης --ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο, καθώς πλοία απελπισμένων ναυαγούν διαρκώς στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα-- και οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την θρησκευτική πολυμορφία.

Ο Επίσκοπος Εμμανουήλ τόνισε ότι η συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων, πρέπει να ειδωθεί μέσα από την επιβεβαίωση των ιδιαίτερων πολιτιστικών παραδόσεων τους, ως το μόνο στοιχείο πρόσβασης προς τη διαρκή νεωτερικότητα, μακριά από την κρίση ταυτότητας και αποτελώντας η Μεσόγειος το συνδετικό εκείνο ιστό, μέσω του οποίου η Ευρώπη πρέπει να δράσει για τη συμφιλίωση και την ενότητα, ενώ υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που η θρησκεία μπορεί να διαδραματίσει σ’ αυτή τη διαδικασία.

Στο χαιρετισμό της στη Διάσκεψη, η ελληνικής καταγωγής πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουγγαρία, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, υπογράμμισε τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στις «αξίες της θρησκευτικής ανεκτικότητας καθώς και της ελευθερίας έκφρασης που αποτελούν τους θεμελιώδεις πυλώνες της οικοδόμησης του μελλοντικού κόσμου». Μίλησε επίσης για την ανάγκη καταπολέμησης της Ισλαμοφοβίας στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των χριστιανικών κοινοτήτων σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη .

Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Μητροπολίτης Τριπόλεως

tripoleos_thumb_medium353_219Στην Ελλάδα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κατερίνη επιστρέφη σήμερα ο αγωνιστής Μητροπολίτης Τριπόλεως κ.κ. Θεοφύλακτος.

Πρόβλημα με την υγεία του αντιμετώπισε ο Σεβασμιώτατος από την έλλειψη φαρμάκων απαρραιτήτων δια την ζωή του εις την Πρωτεύουσα της εμπόλεμης Λιβύης, Τρίπολη.

Τις τελευταίες ημέρες έχουνε εντατικοποιηθεί οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη, και μάλιστα στις υποδομές της πόλεως και εν γένει της χώρας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψης σε φάρμακα όλων των ειδών και σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ καθ’όλο το 24ώρο συνεχίζονται οι οδομαχίες ακόμη και μέσα στην πόλη, ώς εκ τούτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αντιμετώπισε πρόβλημα υγεία ευτυχώς ελαφρή!

Δια να μην υπάρξει σοβαρότερο πρόβλημα στην υγεία του ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση την βοήθεια προκειμένου να επιστρέψη στην μητέρα Ελλάδα έστω και για μικρό χρονικό διάστημα έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην χώρα της Λιβύης.

Εξάλλου όλοι οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι που διέμεναν στην χώρα την έχουνε εγκαταλείψει και επέστρεψαν στην Πατρίδα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεοφύλακτος θέλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα τον γενικό γραμματέα αυτού και Πρέσβη κ. Ζέππο, ο οποίος μερίμνησε για την ασφαλή έξοδό του από την εμπόλεμη Τρίπολη .

Την Ελληνική Πρεσβεία μας στην Τυνισία, και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρθαγένης

κ.κ. Αλέξιο για το ενδοιαφέρον και την αγάπη τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα ταξιδέψει σήμερα οδικώς από Τρίπολη πρός Τυνισία με την συνοδεία του Αξιοτίμου Πρέσβεως της Ουγγαρίας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η έξοδός του από την χώρα (αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μοναδική Ευρωπαική Πρεσβεία που παραμένει εν λειτουργία στην Τρίπολη) και από εκεί αύριο θα έρθει στην Ελλάδα μέσω Ρώμης πρός Θεσσαλονίκη όπου και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί ο Αρχίμ. Ιωακείμ Βασιλάκος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Τριπόλεως.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε σύντομα να είστε κοντά μας υγειής και δυνατός!

«Θεοφυλάκτου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλύτου Μητροπολίτου, πολλά τα έτη»

altΑν ο θάνατος είναι «το συγκλονιστικότερο γεγονός της ζωής», τότε η Ανάσταση του Χριστού είναι πράγματι «η εορτή των εορτών". Η ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας την ολόφωτη νύχτα του Πάσχα μας εισάγουν στο θρίαμβο της νίκης κατά του θανάτου.

Ο εσταυρωμένος της Ιερουσαλήμ, «επί Ποντίου Πιλάτου», αποδέκτηκε το θάνατο μ' όλες του τις πτυχές και μ' όλη του τη δύναμη - δύναμη φθοράς, εξουσίας επί της ζωής, χωρισμού ψυχής και σώματος. Αποδεχόμενος όμως το θάνατο, με το να υπακούσει «έως τέλους» στον Πατέρα Του, συνέτριψε τη δύναμή του και ανέτρεψε την εξουσία του, χαρίζοντας σε όλους ζωή αιώνιον. Κι έγινε η Ανάσταση του Ιησού Χριστού βεβαιότητα ανάστασης του σύμπαντος κόσμου, αφθαρτοποίηση της ύλης, έγερση των απ' αιώνος κεκοιμημένων, αιτία χαράς όλων των ανθρώπων.

Όταν λέμε Ανάσταση εννοούμε ότι το σώμα του που ήτανε νεκρό και μάλιστα πληγωμένο από τα καρφιά και την λόγχη, σηκώθηκε. Αυτό το γεγονός, διαδόθηκε από πολλούς την τρίτη ημέρα και κανένας δεν μπόρεσε να το διαψεύσει. Οι γραμματείς και οι φαρισαίοι, που τον καταδικάσανε και τον σταυρώσανε και συνεπώς, ήταν ένοχοι, θα έπρεπε να αποδείξουν στο λαό ότι αυτά που διαδίδονται είναι ψευδή και ο καλύτερος τρόπος για να το αποδείξουν ήτανε να πάνε στο μνήμα και να δείξουν το σώμα του Χριστού ότι ήταν νεκρό. Ασφαλώς πήγανε, αλλά το σώμα δεν το βρήκανε. Και το ερώτημα είναι, τι έγινε το σώμα του; Ασφαλώς οι άπιστοι θα πουν πως πήγανε οι μαθητές του και το πήρανε. Ας εξετάσουμε λοιπόν και αυτή την εκδοχή. Οι μαθητές του ζήσανε με τον Χριστό τρία χρόνια ακούσανε την διδασκαλία του, είδανε την ζωή του και τα θαύματα που έκανε, κάνανε και εκείνη με την εξουσία που τους έδωσε αλλά στο τέλος όταν τους είπε υπάγωμεν στην Ιερουσαλήμ και Υιός του ανθρώπου μέλη να πάθει πολλά, να εμπαιχθεί, να μαστιγωθεί, να σταυρωθεί και την τρίτη ημέρα να αναστηθεί. Αυτό οι μαθητές του δεν μπόρεσαν να το καταλάβουν και όταν ο Χριστός συνελήφθη στην Γεσθημανή, τρομαγμένοι διαλυθήκανε. Ο Ιούδας που τον πρόδωσε, κρεμάστηκε. Ο Πέτρος τον αρνήθηκε τρεις φορές. Και όλοι τους κρυφτήκανε για τον φόβο τον Ιουδαίων. Τι έγινε λοιπόν την τρίτη ημέρα; Που το βρήκανε το θάρρος να ομολογήσουν χαρούμενα ότι ο Χριστός ζει; Αν οι μαθητές είχανε κλέψει το σώμα θα είχανε το θάρρος να ομολογήσουν στους γραμματείς ότι ο Χριστός Ανέστη !!! Ο Πέτρος που τον είχε αρνηθεί μετά την ανάσταση κήρυττε με θάρρος και εξουσία και έλεγε "Τον Χριστό τον οποίο σταυρώσατε, ο Θεός τον Ανέστησε και ημείς είμεθα μάρτυρες". Και ότι πρέπει να πειθαρχούμε στον Θεό μάλλον παρά στους ανθρώπους.

Μετά την Ανάσταση επί σαράντα μέρες ο Χριστός φανερωνότανε στους μαθητές του και την τεσσαρακοστή ημέρα ανελήφθη στον ουρανό. Οι έντεκά αυτοί μαθητές του δώσανε όλοι την ζωή τους, κηρύττοντας την Ανάσταση του Χριστού. Στερηθήκανε της απολαύσεις της ζωής και στο τέλος πεθάναν με μαρτυρικό θάνατο, βέβαιοι γι' αυτό που κηρύττανε.

"Αναστάσεως ημέρα, και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει, και αλλήλους περιπτυξώμεθα. Είπωμεν, αδελφοί, και τοις μισούσιν ημάς˙ Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει, και ούτω βοήσωμεν˙ Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος".

γή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - του Πετρου Παπακωνσταντινου

ΤΡΙΠΟΛΗ. Περιδιαβαίνοντας τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης, ανάμεσα σε μπουκαμβίλιες και ιβίσκους, συναντάμε, απέναντι από τον Καθολικό Ναό, ένα σεμνό κτίριο με την ελληνική σημαία και τον χαρακτηριστικά κυκλαδίτικο συνδυασμό του λευκού και του γαλάζιου. Περνώντας την παραδοσιακή πύλη και αφήνοντας πίσω μας το ορφανοτροφείο, φτάνουμε σε μια εσωτερική αυλή όπου μας περιμένει, μπροστά στην είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, ο Μητροπολίτης Θεοφύλακτος.

Μαζί με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας, Δημήτρη Αναστασίου και τους ανθρώπους της κυπριακής πρεσβείας που έμεινε ανοιχτή -οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές έκλεισαν μετά την έναρξη των βομβαρδισμών με εξαίρεση την προεδρεύουσα της Ε.Ε. Ουγγαρία- ο ιερωμένος από την Πιερία είναι ο ντε φάκτο εκπρόσωπος του ελληνικού στοιχείου στη βομβαρδισμένη Τρίπολη, σ’ αυτή τη μακρόσυρτη Εβδομάδα των Παθών για τον λιβυκό λαό.

Δίνουμε μάθημα

Σε μικρή απόσταση από αυτά εδώ τα σοκάκια, άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες τις πρώτες ημέρες των ταραχών, ενώ από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών κάμποσες βόμβες έπεσαν σε μικρή απόσταση από το σπίτι του κ. Θεοφύλακτου, σε ένα θερμό σημείο της πρωτεύουσας, λόγω της κεραίας της κρατικής τηλεόρασης που βρίσκεται εκεί. Ωστόσο, ο παλιός Βατοπεδινός, που ήρθε στην Τρίπολη ως ιερέας το 1991 και ανέλαβε την Μητρόπολη το 2004, δεν εννοεί να φύγει, παρότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προσφερθεί να τον μεταφέρει, μαζί με άλλους Ελληνες, με ασφάλεια στην Αθήνα. «Δεν μπορεί ο ποιμενάρχης να εγκαταλείπει το ποίμνιο την ώρα της δοκιμασίας - και τι μάθημα θα δίναμε, ως χριστιανοί, αν φοβόμαστε τόσο πολύ τον θάνατο;»

Ελληνας τρίτης γενιάς, γεννημένος στην Ιταλία από Καλύμνιους μετανάστες, αλλά με άπταιστα ελληνικά, ο Δημήτρης Αναστασίου έχει πολύ ελεύθερο χρόνο τελευταία. Δουλειά του είναι να φτιάχνει πισίνες, αλλά αυτές τις μέρες, οι μεν ξένοι εργάτες που απασχολούσε έφυγαν, οι δε πιστώσεις από τις τράπεζες σταμάτησαν και οι κατασκευαστικές δραστηριότητες έχουν παγώσει. Ο ίδιος είδε και άκουσε πολλά, αλλά προτιμά να είναι φειδωλός στις αφηγήσεις και τις εκτιμήσεις του - κάτι υπέρ του οποίου συνηγορούν και οι δύο «συνοδοί» μας από το υπουργείο Τύπου που δεν μας χάνουν ούτε λεπτό από το οπτικό τους πεδίο, από το κεφαλόσκαλο.

«Παλαιότερα, είμαστε στην Τρίπολη μέχρι και 4.000 Ελληνες και εκπροσωπούσαμε μια από τις πιο παλιές κοινότητες της πόλης, με διαρκή παρουσία από την αρχαιότητα. Τώρα έχουμε μείνει κάπου 150, κι αυτές τις μέρες, με τις ταραχές και τους βομβαρδισμούς, πολλοί έφυγαν, περιμένοντας να τελειώσουν όλα αυτά για να γυρίσουν πίσω», μας λέει ο κ. Αναστασίου. Μάρτυρας της διαχρονικής ελληνικής παρουσίας και ο ίδιος ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, που οικοδομήθηκε το 1647, όταν οι Ελληνες ήταν υπόδουλοι των Οθωμανών. «Μια παλλακίδα, ευνοούμενη του πασά τον έπεισε να δώσει την άδεια», αφηγείται ο μητροπολίτης. «Αλλά ήρθαν άλλοι πασάδες, που τον γκρέμισαν, δύο φορές. Την τρίτη φορά, οι Ελληνες εκμεταλλεύθηκαν τον άγραφο νόμο που έλεγε ότι, αν η ανατολή του ηλίου έβρισκε χτισμένο τον τρούλο της εκκλησίας, οι αρχές δεν είχαν δικαίωμα να τον γκρεμίσουν. Από τότε, έχουμε τον Αη Γιώργη, τον οποίο ανακαινίσαμε ριζικά, πρώτα το 1993 κι ύστερα το 2007, με τη βοήθεια της κυπριακής εταιρείας J&P».

Τρεις οι αντίπαλοι

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Τρίπολης (στους οποίους, εκτός από τους Ελληνες και τους Κύπριους, περιλαμβάνονται Ρώσοι, Βούλγαροι κ.ά.) δεν είχαν ποτέ προβλήματα σε σχέση με την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, μας λέει ο κ. Θεοφύλακτος. Αν και απέφυγε οποιαδήποτε ανάμειξή του στα πολιτικά πράγματα που θα χρωμάτιζε την εδώ παρουσία του προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, στάθηκε πάντα στο πλευρό των απλών ανθρώπων αυτής της χώρας, που πλήρωναν πάντα τα σπασμένα των εσωτερικών και διεθνών κρίσεων. Προ ετών, ο μητροπολίτης είχε πρωτοστατήσει σε κοινή έκκληση των χριστιανικών δογμάτων υπέρ της άρσης του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη Λιβύη από τις μεγάλες δυνάμεις. Τώρα, υπέγραψε παρόμοια έκκληση για την ειρήνευση και τον τερματισμό των εχθροπραξιών, σ’ αυτόν τον παράξενο, λιβυκό πόλεμο με τους τρεις αντιπάλους - κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ΝΑΤΟ.

Εδώ, στον ναό του Αγίου Γεωργίου, ο μητροπολίτης Θεοφύλακτος και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Τρίπολης θα γιορτάσουν την Ανάσταση. «Αλλες χρονιές, ο Επιτάφιος κατέβαινε τη Μ. Παρασκευή από την Παλιά Πόλη στο λιμάνι και πέρναγε από την Πράσινη Πλατεία προτού επιστρέψει στον ναό, ενώ την Ανάσταση τη γιορτάζαμε κανονικά, τα μεσάνυχτα. Φέτος, λόγω των γεγονότων, αναγκαστικά θα τη γιορτάσουμε το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου. Τι να κάνουμε, θα το υπομείνουμε, θα περάσει κι αυτό…».

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Κ.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Στην τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε στην Ιαπωνία αλλά και στους πολέμους και τις τρομοκρατικές ενέργειες, που μαζί με την οικονομική κρίση συγκροτούν μια εφιαλτική εικόνα για τον πλανήτη, αναφέρεται ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πασχαλινό μήνυμά του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του πασχαλινού μηνύματος του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου:

Και πάλιν μετά χαράς και ειρήνης απευθύνομεν προς υμάς τον χαρμόσυνον και πλήρη ελπίδων χαιρετισμόν “Χριστός Ανέστη”!

Αι συγκυρίαι και τα γεγονότα της συγχρόνου εποχής φαίνονται μη δικαιολογούντα το χαρμόσυνον του χαιρετισμού μας. Αι συντελεσθείσαι ήδη φυσικαί καταστροφαί εκ των σεισμικών δονήσεων και των θαλασσίων υπερκυμάτων και αι επαπειλούμεναι τοιαύται εκ της πιθανολογουμένης εκρήξεως των πυρηνικώνεργοστασίων, αλλ? και αι σνθρωποθυσίαι εκ των πολεμικών συρράξεων και των τρομοκρατικών ενεργειών, εμφανίζουν τον κόσμον μας δεινώς πληγωμένον και σφαδάζοντα υπό την πίεσιν φυσικών και πνευματικών κακών δυνάμεων.

Εν τούτοις, η Ανάστασις του Χριστού είναι γεγονός αληθινόν και παρέχει εις τους πιστούς χριστιανούς την βεβαιότητα και εις όλους τους ανθρώπους την δυνατότητα της υπερβάσεως των δυσμενών επακολούθων των φυσικών καταστροφών και των ψυχικών εκτροπών.

Η φύσις επαναστατεί όταν η υπερφίαλος ανθρωπίνη διάνοια αποπειράται να τιθασεύσει τας απειρομεγέθεις δυνάμεις τας οποίας έχει εμπερικλείσει ο Δημιουργός εις τα φαινομενικώς ασήμαντα εις όγκον και αδρανή στοιχεία της. Θεωρούντες πνευματικώς τα δυσμενή φυσικά φαινόμενα, τα οποία πλήττουν τον πλανήτην μας επανειλημμένως και διαδοχικώς κατά τους εσχάτους τούτους καιρούς, πλησιάζομεν εις την αποδοχήν της απόψεως ότι ταύτα δεν είναι ανεξάρτητα της πνευματικής εκτροπής του ανθρωπίνου γένους. Τα σημεία της εκτροπής, όπως η πλεονεξία, η απληστία, ακόρεστος επιθυμία του πλούτου εν συνδυασμώ προς την αδιαφορίαν δια την πτωχείαν των πολλών την οποίαν συνεπιφέρει ο υπέρμετρος πλουτισμός των ολίγων, δεν φαίνονται δια τους φυσικούς επιστήμονας να έχουν σχέσιν προς τα φυσικά γεγονότα.

Εν τούτοις, δια τον πνευματικώς ερευνώντα το θέμα, η αμαρτία διαταράσσει όχι μόνον την αρμονίαν των πνευματικών σχέσεων αλλά και των φυσικών. Υπάρχει μυστική σχέσις μεταξυ του ηθικού κακού και του φυσικού κακού και εάν θέλωμεν να απαλλαγώμεν από το δεύτερον, πρέπει οπωσδήποτε να αρνηθώμεν το πρώτον.

Ο Αναστάς Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο νέος άνθρωπος και Θεός, αποτελεί το πρότυπον της ευεργετικής επιρροής του αγίου εις τον φυσικόν κόσμον. Εθεράπευε τας φυσικάς και πνευματικάς νόσους και διήλθεν ευεργετών και ιώμενος τους ανθρώπους, αλλά ταυτοχρόνως εγαλήνευσε και την τεταραγμένην θάλασσαν και επολλαπλασίασε τους πέντε άρτους εις χορτασμόν πεντάκις χιλίων ανδρών, συνδυάζων ούτω την αποκατάστασιν της πνευματικής και της φυσικής αρμονίας. Εάν θέλωμεν εις τα παρούσας δυσμενείς φυσικώς και πολιτικώς καταστάσεις να επιδράσωμεν ευμενώς, δεν έχομεν άλλην οδόν απο την πίστην εις τον Αναστάντα Χριστόν και από την τήρησιν των σωτηριωδών δια τον άνθρωπον εντολών Του.

Ο Χριστός ανέστη και συνανέστη το τέλειον ήθος του αμαυρώσαντος αυτό ανθρώπου γενόμενος πρωτότοκος και πρωτοπόρος εις την αναγέννησιν του κόσμου των ανθρώπων και τις φύσεως. Το μήνυμα της Αναστάσεων δεν είναι κενόν ουσιαστικής επιρροής εις την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής και της ευρύθμου λειτουργίας της φύσεως.

Οσον πληρέστερον και βαθύτερον θα βιώσωμεν την Ανάστασιν του Χριστού εις τα βάθη των καρδιών μας, τόσο ευργετικωτέρα θα είναι η επιρροή της υπάρξεώς μας εις την όλη ανθρωπότητα και εις τον φυσικόν κόσμον. Αι φυσικαί επιστήμαι ίσως δεν έχουν ακόμη επισημάνει τη σχέσιν μεταξύ αναγεννήσεως του ανθρώπου και ανακαινίσεως της φύσεως, αλλά η πείρα των αγίων, η οποία είθε να είναι και ιδική μας πείρα διαβεβαιοί ότι είναι εμπειρικώ διαπιστωμένον ότι όντως ο αναγεννημένος εν Χριστώ άνθρωπος αποκαθιστά την διατεταραγμένην εκ της αμαρτίας αρμονίαν φυσικών φαινομένων. Ο άγιος εν Χριστώ μετακινεί όρη επ αγαθώ και ο κακός και αντίθεος άνθρωπος μετακινεί εδάφη και υψύνει κύματα υπερμεγέθη επί κακώ.

Είθε να προσεγγίσωμεν προς την αγιότητα του Αναστάντος Χριστού ίνα δια της χάριτος Αυτού γαληνεύσεωμεν τα φυσικά και ηθικά κύματα τα οποία πλήττουν τον σύγχρονον κόσμον μας.

Η χάρις του Αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είη μετά πάντων υμών τέκνα εν Κυρίω αγαπητά. Γένοιτο.


T H E Ο D O R O S II

by the Mercy of God, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa,

to the plenitude of our Apostolic and Patriarchal throne,

Grace and Mercy and Peace of our Lord and God and Saviour, Jesus Christ, Risen from the dead.

My Dear Brothers,

Christ is risen!

I am addressing you my Easter message from the country where the Son and Word of God the Father, made His first steps; from the country where Our Lord, chased away by the fury of Herod, lived as a peregrinating immigrant the early years of His life; a life only temporarily earthy and mortal, as it was demonstra ted by His Resurrection, which conclusively won death.

I am addressing you my Easter message from Egypt which once again found itself at the forefront of historical developments. This time because its people arose from the graves of political and social injustice; because its people demanded peacefully and won the right of living respectably, the right of speaking and acting freely; because its people inspired worldwide admiration by converting the uncertainty and the fear of radical change into an explosion of dignity and hope.

Yet in the hearts of millions of people throughout the African continent, and throughout the world, hope is severely dwindling. At this night of Resurrection, my thought is with those who are looking for outlets to the dea dlocks of their lives; with those who are trapped in a reality that does not provide them any perspective; with those who are unable to offer themselves even the necessaries.

My thought is with those who sacrifice their right to personal freedom in order to survive; with those who fall into the hands of human traffickers and are coerced into being trafficked and becoming subject to any kind of exploitation.

At this night of Resurrection, my thought is with the victims of trafficking; of this modern form of slavery; of this crime against humanity that shames us all.

During one of my missionary trips in West Africa, I met a woman who had been "purchased" and "sold". Her words shatter ed me; she said to me: "They stole my life ...I will never get it back." The way she was looking at me, shook me. In her eyes I saw demerit, fear, and shame. In her eyes it was being reflected an entire continent bleeding from the drain of valuable human resources.

I felt puzzled. Is it possible, when transport and labor markets are being globalized, developed countries to raise walls impenetrable to non-privileged? Is it possible the enforcement of more and more restrictive measures to convert the hope of a decent life into a marketable product? Is it possible the desperate need for work to make people giving their own freedom in gage?

Our Mission does its best so as to safeguard the vulnerable population groups of women and children; the main victims of modern slave trade. It gives priority to securing livelihoods an d to promoting education. It stands by the weak people so as them to gain self-confidence. It creates local support networks so as people not to be lured by the sirens of fake promises.

I deeply fear however, that the flood of despair sooner or later will become unstoppable. It is time to deal locally with circumstances from which they are trying to escape all those who choose to be trafficked and be lost in the dark waters of exploitation. It is time to give to every human being, as personal existence, as complete and perfect image of God, the means to freely decide for his or her life. And it is time, hard though it sounds, some in name only Christians to stop exploiting these beleaguered people in every way.

Let therefore the powe rful of this earth not forget the words of the Nobel laureate novelist Gabriel Garcia Marquez: "A man only has the right to look down on another man when it is to help him to stand up". Only when love towards our fellow humans ceases to have conventional limits; only when we realize that the reason to exist is based on the coexistence with the others; then only it will nest again in our hearts, not just the joy for the Resurrection of our Lord, yet also the joy for the revival of our humanity.

? THEODOROS II

Pope and Patriarch of Alexandria and all Africa

In the Great City of Alexandria

Holy Easter 2011

If you want to unsubscribe please click here

Κυριακή των Βαϊων στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Την Κυριακή των Βαΐων, 17η Απριλίου ε.έ., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως παρετέθη δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Μονής, κατά την διάρκεια της οποίας ο Μακαριώτατος παρουσίασε στο πολυπληθές εκκλησίασμα τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Ιωακείμ Βασιλάκο, Κληρικό της Ιεράς Μητροπολέως Τριπόλεως (Λιβύη), ως και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Νήφωνα Πουλόπουλο, κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδικότητα στην Ιστορία των Σλαβικών Εκκλησιών, ο οποίος απεσπάσθη πρόσφατα στο παλαίφατο Πατριαρχείο από την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

<











































ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Την Κυριακή των Βαΐων, 17η Απριλίου ε.έ., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως παρετέθη δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Μονής, κατά την διάρκεια της οποίας ο Μακαριώτατος παρουσίασε στο πολυπληθές εκκλησίασμα τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Ιωακείμ Βασιλάκο, Κληρικό της Ιεράς Μητροπολέως Τριπόλεως (Λιβύη), ως και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Νήφωνα Πουλόπουλο, κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδικότητα στην Ιστορία των Σλαβικών Εκκλησιών, ο οποίος απεσπάσθη πρόσφατα στο παλαίφατο Πατριαρχείο από τη ν Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

altΤροπάριο
Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός,
και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα.
Ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα.
Βλέπε ουν, ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθείς,
ίνα μη τω θανάτω παραδοθείς και της Bασιλείας
έξω κλεισθείς. Αλλά ανάνηψον κράζουσα:
Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός ημών,
διά της Θεοτόκου Eλέησον ημάς.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Τροπάριο

Δείτε, έρχεται ο Γαμπρός (Νυμφίος) καταμεσίς της νύχτας,
και καλότυχος ο δούλος, που θα τον βρει ξύπνιο,
αλλά ανάξιος εκείνος που θα πιαστεί στον ύπνο.
Πρόσεχε λοιπόν, ψυχή μου, μην αφεθείς στον ύπνο,
για να μην παραδοθείς στο θάνατο και κλειστείς
έξω από τη Bασιλεία. Αλλά σύνελθε και φώναξε:
Είσαι Άγιος, Άγιος, Άγιος, Θεέ μας,
μέσω της Θεοτόκου Eλέησέ μας.


ΟΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣΓιορτάζουμε σήμερα 12 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Βασιλείου του Ομολογητού και Επισκόπου Παρίου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής, υπήρξε υπέρμαχος της τιμητικής προσκύνησης των Αγίων Εικόνων, όπου αποδοκίμασε και αντιμετώπισε με όλες του τις δυνάμεις τους εικονομάχους αυτοκράτορες. Η μεγάλη θεολογική του κατάρτιση σε συνδυασμό με την ενάρετη ζωή του, τον ανέδειξαν Επίσκοπο της πόλης Παρίου στις ακτές της Προποντίδας. Λόγω όμως αυτής του της στάσης απέναντι στους εικονομάχους αυτοκράτορες διώχθηκε σκληρά. Υπέστη πολλά δεινά και πέρασε «εν λιμώ και δίψει, εν νηστείαις πολλάκις, εν ψύχει και γυμνότητι» (Β' προς Κορινθίους, ια' 27), δηλαδή, με πείνα και δίψα, με νηστείες πολλές φορές, με κρύο και γυμνότητα.

Όμως ο Όσιος Βασίλειος, όπου και αν τον εξόριζαν οι αυτοκράτορες, ποτέ δεν έχανε την ευκαιρία να υπερασπίζει την Ορθοδοξία. Αναφέρεται επίσης ότι κατά την περίοδο της βασιλείας του Μιχαήλ του Τραυλού 820 - 829 μ.Χ. και του Θεοφίλου 829 - 842 μ.Χ. ζούσε εξόριστος σε κάποιο μικρό νησί προ της Κωνσταντινουπόλεως. Τέλος, ο Παντοδύναμος Θεός τον αξίωσε να δει το θρίαμβο της Ορθοδοξίας και συγχρόνως την ήττα της εικονομαχίας. Όταν επέστρεψε στην Επισκοπή του, η υποδοχή του υπήρξε μεγάλη. Ο Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής, παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος δ'. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ὡς ἱερεὺς τοῦ Βασιλέως τῆς δόξης, ὁμολογίας διαλάμπεις τὴ αἴγλη, Ἱερομάρτυς ἔνδοξε Βασίλειε, τῶν εἰκονομάχων γάρ, τὴν ἀπάτην ἐλέγχων, πόνοις προσωμίλησας, ὑπὲρ τῆς ἀληθείας καὶ μεταστᾶς ἐν δόξῃ πρὸς Θεόν, τῶν σὲ τιμώντων, ἀπαύστως μνημόνευε.

Πατριάρχης Αλεξανδρείας "Το Πατριαρχείο θα συνεχίσει να υπάρχει στην Αίγυπτο"

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την Ελλάδα, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η Αλεξανδρινή Εκκλησία και ο Ελληνισμός της Χώρας του Νείλου» εξέφρασε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα (11/04.2011) το απόγευμα στο Κάιρο με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα.

«Το Πατριαρχείο θα συνεχίσει να υπάρχει στην Αίγυπτο και να κρατεί Θερμοπύλες», τόνισε ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής και απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εξωτερικών είπε: «μας δίνετε κουράγιο με την στήριξη που μας παρέχει η πατρίδα μας, η Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το «ευχαριστώ» πρέπει να προέλθει από την Ελλάδα προς την Αλεξανδρινή Εκκλησία, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, που «είναι γνωστό σε ολόκληρη την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό», ενώ απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας είπε πως «κάθε συνάντηση μαζί σας, αποτελεί για μας, όχι μόνο χαρά, αλλά τιμή και έμπνευση».

Ο κ. Δρούτσας καταλήγοντας τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας απετέλεσε κατά τις ημέρες της πρόσφατης κρίσης στην Αίγυπτο ότι αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο, την γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο καθώς και όλη την Αφρική».

Διαβάστηκε : 617 φορές













































"

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΨΥΧΙΟΥ
E-mail Εκτύπωση PDF

Σάββατο, 09 Απρίλιος 2011 00:53

ΑΓΙΟΣ ΕΥΨΥΧΙΟΣΓιορτάζουμε σήμερα 9 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ευψυχίου, που μαρτύρησε στην Καισαρεία, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ευψύχιος έζησε επί αυτοκρατορίας Ιουλιανού του Παραβάτη. Αν και είχε λίγο καιρό παντρεμένος αυτό δεν τον εμπόδισε να δείξει έμπρακτα τη μεγάλη αγάπη του στο Χριστό. Στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, ο Ιουλιανός είχε χτίσει ένα είδωλο της θεάς Τύχης, που προσκυνούσαν κάθε μέρα φανατικά οι ειδωλολάτρες. Ο Άγιος Ευψύχιος, αφού πήρε μαζί του και μερικούς άλλους γενναίους νέους, πήγε και γκρέμισε το είδωλο. Όταν συνελήφθη, είπε στον αξιωματούχο ότι ο Ιουλιανός δεν έχει κανένα δικαιωμα να κατασκευάζει και να ενεργεί ειδωλολατρικά πράγματα στη χριστιανική Καισαρεία. Παρόλο που γνώριζε ο Άγιος Ευψύχιος ότι η απόφαση θα ήταν καταδικαστική, δεν δείλιασε στιγμή. Πράγματι, οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε βασανισμούς και εξορία. Ενώ ο ίδιος, σαν αρχηγός, καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό. Έτσι, ο Άγιος Ευψύχιος παρέδωσε μαρτυρικά τη ψυχή του στον Κύριο και κατατάχθηκε στη μερίδα των ανθρώπων, για την οποία ο Κύριος είπε: «Ο απολέσας την ψυχήν αυτού ένεκεν εμού ευρήσει αυτήν» ( Ευαγγέλιο Ματθαίου, ι' 39). Δηλαδή, εκείνος, που θα χάσει τη ζωή του για την πίστη του σε 'μένα, θα κερδίσει τη μακάρια και υψηλότερη ζωή.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος γ'. Τὴν ὡραιότητα.
Εὐψύχως ἤνυσας, δρόμον τὸν ἔνθεον, καὶ καταβέβληκας, ἐχθρὸν τὸν δόλιον, τὴν πανοπλίαν τοῦ Σταυροῦ, παμμάκαρ ἐνδεδυμένος ὅθεν συνηρίθμησαι, τῶν Μαρτύρων ταὶς τάξεσι, δόξαν αἰωνίζουσαν, κεκτημένος Εὐψύχιε. Ἀλλὰ μὴ διαλείπῃς πρεσβεύων, σώσαι ἠμᾶς τοὺς σὲ τιμώντας.

http://www.youtube.com/watch?v=IaSMhDQw3oE&feature=related

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011, και στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τριπόλεως Λιβύης , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Θεοφύλακτος Α' μετά το πέρας της Θεία Λειτουργίας στις 11 π.μ. θα τελέσει την Ακολουθία του Ακαθίστου ύμνου και των Χαιρετησμών πρός την Κυρία Θεοτόκο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με σεπτή εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Θεοφυλάκτου Α' , ο Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αρχίμ. Ιωακείμ Βασιλάκος θα μεταβεί είς την έδραν του Πατριαρχείου μας είς Αλεξάνδρειαν της Αιγύπτου διά την Μεγάλη Ευδομάδα και την Εορτή του Πάσχα. Ενώ θα εκπροσωπήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας είς την Θρονική Εορτή του Πατριαρχείου μας, του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.
Καλό και ευλογημένο Πάσχα είς όλους.

Έκ της Ιεράς Μητροπόλεως

ΑΓΙΟΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣΓιορτάζουμε σήμερα 6 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ευτυχίου, του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ευτυχίος γεννήθηκε περίπου το 512 μ.Χ. στο χωριό Θεία Κώμη της Φρυγίας. Ο πατέρας του ήταν στρατηγός στο στρατό του Βελισάριου. Ο Άγιος Ευτύχιος έγινε μοναχός σε ηλικία 30 ετών από το Μητροπολίτη Αμασείας και ζούσε στην Κωνσταντινούπολη ως αποκρισάριος του Μητροπολίτη Αμασείας και έφτασε ως Ιερατικό βαθμό του Αρχιμανδρίτη. Τον Άγιο Ευτύχιο εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Πατριάρχης Μηνάς, μετά το θάνατο του οποίου ο Άγιος εξελέγη Πατριάρχης, με υπόδειξη του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Επί των ημερών της πρώτης Πατριαρχίας του, και συγκεκριμένα από τις 5 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου του 553 μ.χ., έγινε και η Ε΄ Οικουμενική Σύνοδος. Το 564 μ.Χ. ήρθε σε σύγκρουση - διαφωνία με τον Αυτοκράτορα, σχετικά με την αίρεση των αφθαρτοδοκητών. Ο Άγιος Ευτύχιος καταδίκαζε την αίρεση αυτή, παρά τις πιέσεις του Αυτοκράτορα. Στις 22 Ιανουαρίου του 565 μ.Χ, και ενώ τελούσε τη Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Τιμοθέου, στρατιώτες τον συνέλαβαν. Ύστερα από αυτό, καθαιρέθηκε και εξορίστηκε, αρχικά στην Πρίγκηπο και αργότερα στην Αμάσεια του Πόντου. Μετά το θάνατο του διαδόχου του, Πατριάρχη Ιωάννη του Σχολαστικού, ο νέος Αυτοκράτορας Ιουστίνος Β' κάλεσε ξανά στο θρόνο τον Ευτύχιο, ο οποίος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 577 μ.Χ.
Λίγα λεπτά πριν πεθάνει, άγγιξε το δέρμα του χεριού του και είπε «Ομολογώ ότι σε αυτή τη σάρκα θα αναστηθούμε», αυτό, ο Άγιος Ευτυχίος το είπε διότι είχε πει το παρελθόν ότι μετά την ανάσταση των νεκρών, αυτοί θα έχουν σώμα άϋλο, λεπτότερο από τον αέρα. Ο Άγιος Ευτύχιος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο στις 5 Απριλίου το 582 μ.Χ.
Ετάφη κάτω από τη βάση της Αγίας Τράπεζας του Ναού των Αγίων Αποστόλων, δίπλα στα Ιερά Λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα, του Ευαγγελιστή Λουκά και του Αγίου Τιμοθέου. Η Αγία Κάρα του βρίσκεται σήμερα στη Μονή Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος γ'. Τὴν ὡραιότητα.
Βίον οὐράνιον, Πάτερ κτησάμενος, σκεῦος ἐπάξιον, ὤφθης τῆς χάριτος, λόγω καὶ πράξει βέβαιων, τὴν θείαν σοὶ χορηγίαν ὅθεν ἱεράτευσας, ἰσαγγέλως τῷ Κτίσαντι, ἔνδοξε Εὐτύχιε, Ἐκκλησίας ὡράισμα, ἣν φύλαττε ταὶς σαὶς προστασίαις, πάσης ἀνάγκης ἀνωτέραν.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός



Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μιλάει για την Ορθοδοξία (video)

Στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» μίλησε σήμερα το πρωί ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, ο οποίος αναφέθηκε στο τελευταίο του ιεραποστολικό ταξίδι στην Ουγκάντα και στην Κένυα.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ανέφερε χαρακτηριστικά: "Τα ιεραποστολικά ταξίδια είναι πάρα πολύ επικίνδυνα, δρόμοι δεν υπάρχουν διότι μια αφρικάνικη καταιγίδα τον σβήνει, ενώ ο ανταρτοπόλεμος είναι λίγος ο καιρός που τελείωσε".

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρέλαβε την μελέτη για τον Αγ. Γεώργιο Καϊρου

Tην 28η Μαρτίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ παρέλαβε επισήμως στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου την μελέτη συνολικής ανακαινίσεως αυτής από τον Ελλογιμ. Καθηγητή κ.Γεώργιο Πενέλη και τον Πολιτικό Μηχανικό κ.Γρηγόριο Πενέλη.

Σύμφωνα με την μελέτη, το πρώτο στάδιο εργασιών προβλέπει την άμεση έναρξη εργασιών αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Ο Μακαριώτατος, στην σύντομη προσλαλιά Του, με συγκίνηση επεσήμανε την σπουδαιότητα του μοναστικού αυτού ενδιαιτήματος, λέγοντας ότι «απετέλεσε το καταφύγιο της Αγίας Οικογένειας στην Νειλοχώρα από το μένος του Βασιλέα Ηρώδη, ως και τόπο φυλακίσεως του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, ενώ η ιστορία του αρχιτεκτονικώς χάνεται στους π.Χ αιώνες.

Συνεπεία αυτής της πολυαιωνίου και πολυκύμαντης ιστορικής διαδρομής τούτος ο περικαλλής Ιερός Ναός, που χαρακτηρίζεται ως η μοναδική «Ροτόντα» της Ανατολής, έχει υποστή σημαντικότατες φθορές από τον πανδαμάτορα χρόνο, οι οποίες επιβάλλουν, παρά την υφισταμένη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα, την άμεση έναρξη των ανακαινιστικών εργασιών πριν να είναι πολύ αργά!

Ελπίζουμε στην Πρόνοια του Θεού, την πρεσβεία του Εφόρου της Μονής Αγίου Γεωργίου και τα φιλάγια και φιλογενή αισθήματα συνανθρώπων μας, ώστε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις του έργου αυτού, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί καθήκον και υποχρέωση έναντι της υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας και των επερχομένων γενεών».

Κατόπιν η ΑΘΜ απένειμε τον Σταυρό και τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου στους κ.κ.Γεώργιο και Γρηγόριο Πενέλη αντιστοίχως. Κατά την παράδοση της μελέτης παρόντες ήσαν ο Σεβ.Μητροπολίτης Καρθαγένης κ.Αλέξιος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νιτρίας κ.Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, και Βαβυλώνος κ.Νηφών, Καθηγούμενος της Μονής, ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Χριστόδουλος Λάζαρης και ο Ελλογιμ. Καθηγητής του Πολυτεχνείου Αλεξανδρείας κ.Μωχάμεντ Άουντ.













































Ὁ Ἅγιος Μάρκος Ἐπίσκοπος Ἀρεθουσίων


Ημ. Εορτής: 29 Μαρτίου
Ημ. Γέννησης:
Ημ. Κοιμήσεως:
Ημ. Ανακομιδής Λειψάνων:
Πολιούχος:
Λοιπές πληροφορίες:
Εορταζόμενο όνομα:

Ὁ Ἅγιος Μάρκος ἤκμασε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ βασιλέως Κωνσταντίου (337 – 361 μ.Χ.) καὶ τοῦ Ἰουλιανοῦ τοῦ Παραβάτου (361 – 363 μ.Χ.). Ἦταν Ἐπίσκοπος Ἀρεθουσίων. Τὸ ἔτος 341 μ.Χ. συμμετεῖχε στὴν Σύνοδο τῆς Ἀντιόχειας. Στὰ Πρακτικὰ μάλιστα αὐτῆς, διασώζεται «Ἔκθεσις Πίστεως Μάρκου Ἀρεθουσίων». Τὸ ἑπόμενο ἔτος συμμετεῖχε στὴν ἀντιπροσωπεία Ἐπισκόπων, ἡ ὁποία μετέβη στὰ Τρέβηρα γιὰ νὰ συναντήσει τὸν αὐτοκράτορα Κώνσταντα. Τὸ ἔτος 343 μ.Χ. ἔλαβε μέρος στὴν Σύνοδο τῆς Φιλιππουπόλεως καὶ τὸ ἔτος 351 μ.Χ. στὴν Σύνοδο τοῦ Σιρμίου, ἡ ὁποία καταδίκασε τὸν Φωτεινό, Ἐπίσκοπο Σιρμίου, ὡς ὀπαδὸ τοῦ αἱρετικοῦ Ἐπισκόπου Ἀγκύρας, Μαρκέλλου. Τὸν συναντᾶμε, ἐπίσης, στὴν Σύνοδο τῆς Σελευκείας τῆς Ἰσαυρίας, τὸ ἔτος 358 μ.Χ.

Ὁ Ἅγιος Μάρκος ἀναδείχθηκε μεγάλος διώκτης τῆς εἰδωλολατρίας καὶ ὁδήγησε μὲ τὸν φιλόθεο βίο καὶ τὸ εὐαγγελικὸ κήρυγμά του πολλοὺς Ἐθνικοὺς στὴν ἀληθινὴ πίστη. Μὲ τὴν προτροπή του δὲ οἱ Χριστιανοί, οἱ ὁποῖοι προέρχονταν ἀπὸ τὸν κόσμο τῶν Ἐθνικῶν, γκρέμισαν ἕναν εἰδωλολατρικὸ ναό. Ὁ αὐτοκράτορας Ἰουλιανὸς ὁ Παραβάτης ἀπαιτοῦσε ἀπὸ τὸν Ἅγιο ἢ νὰ δώσει ἀποζημίωση γιὰ τὸν κατεστραμμένο ναὸ ἢ νὰ τὸν ξαναοικοδομήσει. Γι’ αὐτό, ὅταν πληροφορήθηκε τὴν σύλληψη πολλῶν Χριστιανῶν γιὰ τὸ συγκεκριμένο γεγονός, παρουσιάσθηκε μόνος του στὶς ἀρχὲς ποὺ τὸν καταδίωκαν, τὸ 363 μ.Χ.

Τὸ μαρτύριο καὶ τὰ βασανιστήρια, τὰ ὁποῖα ὑπέστη ὁ Ἅγιος Μάρκος, χαρακτηρίζονται ἀπὸ τὸν Θεοδώρητο Κύρου ὡς πραγματικὴ τραγωδία. Νὰ πῶς περιγράφει ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Θεολόγος τὸ μαρτύριο τοῦ Ἁγίου: «Ὁδηγοῦσαν τὸν γέροντα Ἐπίσκοπο, τὸν ἐθελοντὴ ἀθλητή, διὰ μέσου τῆς πόλεως καὶ σὲ ὅλους ἦταν σεβαστὸς γιὰ τὴν πολιτεία του, πλὴν τῶν διωκτῶν καὶ τυράννων, ποὺ ἀγωνίζονταν πῶς νὰ ὑπερβάλλουν ὁ ἕνας τὸν ἄλλον στὴν θρασύτητα κατὰ τοῦ πρεσβύτου. Τὸν ἔσυραν διὰ μέσου πλατειῶν, τὸν ὠθοῦσαν πρὸς ὑπονόμους, τὸν ἔσυραν ἀπὸ τὰ μαλλιὰ καὶ τὰ γένια. Δὲν ὑπῆρχε μέλος τοῦ σώματός του ποὺ νὰ μὴν ὑπέστη μαζὶ μὲ τὶς κακώσεις καὶ ταπείνωση. Τὸν ὕψωναν μετέωρο ἀπὸ τὰ πόδια καὶ μὲ τὶς μυτερὲς γραφίδες ἔκαναν παιχνίδι τους τὴν τραγωδία. Τοῦ τρυποῦσαν τὰ αὐτιά… Τὸν κρέμασαν ψηλὰ μέσα σὲ δίχτυ καὶ τὸν ἄλειψαν μὲ μέλι καὶ ἁλάτι. Οἱ σφίγγες καὶ οἱ μέλισσες τὸν κεντοῦσαν, ἐνῷ τὸ καταμεσήμερο ὁ ἥλιος μὲ τὶς καυστικές του ἀκτίνες αὔξανε τὴν φλόγωση».

Ὁ Ἅγιος Μάρκος τὰ ὑπέμεινε ὅλα μὲ καρτερία καὶ ἀνεξικακία. Εὐχαριστοῦσε καὶ δοξολογοῦσε τὸ Ὄνομα τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ.

Ὁ ὕπαρχος τῆς πόλεως Ἀρεθούσης θαύμασε τὴν γενναιότητα καὶ τὴν πνευματικὴ ἀνδρεία τοῦ Ἁγίου Μάρκου καὶ ἐξέφρασε τὴν ἔντονη δυσαρέσκειά του πρός τὸν αὐτοκράτορα Ἰουλιανὸ γιὰ τὸν διωγμὸ τοῦ Ἁγίου. Ζήτησε δὲ μάλιστα τὴν ἀπελευθέρωσή του. Ὁ Ἅγιος ὄχι μόνο ἐλευθερώθηκε, ἀλλὰ μὲ τὴν Χάρη τοῦ Θεοῦ βάπτισε Χριστιανοὺς καὶ τοὺς διῶκτες του.
Ὁ Ἅγιος Μάρκος κοιμήθηκε μὲ εἰρήνη.


Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ἀρεθουσίων ὁ σοφὸς Ποιμενάρχης, ὑπὲρ Χριστοῦ Μᾶρκε στερρῶς ἠνωνίσω, ἐν τῇ Φοινίκῃ δὲ ὦ Κύριλλε Διάκονε, Μάρτυς ὤφθης ἔνθεος, καὶ ἐν Γάζῃ τῇ πόλει, ἅμα καὶ Ἀσκάλωνι, Ἱερεῖς θεοφόροι, μετὰ Γυναίων ἤθλησον σεμνῶν· οὓς ὡς ὁπλίτας, Χριστοῦ μακαρίσωμεν.


Κοντάκιον. Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Τὸν Χριστὸν δοξάσαντες, ἀθλητικαῖς ἀριστείαις, Μᾶρκε Πάτερ Ὅσιε, σὺν τῷ Λευΐτῃ Κυρίλλῳ, ἅμα δέ, ταῖς ἐν Ἀσκάλωνι καὶ τῇ Γάζῃ, χάριτι, ἀνδρισαμέναις κατὰ τῆς πλάνης, ἐδοξάσθητε ἀξίως, καὶ τῶν Ἀγγέλων χοροῖς συνήφθητε.


Μεγαλυνάριον.
Τῶν Ἀρεθουσίων χαῖρε ποιμήν, Μᾶρκε θεηγόρε· χαῖρε Κύριλλε ἱερέ· χαῖρε τῶν Ἁγίων, Γυναίων ἡ χορεία, Μαρτύρων χαῖρε στῖφος, τὸ ἱερώτατον.
















Ὁ Ὅσιος Ἰλαρίων ὁ Νέος

Ημ. Εορτής: 28 Μαρτίου
Ημ. Γέννησης:
Ημ. Κοιμήσεως: 754 μ.Χ.
Ημ. Ανακομιδής Λειψάνων:
Πολιούχος:
Λοιπές πληροφορίες:
Εορταζόμενο όνομα:

Ὁ Ὅσιος Ἰλαρίων διετέλεσε ἡγούμενος τῆς μονῆς Πελεκητῆς στὴν Τριγλὶα καὶ διακρίθηκε γιὰ τὸ ἀσκητικό του ἦθος, τὸ φιλόθεο ζῆλο του, τὸ χάρισμα τῆς ἐλεημοσύνης καὶ τοὺς πνευματικοὺς ἀγῶνες. Γι’ αὐτὸ ὁ Ἅγιος Θεὸς τὸν προίκισε μὲ τὸ προορατικὸ χάρισμα. Ὁ Ὅσιος κοιμήθηκε μὲ εἰρήνη τὸ ἔτος 754 μ.Χ.


Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἱλαρότητι τρόπων καλλωπιζόμενος, ὡς καθαρώτατον σκεῦος τῆς ἐπιπνοίας Χριστοῦ, τῆς ἐνθέου βιοτῆς ἐδείχθης ἔσοπτρον· ὅθεν ἀστράπτεις νοητῶς, ἀρετῶν μαρμαρυγὰς, Πατὴρ ἡμῶν Ἱλαρίων, πρὸς ἀπλανῆ ὁδηγίαν, καὶ σωτηρίαν τῶν ψυχῶν ἡμῶν.


Κοντάκιον. Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ὡς ἐλαία εὔκαρπος, ἀναβλαστήσας, Ἱλαρίων Ὅσιε, καθιλαρύνεις μυστικῶς, τῷ σῷ ἐλαίῳ τοὺς ψάλλοντας· χαίροις Ὁσίων, κανὼν ἀπαρέγκλιτε.


Μεγαλυνάριον.
Ἔλεος καὶ χάριν παρὰ Θεοῦ, Πάτερ Ἱλαρίων, ὡς τῷ θρόνῳ αὐτοῦ ἑστώς, αἴτει θεοφόρε, ἡμῖν καταπεμφθῆναι, τοῖς ἐπιγραφομένοις, θερμὸν προστάτην σε.

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Την Γ' Στάση του Ακαθίστου Ύμνου τέλεσε ο Πατριάρχης στο Καϊρο

Την 25η Μαρτίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ μετέβη στο Κάϊρο, όπου ετέλεσε την Ακολουθία της Γ’ Στάσεως του Ακαθίστου Ύμνου στόν Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Καρθαγένης κ.Αλέξιο και τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Νιτρίας κ.Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου.

Κηρύξας τον θείο λόγο, ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στην Θεομήτορα, την Οποίας η αγία ζωή συνδέεται και με την Νειλοχώρα, ενώ ενημέρωσε το πολυπληθές εκκλησίασμα και για την πρόσφατη ιεραποστολική Του αποδημία στην Ουγκάντα και την Κένυα.

Τέλος, εκφράζων τις ευχαριστίες της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς τον Αξιοτ.κ.Κλώντ Νακά, Πρόεδρο της Αραβορθοδόξου Κοινότητος Ηλιουπόλεως Καΐρου, για την πολυσχιδή και καλλίκαρπη δράση που αναπτύσσει, Του προσέφερε ιερά εικόνα της Παναγίας.

κ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Την 24η Μαρτίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ, εχοροστάτησε κατά τον Μ.Εσπερινό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας. Τον Μακαριώτατο πλαισίωνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος και Θεοφιλ.Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας.

Την 25η Μαρτίου, η Α.Θ.Μ. προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο στον εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντων των εξονομασθέντων αγίων Αρχιερέων.

Στην Ευχαριστιακή αυτή σύναξη, τους ύμνους της οποίας απέδωσε στην ελληνική γλώσσα η πολυμελής χορωδία των Αφρικανών σπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αθανάσιος ο Μέγας», προσήλθαν οΕντιμ. Γενικός Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Γεώργιος Διακοφωτάκης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ.Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Ιωάννης Σιόκας, Πρόεδροι ελληνικών συλλόγων και φορέων, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων της Μεγάλης Πόλεως και άλλοι επίσημοι. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ελλογιμ.κ.Απόστολος Τριφύλλης, εκπαιδευτικός, Διευθυντής της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας.

Ακολούθως ετελέσθη επίσημη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο, κατά την διάρκεια της οποίας ο Εντιμ.Γεν.Πρόξενος κ.Διακοφωτάκης ανέγνωσε το μήνυμα του Εξοχ.Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Καρόλου Παπούλια προς τους αποδήμους ελληνες.


































του Αποστόλου Τριφύλλη, Διευθυντή Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας

Μετά την αραβική κατάκτηση του 642, οπότε οι Άραβες συνθηκολόγησαν με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, η ιστορία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πατριαρχείο, το οποίο, βάσει προνομίων κατοχυρωμένων με φιρμάνια του κατακτητή, είχε αναλάβει το ρόλο της υπεράσπισης των Ελλήνων κατοίκων της Νειλοχώρας. Στους αιώνες που ακολούθησαν ο άλλοτε περίλαμπρος Θρόνος του Αγίου Μάρκου βρέθηκε συχνά σε κατάσταση έσχατης ένδειας υλικών και ανθρωπίνων πόρων, ποιμαίνοντας ένα διαρκώς μειούμενο πληθυσμιακά, αλλά και πενόμενο σώμα πιστών. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα διεκτραγωδεί ο Εθνεγέρτης Πατριάρχης Θεόφιλος Β΄ στο συγχαρητήριο γράμμα που έστειλε στον Μοχάμετ Άλι στην αρχή της σατραπείας του (1805): "Οι χριστιανοί μου, οι ραγιά φουκαράδες, είναι πολλά ολίγοι, μόλις ευγαίνουν 200 οσπίτια, και αυτοί προσμένουν από εμέ βοήθειαν".

Αν και το Πατριαρχείο στερούνταν μέσων υλικής συνδρομής, προσήλθε από άποψη εθνική και θρησκευτική αρωγός στην Επανάσταση του 1821 με πρωτοστάτη τον Πατριάρχη Θεόφιλο, ο οποίος, με τα λόγια, τις πράξεις και την αυτοθυσία του, αναδείχθηκε σ' έναν εκ των μοχλών της Εθνεγερσίας, μαζί με τον Πατριάρχη Κων/λεως Γρηγόριο Ε΄ και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Οι Πατριαρχικοί Κώδικες φανερώνουν άνθρωπο ανήσυχο και ταξιδιώτη ακάμαντο, με βαθιά πίστη ότι έφθανε το πλήρωμα του χρόνου για την αποτίναξη του ζυγού της δουλείας. Μάλιστα ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αποκαλούσε τον Θεόφιλο κλέος των Πατριαρχών, δόξα του Γένους και στήριγμα της Ελλάδας. Τα πρώτα δείγματα της εθνικής του δράσης ανιχνεύονται ήδη πριν από την ανάρρηση του στον Πατριαρχικό Θρόνο, όταν, επί γαλλικής κατοχής, ως Επίτροπος του Πατριάρχη Παρθενίου Β΄, υπερασπίστηκε σθεναρά το ποίμνιο του κι έπεισε το Ναπολέοντα να μη φορολογήσει τους Έλληνες και να ακυρώσει τη σχεδιαζόμενη κατεδάφιση της Μονής του Αγίου Σάββα.

Στη γενέτειρα του Πάτμο μυείται στη Φιλική Εταιρεία και αφιερώνεται στον ιερό σκοπό ως ανώτερος βαθμούχος της, μη διστάζοντας να ζωστεί με φυσιγγιοθήκη και σπαθί, όταν οι περιστάσεις το επέβαλλαν. Χωρίς να παραιτηθεί ή να αναφέρει τίποτα για τα σχέδια του, αναχωρεί ανεπιστρεπτί από την Αλεξάνδρεια για την Πάτμο τον Αύγουστο του 1818. Με τη βοήθεια των Κων/νου Τοσίτσα και Αθανασίου Καζούλη πετυχαίνει την επίσημη αναγνώριση από τον Μοχάμετ Άλι του Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου, κληρικού έμπιστου και μυημένου στη Φιλική Εταιρεία, ως Βεκίλη (αντιπροσώπου) κατά την απουσία του. Με τις συστάσεις του Πατριάρχη Θεόφιλου και τη συνδρομή του Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου, άρχισε το 1820 από απεσταλμένους της Φιλικής Εταιρείας με μυστικότητα η κατήχηση και στρατολόγηση των Ελλήνων του Καίρου, στα Παλαιά Πατριαρχεία του Αγίου Μάρκου της Συνοικίας των Ρωμαίων, και των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, στη Μονή του Αγίου Σάββα, της οποίας ο ηγούμενος ήταν επίσης μυημένος. Την ίδια στιγμή τα ραγιάδικα καίκια μετέφεραν, κάτω από τη μύτη των Αιγυπτίων, πολεμοφόδια μαζί με τα εμπορεύματα.

Η κήρυξη της Επανάστασης έγινε γνωστή στην Αλεξάνδρεια την 31η Μαρτίου 1821 από Μωραίτη καραβοκύρη, ο οποίος έφθασε με φορτίο για λογαριασμό των Αδελφών Τοσίτσα από τη Μεθώνη. Στο σπίτι των Τοσίτσα, στην οδό Γαλλίας 37, μαζεύτηκαν την 4η Απριλίου οι Φιλικοί της Αλεξάνδρειας για να συσκεφθούν με ποιό τρόπο να βοηθήσουν τους επαναστατημένους.

Έγχρωμη λιθογραφία υπό τον τίτλο «Η Δικαία Απόφασις του Θεού δια την Απελευθέρωσιν της Ελλάδος»

Έγχρωμη λιθογραφία υπό τον τίτλο «Η Δικαία Απόφασις του Θεού δια την Απελευθέρωσιν της Ελλάδος»

Το παρόν έδωσε και ο Πατριαρχικός Επίτροπος, ευλογώντας τον Αγώνα, ενώ μυστικά μηνύματα εστάλησαν στους Έλληνες Ραχιτίου, Δαμιέττας και Καίρου. Έλληνες πρόκριτοι συγκέντρωσαν 14.000 τάλληρα υπέρ των Επαναστατών και Έλληνες στρατιώτες αποσκίρτησαν από τον στρατό του Μοχάμετ Άλι και προσέτρεξαν προς βοήθεια στο Μωριά. Υπό την πίεση του Μοχάμετ Άλι, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος αναγκάζεται να εκδώσει εγκυκλίους, αποτρεπτικές δράσεων φιλικών προς την Επανάσταση, χλιαρού όμως χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα ο Πατριάρχης Θεόφιλος ευλογεί την Επανάσταση στην Πάτμο και με πατρικές υποθήκες και παραινέσεις εμψυχώνει δι' επιστολών τους Επαναστάτες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Καλείται να λάβει μέρος στις εργασίες της Α΄ Εθνοσυνέλευσης και, παρά το γεγονός ότι υπέφερε από ποδάγρα, δεν διστάζει να επιβιβαστεί επανειλημμένα σε πλοία του ελληνικού στόλου, εμψυχώνοντας τους ναύτες, ξορκίζοντας τις αναφυόμενες έριδες και συστήνοντας ομόνοια μεταξύ των ηγετών του Αγώνα. Παράλληλα δεν λησμονεί το ποίμνιο του και δραστηριοποιείται για τη συγκέντρωση πόρων προκειμένου να ανακουφιστούν οι εισρέοντες στην Αίγυπτο πρόσφυγες και να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι από τα σκλαβοπάζαρα.

Έγχρωμη λιθογραφία υπό τον τίτλο «Πρώτη Μάχη των Ελλήνων κατά των Τούρκων κατά την Γέφυραν της Αλαμάνας και Θάνατος του Αρχηγού Διάκου και Ησαίου Αρχιεπισκόπου Σαλώνων και Επίλοιπων Γενναίων Αξιωματικών»

Έγχρωμη λιθογραφία υπό τον τίτλο «Πρώτη Μάχη των Ελλήνων κατά των Τούρκων κατά την Γέφυραν της Αλαμάνας και Θάνατος του Αρχηγού Διάκου και Ησαίου Αρχιεπισκόπου Σαλώνων και Επίλοιπων Γενναίων Αξιωματικών»

Η φιλόπατρις δραστηριότητα του Θεόφιλου προκάλεσε την αντίδραση του Μοχάμετ Άλι, ο οποίος ήδη είχε τις υποψίες του λόγω της μακράς απουσίας του Θεόφιλου από το Θρόνο του. Στην πρόσκληση του να επιστρέψει με την υπόσχεση να ξεχαστεί το παρελθόν, ο Θεόφιλος επικαλείται τεχνηέντως λόγους υγείας. Τα περιθώρια όμως προβολής δικαιολογιών στένεψαν επικίνδυνα, όταν στις 10 Αυγούστου 1825 ο Κανάρης πραγματοποίησε τολμηρή επιδρομή εναντίον του σταθμεύοντος στην Αλεξάνδρεια Τουρκοαιγυπτιακού στόλου των 360 μπρικιών και των 2000 κανονιών. Μάρτυς της επιδρομής από τα ανάκτορα του Ρας Ελ Τιν υπήρξε ο ίδιος ο Μοχάμετ Άλι, ο οποίος όχι μόνο διέταξε την καταδίωξη του τολμηρού Ψαριανού, αλλά και απαίτησε, μέσω του κεχαγιά του στην Υψηλή Πύλη, την παύση του Θεόφιλου με την κατηγορία της ανάπτυξης επαναστατικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Ο Θεόφιλος παύεται στις 14 Οκτωβρίου 1825. Ακόμα όμως και μετά την έλευση του διαδόχου του, Πατριάρχη Ιεροθέου, κλήρος και λαός διατηρούν μαζί του σχέσεις επιστολικές. Επί Ιεροθέου και συγκεκριμένα μετά την πτώση του Μεσολογγίου και το ξερίζωμα του Μωριά, γέμισαν τα αιγυπτιακά σκλαβοπάζαρα με Έλληνες αιχμαλώτους και οι εύπορες οικογένειες, ιδιαίτερα δε αυτές των αυλικών του Μοχάμετ Άλι, είχαν αποκτήσει Έλληνες σκλάβους. Μάλιστα ο νεαρός Ρουμελιώτης Γαλανός, που δόθηκε στον Σαίτ Πασά και πήρε το όνομα Ζουλφικάρ, έγινε Υπουργός και Αυλάρχης. Απόγονος του υπήρξε η πρώτη σύζυγος του βασιλιά Φαρούκ με το ίδιο όνομα. Στο Δέλτα του Νείλου η Μωραλία κατοικήθηκε από απογόνους Μωραϊτών αιχμαλώτων. Στα αρχεία του Πατριαρχείου επιστολές φανερώνουν τον αγώνα που κατέβαλαν τόσο η Αλεξανδρινή Εκκλησία, όσο και οι Έλληνες της Αιγύπτου για την εξαγορά και παλιννόστηση των Ελλήνων δούλων. Η Μονή του Αγίου Σάββα λειτούργησε μέχρι το 1830 ως σταθμός σύντομης παραμονής, πριν από την απόδοση τους στην Ελλάδα, όσων Ελλήνων γλίτωσαν τη δουλεία και τον εξισλαμισμό. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα και οδυνηρή, απαγορευτική όμως για όσες γυναίκες είχαν ήδη εγκλειστεί σε χαρέμια.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος πέθανε στις αρχές του 1833 στη Μονή της Πάτμου. Δεν πρόλαβε να μάθει το χαρμόσυνο νέο του διορισμού του Μιχαήλ Τοσίτσα ως πρώτου Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Σε ατμόσφαιρα φορτισμένη συγκινησιακά έγινε η έπαρση της ελληνικής σημαίας στη ταράτσα της οικίας Τοσίτσα, εκεί όπου δώδεκα χρόνια πριν είχε φθάσει η είδηση του ξεσηκωμού. Πολλοί Έλληνες της Αλεξάνδρειας γονυπετείς έκλαιγαν και ασπάζονταν τη σημαία.

Έγχρωμη λιθογραφία υπό τον τίτλο «Μάχη της Λαγγάδας και Κομπότι»

Έγχρωμη λιθογραφία υπό τον τίτλο «Μάχη της Λαγγάδας και Κομπότι»

Με αφορμή την ιστορική σειρά του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι «1821», το παζλ της ιστορικής μνήμης ανακατεύεται και επανασυναρμολογείται. Χωρίς θεωρητικές αγκυλώσεις και αφοριστικές προσεγγίσεις, είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι η ιστορική μνήμη, ως η πρώτη ύλη για τη διαμόρφωση της εθνικής μας ιδιοπροσωπίας, δεν αποτελεί έπαθλο, το οποίο, οικειοποιούμενο ή απωλεσθέν, θα αναδείξει τους νικητές ή τους χαμένους στο πεδίο ενός ακήρυχτου ιδεολογικού πολέμου. Αντιθέτως, η ιστορική μνήμη, ως η νοητή αδιάσπαστη γραμμή που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, ως η νοητή ακένωτη δεξαμενή ηθικής και πνευματικής δύναμης, ως η νοητή αβύθιστη κιβωτός που περιλαμβάνει τα βιώματα και τις γνώσεις του παρελθόντος σε όλους τους τομείς, πρέπει να προσεγγιστεί με διάθεση ουσιαστικής σύνθεσης όλων των διαχρονικών όψεων της εθνικής μας ύπαρξης, χωρίς αποκλεισμούς και στερεότυπα, ώστε η ιστορική μας συνέχεια να είναι αφενός μεν αντάξια των ένδοξων στιγμών του παρελθόντος, αφετέρου δε απαλλαγμένη από τα στίγματα των αδυναμιών και των ελαττωμάτων μας.

Σημείωση: Οι έγχρωμες λιθογραφίες προέρχονται από τη σπάνια συλλογή της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας υπό τον τίτλο: «Histoire picturale de la guerre de l’ Indépendance Hellénique par le General Makryjannis. Notice historique de S. E. M. Johannes Gennadius. Préface de Fred Boissonas. Edition d Art Boissonas, Genève, 1926».

Share |
24/03/2011



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΜ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ - ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ

Την 21η Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ετέλεσε αγιασμό στην Ελληνική Πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

Την 22α Μαρτίου ε.ε., ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο και τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Μελέτιο Κούμανη, επεσκέφθη τον Εξοχ.Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως της Κένυας κ. Stephen Kalonjo Musioka και είχε εγκάρδια συνομιλία μαζί του. Επίσης ο κ. Musioka ενημερώθηκε για την πολυσχιδή δράση του Πατριαρχείου.

Την νύχτα της 22ας Μαρτίου ε.ε. ολοκληρώθηκε η επίσημη ποιμαντική επίσκεψη του Μακ.Πατριάρχη στην Κένυα, ο οποίος ανεχώρησε αεροπορικώς από τον διεθνή αερολιμένα του Ναϊρόμπι με προορισμό την Αίγυπτο. Τον προέπεμψαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας κ.Μακάριος, ο Εξοχ.Πρέσβης της Κύπρου κ.Άγης Λοΐζου, η Εριτ.κα.Χριστίνα Βαλασσοπούλου, Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας, κληρικοί και στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας.

Συμπερασματικώς, η ποιμαντική επίσκεψη του Μακ.Πάπα και Πατριάρχη αποτέλεσε πηγή χαράς, πνευματικής αναψυχής και εμψυχώσεως για τις χιλιάδες των ορθοδόξων πιστών των τοπικών Εκκλησιών Ουγκάντας και Κένυας.

Η ΑΘΜ ενημερώθηκε λεπτομερώς για την εξέλιξη του επιτελουμένου ποιμαντικού, ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού έργου που συντελείτα ι καλλικάρπως στις δύο αυτές Ιερές Μητροπόλεις, ως επίσης και στην Ιερά Μητρόπολη Μουάνζας και την Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας, εξ αφορμής των συναντήσεων που επίσης είχε με τον Σεβ.Μουάνζας κ.Ιερώνυμο στην Ουγκάντα και τον Θεοφιλ.Μπουρούντι κ.Σάββα στην Κένυα.

Επίσης συνάντησε τους Εξοχ.Πρέσβεις της Αιγύπτου και της Ρωσίας και τους Εντιμ. Προξένους της Σερβίας και της Αυστρίας στην Ουγκάντα, καθώς και τον Εξοχ.Πρέσβη της Αιγύπτου, τον Σεβ.Αποστολικό Νούτσιο της Αγίας Έδρας, την Εριτ.κα.Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας και τον εκπρόσωπο της Κοπτικής Εκκλησίας στην Κένυα.

Ακόμη επισκέφθηκε ιεραποστολικά κλιμάκια, ενοριακές κοινότητες και ευαγή ιδρύματα των Ιερών Μητροπόλεων Καμπάλας και Κένυας προσφέροντας δώρα και ευλογίες.

Ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε τόσο η θεμελίωση στην Ουγκάντα της πρώτης, τιμωμένης επ΄ονόματι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, γυναικείας ορθόδοξης Ιεράς Μονής στην Αφρική, όσο και η επίσκεψη στην Πατριαρχική Σχολή Κένυας «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’», η οποία αποτελεί το φυτώριο των αγγλοφώνων ιθαγενών κληρικών.

Τέλος, πραγματοποίησε ιερατικές συνάξεις και ετέλεσε τις ιερές Ακολουθίες της Α’ και Β’ Στάσεως των Χαιρετισμών πρός την Υπεραγία Θεοτόκο και δύο Πατριαρχικές Θείες Λειτουργίες μετά χειροτονιών νέων κληρικών.

http://www.youtube.com/watch?v=YDkGrpBndv8

Τριπόλεως Θεοφύλακτος "Οι Έλληνες που ζουν στη Λιβυή είναι καλά στην υγεία τους"

Καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες, που ζουν στη Λιβύη, διαβεβαιώνει ο Μητροπολίτης Τριπόλεως Θεοφύλακτος.

«Πονάει η καρδιά μου για τα όσα συμβαίνουν. Οι Λίβυοι, ως λαός, είναι καλοί άνθρωποι», αναφέρει ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει:

«Τα βράδια ακούμε τους βομβαρδισμούς, κλεισμένοι στα σπίτια μας, την ημέρα όμως επικρατεί ηρεμία. Η κατάσταση είναι δύσκολη από μόνη της και η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί, βασανίζει τις ψυχές των ανθρώπων».

Ο ίδιος προσπαθεί καθημερινά να έρθει σε επαφή με τους Έλληνες ομογενείς στην πρωτεύουσα Τρίπολη, περίπου 20 οικογένειες, με τις 16-17 Ελληνίδες που έχουν παντρευτεί με Λίβυους, αλλά και με μεμονωμένους Έλληνες εργαζόμενους, που επέλεξαν να παραμείνουν στη χώρα, μετά την επιχείρηση διάσωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στις 28 Φεβρουαρίου.

Σε καθημερινή βάση, μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας, Δημήτρη Αναστασίου, επισκέπτονται την ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην παλιά πόλη, για να διαπιστώσουν αν όλα είναι καλά.

Οι λειτουργίες, από την αρχή των γεγονότων στη Λιβύη, πραγματοποιούνται κανονικά κάθε Παρασκευή (σσ λόγω της αργίας στη χώρα, η κυριακάτικη λειτουργία γίνεται την Παρασκευή). Το ελληνικό σχολείο, όπως όλα τα υπόλοιπα, παραμένει κλειστό, ενώ η κυκλοφορία μετά τις 18:00 απαγορεύεται.

«Προσπαθούμε να παραμείνουμε ήρεμοι, ακόμα και την ώρα που ακούγονται τρομακτικά τα χτυπήματα, όπως χθες βράδυ, από τα ανατολικά της Τρίπολης, όπου σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων βρίσκονται στρατόπεδα και στρατιωτική βάση», αναφέρει, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τριπόλεως, Δημήτρης Αναστασίου, Έλληνας τρίτης γενιάς. Παρ΄όλα αυτά, δηλώνει ότι δεν το έχει μετανιώσει, που δεν έφυγε από τη χώρα.

«Πού να πάμε, άλλωστε; Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε, εδώ είναι η ζωή μας όλη. Γι αυτό και αποφασίσαμε να μείνουμε στην Τρίπολη, κοντά στον Μητροπολίτη μας και στον Άγιο Γεώργιο, να τον προστατεύουμε και να μας προστατεύει», καταλήγει ο κ. Αναστασίου.

Διαβάστηκε : 4024 φορes













































ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣΓιορτάζουμε σήμερα 22 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου, του Πρεσβυτέρου από την Άγκυρα, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Βασίλειος άθλησε επί αυτοκρατορίας του Ιουλιανού του Παραβάτη 360-363 μ.Χ. Τον κατήγγειλαν στον έπαρχο Σατουρνίνο, ότι κορόϊδευε και κατηγορούσε τις ενέργειες του Ιουλιανού κατά της Εκκλησίας. Τότε διατάχθηκε από τον έπαρχο να ομολογήσει δημόσια τη άρνηση της πίστης του στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Ο Άγιος Βασίλειος ο πρεσβύτερος, τότε, χαμογέλασε στην απαίτηση αυτή του έπαρχου και δήλωσε ότι ή ζωή του όλη άνηκε στο Ευαγγέλιο και το Σωτήρα των ψυχών.

Όταν ο έπαρχος τον απείλησε ότι θα τον βασανίσει σκληρά αν δεν αρνηθεί το Χριστό, τότε αυτός απάντησε: «Πώς δε, ενόμισας ότι εγώ θα ήρνούμην τον Χριστόν, αφού και ο τελευταίος εκ των πιστευόντων εις Αυτόν λαϊκών της ενορίας μου, είναι πρόθυμος να χύση το αίμα του δια την Αγίαν μας πίστιν;». Ο έπαρχος Σατουρνίνος, τότε, τον βασάνισε και τον φυλάκισε. Μετά από μερικές ήμερες, πέρασε από την Άγκυρα ο αυτοκράτορας Ιουλιανός. Ενημερώθηκε για τον Άγιο πρεσβύτερο Βασίλειο και διέταξε να τον φέρουν μπροστά του. Άλλα, διαπίστωσε ότι η πίστη του χριστιανού Ιερέα ήταν ακόμη ισχυρότερη. Τότε έδωσε διαταγή και τον θανάτωσαν με μαρτυρικό τρόπο. Έτσι, μαρτυρικά ο Άγιος Βασίλειος, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο το 362 μ.Χ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Θείου Πνεύματος, τὴ ἐπινεύσει, χρῖσμα ἅγιον, ἱεροσύνης, ἐπαξίως ὑπεδέξω Βασίλειε, ὅθεν ὡς θῦμα βασίλειον ἔθυσας, τῷ βασιλεῖ τῶν αἰώνων τοὺς ἄθλους σου. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣΓιορτάζουμε σήμερα 21 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιακώβου του Ομολογητού και Επισκόπου, ας πούμε λίγα λόγια:

Από νεαρή ηλικία ο Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής, αφιερώθηκε στον ασκητισμό. Διακρινόταν για την ενάρετη και ευάρεστη στο Θεό ζωή του, και την ολοκληρωτική και ολόψυχη προσήλωσή του στα διδάγματα και τις εντολές της πίστης μας. Του Θείου Λόγου. Αναδείχθηκε επίσκοπος επί εικονομάχων αυτοκρατόρων και διώχθηκε σκληρά, μέχρι του σημείου να στερηθεί ακόμα και τη τροφή του, το ψωμί του το οποίο αποτελεί το κύριο συστατικό της τροφής μας. Αλλά, παρόλες τις στερήσεις και κακοπάθειες που υπέστη, δε λύγισε καθόλου. Έμεινε σταθερός μέχρι την τελευταία του πνοή, ενθυμούμενος τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Συ ουν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού» ( Β' προς Τιμόθεον, β' 3.). Δηλαδή, σύ, λοιπόν, κακοπάθησε σαν καλός στρατιώτης του Ιησού Χριστού.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἐγκράτειας ἐκλάμψας Πάτερ Ἰάκωβε, ὡς Ἱεράρχης τοῦ Λόγου καὶ ἀληθὴς λειτουργός, ὠρθοτόμησας πιστῶς λόγον τὸν ἔνθεον οὗπερ τὴν χάριν βέβαιων, δι' ἀγώνων εὐαγῶν, ἐδίδαξας προσκυνεῖσθε, τὴν τοῦ Σωτῆρος Εἰκόνα, ὦ καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ πάντων ἠμῶν.
ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝΓιορτάζουμε σήμερα 20 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Νεομάρτυρος Μύρωνος, από το Ηράκλειο της Κρήτης, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Μύρων καταγόταν από το Ηράκλειο Κρήτης, και γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος και ήταν δίκαιος και ενάρετος άνθρωπος. Ο Άγιος Μύρων ήταν σεμνός και λογικός άνθρωπος, ήταν υπέρ της παρθενίας και της άσκησης. Εργαζόμενος ως ράπτης στο Ηράκλειο συκοφαντήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι τον φθονούσαν, ότι δήθεν αποπλάνησε μια Τουρκοπούλα. Στο δικαστήριο ο Άγιος Μύρων απέρριψε απολογούμενος την συκοφαντία, αλλά του έθεσαν ένα δίλημμα, ή να αλλάξει θρησκεία ή να τον σκοτώσουν. Ο Άγιος Μάρτυρας Μύρων απάντησε με μεγάλο θάρρος ότι δεν αρνείται την πίστη του, αλλά ότι είναι έτοιμος να υποστεί κάθε βασανιστήριο για την αγάπη του Χριστού, καθώς γεννήθηκε Χριστιανός και Χριστιανός θέλει να πεθάνει. Για τον λόγο αυτό τον χτύπησαν χωρίς έλεος και τον οδήγησαν στην φυλακή. Όταν τον έβγαλαν από αυτήν, τον οδήγησαν και πάλι μπροστά στον κριτή, όπου ο Άγιος Μύρων έλεγε συνεχώς ότι ήθελε να πεθάνει ως Χριστιανός. Έτσι καταδικάστηκε στον δι'αγχόνης θάνατο. Λίγο πριν από το μαρτύριο ο Άγιος Μύρων ζήτησε την άδεια από τους δήμιους και πλησίασε τον πατέρα του. Έπεσε στα πόδια του και του φίλησε το χέρι. Αφού πήρε την ευχή του πήγε στους δήμιούς του και έτσι μαρτυρικά παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο το 1793 μ.Χ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ηρακλείου το άνθος το ευωδέστατον, ως ευσεβείας σε μύρον ύμνοις γεραίρομεν, νεομάρτυς του Χριστού Μύρων μακάριε. Συ γαρ νεότητος ακμήν υπερείδες ανδρικώς και ήθλησας στεροψ’υχως. Και νυν απαύστως δυσώπει, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.

ΑΓΙΟΙ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΑΙ ΔΑΡΕΙΑΓιορτάζουμε σήμερα 19 Μαρτίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Χρύσανθου και Δαρείας, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι Άγιοι Χρύσανθος και Δαρεία έζησαν επί αυτοκρατορίας Νουμεριανού 243 - 284 μ.Χ. Ο Άγιος Χρύσανθος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και από ειδωλολατρική οικογένεια. Αργότερα, όμως, κατηχήθηκε στην χριστιανική πίστη από κάποιο Χριστιανό και βαπτίστηκε. Όταν ο πατέρας του εν ονόματι Πολέμωνος, έμαθε το γεγονός αυτό, τον φυλάκισε και για να τον αποσπάσει από την χριστιανική πίστη, του έδωσε για γυναίκα του την ωραία Δαρεία, η οποία καταγόταν από την Αθήνα και ήταν ειδωλολάτρισσα. Αντί όμως να προσελκύσει η Αγία Δαρεία τον σύζυγό της Άγιο Χρύσανθο στην ειδωλολατρία, συνέβη το αντίθετο. Πίστεψε κι αυτή στον Χριστό και βαπτίστηκε. Τότε, τους κατήγγειλαν στον ύπαρχο Κελερίνο, ο οποίος τους παρέδωσε στον διοικητή τάγματος, τον Κλαύδιο και τότε το μαρτύριο άρχισε. Αλλά η υπομονή, η επιμονή και το θάρρος των Αγίων εξέπληξαν τον Κλαύδιο, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του Ιλαρία, τους γιους του Ιάσονα και Μαύρο και τους στρατιώτες του, πίστεψαν στον Χριστό. Παρόλα αυτά, όμως, έριξαν τους Αγίους Χρύσανθο και Δαρεία μέσα σε λάκκο και τους ενταφίασαν ζωντανούς. Έτσι, μαρτυρικά παρέδωσαν την ψυχή τους στον Κύριο το 283 μ.Χ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Tὴν σύμπνουν ξυνωρίδα τῶν μαρτύρων τιμήσωμεν, Χρύσανθον ἁγνείας τὸ ἄνθος καὶ Δαρείαν τὴν πάνσεμνον, τῇ πίστει ἑνωθέντες γὰρ σεπτῶς, ἐδείχθησαν τοῦ Λόγου κοινωνοί, ἐναθλήσαντες νομίμως ὑπὲρ αὐτοῦ καὶ σῴζουσι τοὺς ψάλλοντας· δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι δι' ἡμῶν πᾶσιν ἰάματα.



ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣΓιορτάζουμε σήμερα 18 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Κυρίλλου, του Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Κύριλλος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 312 με 315 μ.Χ., και είναι μια από τις λαμπρότερες φυσιογνωμίες των Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας μας. Το 334 μ.Χ, έγινε διάκονος και τον επόμενο χρόνο ο Μάξιμος, επίσκοπος Ιεροσολύμων, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Ο Άγιος Κύριλλος από τότε ξεχώριζε για τις θεολογικές του γνώσεις και τον ορθόδοξο ζήλο του. Γι'αυτό και του δόθηκε η θέση στην επισκοπή Ιεροσολύμων να κηρύττει το Θείο Λόγο. Το 351 μ.Χ. ο Επίσκοπος Μάξιμος εκδήμησε προς Κύριον και ο Θεός αξίωσε τον Άγιο Κύριλλο να γίνει επίσκοπος Ιεροσολύμων. Ο Άγιος, όμως, δεν επαναπαύθηκε στο αξίωμά του. Άλλα αύξησε τους κόπους του για την Εκκλησία. Αναδείχθηκε άξιος ποιμήν και διδάσκαλος "Προς καταρτισμόν των Αγίων εις έργον διακονίας, εις οίκοδομήν του σώματος του Χριστού". Δηλαδή, με σκοπό να καταρτίζονται οι χριστιανοί και να επιτελείται έργο διακονίας, που οικοδομεί το Σώμα του Χριστού. Ο Άγιος σε όλη του τη ζωή τρεις φορές έξορίσθηκε για το ορθόδοξο φρόνημα και θάρρος του και υπέστη πολλές κακοπάθειες, από τους άρειανούς αυτοκράτορες Κωνστάντιο και Ουάλη.
Ο Άγιος Κύριλλος, παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 387 μ.Χ., αφήνοντας πίσω σε εμάς πολλά θεολογικά συγγράμματα, πού το κυριότερο είναι οι 23 λεγόμενες κατηχήσεις.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:

ΚΥΡΙΛΛΟΣ: (από το Κύριος) = Ο αφιερωμένος στον Κύριο.

Απολυτίκιο:
Στολὴν τὴν ἔνθεον, ἀμφιεσάμενος, στῦλος ὁλόφωτος, ὤφθης τῆς πίστεως, τῶν Ἀποστόλων ἐν Σιῶν τὴν χάριν κεκληρωμένος, ὅθεν ἐνδιέπρεψας, εὐσέβειας τοὶς δόγμασι, καὶ πιστῶς ἐσκόρπισας, τῆς σοφίας τὸ τάλαντον. Καὶ νῦν ὑπὲρ ἠμῶν ἐκδυσώπει, Κύριλλε Πάτερ Ἱεράρχα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στη Βόρεια Ουγκάντα

Την 16η Μαρτίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Καμπάλας κ.Ιωνά, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Μελέτιο Κούμανη και τον ορθόδοξο Βουλευτή κ.Θεόδωρο Sekikubo, μετέβη με κυβερνητικά αυτοκίνητα που παρεχώρησε η Προεδρία της χώρας, κατόπιν οδικού ταξιδίου 6 ωρών, στην περιοχή Lira της βορείου Ουγκάντας, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν, όπου πριν λίγο καιρό ζούσαν εκατοντάδες πρόσφυγες από το Σουδάν, λόγω των εμφυλίων συγκρούσεων.

Κατά την άφιξή του επισκέφθηκε την Ενορία του Αγίου Αθανασίου Αmutsa, την οποία είχε και παλαιότερα επισκεφθεί ο μακαριστός Πατριάρχης Νικόλαος ο ΣΤ΄ (1968-1986) ως Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως.

Συναντήθηκε με τους Ιερείς και τα στελέχη της ενοριακής κοινότητος, καθώς και με τον πρώτο γηγενή χριστιανό κ. Παύλο Μpima, ο οποίος σπούδασε ορθόδοξη θεολογία στην Ελλάδα το έτος 1963. Επίσης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του πρώτου ιεραποστόλου στην περιοχή, αειμνήστου π. Αθανασίου Αtim.

Εν συνεχεία η Α.Θ.Μ. επισκέφθηκε τα σχολεία και την Ενορία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Gulu, όπου ωμίλησε καταλλήλως στους μαθητές και ενημερώθηκε για τις ενοριακές δραστηριότητες, ενώ είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τις μητέρες της ενορίας.

Ακόμη ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και του οικοτροφείου, όπου συγκινηθείς από την "χαμαικοιτία" των μαθητών υποσχέθηκε την άμεση ανέγερση κοιτώνων με την βοήθεια ιεραποστολικών συλλόγων.

Αργά το βράδυ ο Μακαριώτατος και η συνοδεία Του επέστρεψαν στην πρωτεύουσα Καμπάλα μετα από πολύωρο ταξίδι.













































ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣΤΗΡΙΚΤΟΣΓιορτάζουμε σήμερα 17 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Θεοστήρικτου, του Ομολογητού, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Θεοστήρικτος γεννήθηκε στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας στις αρχές του 8ου μ.Χ. αιώνα. Από μικρός επιθυμούσε τη μοναχική ζωή και όταν τελείωσε τη βασική σχολική του εκπαίδευση, πήγε στην Μονή Πελεκητή, όπου και εκάρη μοναχός και αργότερα έγινε και ηγούμενός της. Επί αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου Ε' του Κοπρώνυμου, όταν ξέσπασε ο μεγάλος διωγμός κατά των Εικόνων, ο αυτοκράτορας διέταξε τον ηγεμόνα της Ασίας Μιχαήλ το Λαχανοδράκοντα, να τιμωρήσει με κάθε τρόπο σκληρά αυτούς που προσκυνούν τις Άγιες Εικόνες. Τότε αυτός, πήγε στη Μονή Πελεκητής τη Μεγάλη Πέμπτη και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, συνέλαβε τους μοναχούς. Άλλους σκότωσε με διάφορα βάρβαρα βασανιστήρια και άλλους αφου τους βασάνισε του έκλεισε στη φυλακή της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ αυτών ήταν και ο Άγιος Θεοστήρικτος. Αργότερα, όταν ο Άγιος βγήκε από τη φυλακή, γέροντας πλέον, επέστρεψε στην κατεστραμμένη Μονή Πελεκητής, όπου συναντήθηκε με τον Άγιο και Ομολογητή Νικήτα, ηγούμενο της κοντινής Μονής Μηδικίου. Ο Άγιος Θεοστήρικτος, παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο σε μεγάλη ηλικία αφήνοντας συγγραφικό έργο αφού συνέθεσε και «Κανόνα Παρακλητικόν εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον».

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Στηριγμὸς φερωνύμως τῶν πιστῶν ἐχρημάτισας, δι’ ὁμολογίας τῆς θείας, Θεοστήρικτε Ὅσιε· ὑπὲρ γὰς τῆς Εἰκόνος τοῦ Χριστοῦ, ὑπέμεινας κακώσεις καὶ δεσμά· διὰ τοῦτο καὶ Τριγλία ἡ σὴ πατρίς, τιμᾷ σε ἀνακράζουσα· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ χορηγοῦντι διὰ σοῦ, χάριν ἡμῖν καὶ ἔλεος.

ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΤΜΟΓιορτάζουμε σήμερα 16 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Χριστοδούλου, του εν Πάτμω, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Χριστόδουλος γεννήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 1020 μ.Χ. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ιωάννης. Από μικρή ηλικία επιθυμούσε την μοναχική ζωή. Αρχικά πήγε σε μία Μονή στον Όλυμπο της Βιθυνίας, όπου και εκεί εκάρη Μοναχός. Από αυτή τη Μονή έφυγε και πήγε στους Αγίους Τόπους, και μόνασε σε κάποιο ερημικό μέρος. Οι επιδρομές όμως των Σαρακηνών ανάγκασαν τους Μοναχούς να εγκαταλείψουν την περιοχή εκείνη και έτσι ο Άγιος επέστρεψε στην Μικρά Ασία στο Όρος Λάτρος της Μυσίας.

Εκεί, λόγω της ασκητικής ζωής και των αρετών του εκλέχθηκε επιστάτης με το αξίωμα του Αρχιμανδρίτη, γεγονός που του έδωσε και το προσωνύμιο του Λατρηνού. Οι επιδρομές όμως των Μουσουλμάνων τον ανάγκασαν να φύγει. Ο Άγιος Χριστόδουλος αναζητώντας τόπο ασκήσεως πήγε στη Στρόβιλο, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Εκεί έμεινε για μικρό χρονικό διάστημα, γιατί μια νέα επιδρομή τον ανάγκασε πάλι να αλλάξει τοποθεσία και να διαφύγει στη Λέρο και στη συνέχεια στην Κώ, όπου και ίδρυσε Μονύδρια. Οι διαφορές όμως με τους ντόπιους εκεί θα τον καταστήσουν χωρίς στέγη - χωρίς Μονή. Ύστερα από περιπλανήσεις στα γύρω νησιά έφτασε στην Πάτμο. Λόγω της ομορφίας και ησυχίας του νησιού, αναχωρεί αμέσως για την Κωνσταντινούπολη και ζητά από τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Α' τον Κόμνηνο άδεια "ίνα φροντιστήριον των ψυχών καταστήση ταύτην". Ο Αυτοκράτορας με Χρυσόβουλλο του παραχωρεί την Πάτμο και τα γύρω νησιά μαζί με εργάτες και χρήματα. Με την εγκατάσταση του στην Πάτμο ο Άγιος Χριστόδουλος ξεκίνησε την ανέγερση Μοναστηριού στο όνομα του Θεολόγου. Οι επιδρομές όμως των Μουσουλμάνων δεν θα τον αφήσουν ήσυχο ούτε και αυτή τη φορά. Ο Άγιος άφησε την Πάτμο και κατέφυγε στην Εύβοια, όπου και εκεί ίδρυσε ένα Μονύδριο. Παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο στις 16 Μαρτίου το 1093 μ.Χ.
Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Χριστοδούλου βρίσκεται στην Πάτμο, στο Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Χριστοδούλου.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: (χριστός + δούλος) = ο αφωσιωμένος στον Χριστό.

Απολυτίκιο:

Tῆς Νικαίας τὸν γόνον καὶ τῆς Πάτμου τὸ καύχημα καὶ τῶν μοναζόντων τὸ κλέος θεοφόρον Χριστόδουλον τιμήσωμεν ἐν ὕμνοις ἀδελφοί, τὸ σκῆνος προσπτυσσόμενοι αὐτοῦ, ἵνα λάβωμεν τὴν ἴασιν τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων κράζοντες. Δόξα τῷ δεδοκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

 ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΠΙΟΣΓιορτάζουμε σήμερα 15 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αγαπίου και των συν αυτώ μαρτυρησάντων, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι Άγιοι που μαρτύρησαν μαζί με τον Άγιο Αγάπιο είναι:
Ο Άγιος Πλήσιος, Ρωμύλος, Τιμόλαος, Αλέξανδρος, Αλέξανδρος (έτερος), Διονύσιος καί Διονύσιος (έτερος).

Όλοι οι Άγιοι έζησαν επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού, και άθλησαν κατά το διωγμό εναντίον της Εκκλησίας. Ο Άγιος Αγάπιος καταγόταν από τη Γάζα της Παλαιστίνης, ο Άγιος Τιμόλαος από τη Μαύρη Θάλασσα, οι δύο Άγιοι Διονύσιοι από την Τρίπολη της Φοινίκης, ο Άγιος Ρωμύλος από τη Λύδδα ή Διόσπολη, και οι Άγιοι Πλήσιος και οι δύο Αλέξανδροι από την Αίγυπτο. Είχαν κατηγορήθεί ότι είναι χριστιανοί και οδηγήθηκαν στον έπαρχο της Καισαρείας Ουρβανό, όπου με μεγάλο θάρρος ομολόγησαν μπροστά του την πίστη τους στον Χριστό. Ο έπαρχος Ουρβανός έκανε προσπάθειες για να τους δελεάσει ή και να τους εκφοβίσει, αλλά όλες ήταν άκαρπες. Διότι στο μυαλό των Αγίων επικρατούσε ο Λόγος του Θεού: «Τον φόβον αυτών μη φοβηθήτε μηδέ ταραχθήτε» (Α'επιστολή Πέτρου, γ' 14). Δηλαδή, μη φοβηθείτε το φόβο με τον οποίο ζητούν οι άπιστοι να σας πτοήσουν και μη ταραχθείτε καθόλου απ'αυτόν. Όλοι οι Άγιοι παρέδωσαν μαρτυρικά την ψυχή τους στον Κύριο με αποκεφαλισμό.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἀγάπη τοῦ Κτίσαντος, πεπυρσευμένος τὸν νοῦν, χορείαν συνήθροισας, πανευκλεῶν Ἀθλητῶν, Ἀγάπιε ἔνδοξε, ὅθεν σὺν τούτοις Μάρτυς, ἀριστεύσας νομίμως, ξίφει τὸν σὸν αὐχένα, σὺν αὐτοὶς ἀπετμήθης, μεθ' ὧν ἐκδυσώπει, δοῦναι ἠμὶν ἄφεσιν.

Δεύτερη ημέρα της επισκέψεως του Αλεξανδρείας Θεοδώρου στην Ουγκάντα

Την 12η Μαρτίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ παρέστη συμπροσευχόμενος και μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καμπάλας.

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στους κειμένους όπισθεν του Ιερού Βήματος του Ναού τάφους των αειμνήστων πρωτεργατών της ορθοδόξου ιεραποστολής στην Ουγκάντα, Μητροπολίτου Θεοδώρου Νakyama, Επισκόπου Χριστοφόρου Sparta και ιερέως Οβαδία Bassajiakitalo.

Ακολούθως, ο Μακ.Πατριάρχη συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Καμπάλας κ.Ιωνά και στελέχη της τοπικής Εκκλησίας, μετέβη στο χωριό Katente, όπου επισκέφθηκε προσκυνηματικώς τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αφιερώσας ασημένιο σταυρό ευλογίας και τα εκπαιδευτήρια Saint Mary (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και το οικοτροφείο όπου διαμένουν οι μαθητές, τα οποία ανηγέρθησαν προ εξαετίας με οικονομική προσφορά των ελλήνων αστυνομικών.

Οι μαθητές συνομίλησαν με τον Μακαριώτατος, χόρεψαν τοπικούς χορούς και έλαβαν δώρα.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η ΑΘΜ παρεκάθησε σε επίσημο δείπνο, το οποίο παρέθεσε τιμητικώς ο Εξοχ.Πρέσβης της Αιγύπτου κ. Sabry Magdy Sabry στην πρεσβευτική κατοικία, με την συμμετοχή του Εξοχ.Πρέσβη της Ρωσίας στην Ουγκάντα και των Εντιμ. Προξένων της Σερβίας και της Αυστρίας στην Καμπάλα και άλλων υψηλοβάθμων αξιωματούχων.

Διαβάστηκε : 1324 φορές


ΑΓΙΟΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣΓιορτάζουμε σήμερα 14 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Βενεδίκτου, από τη Νουρσία της Ιταλίας, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Βενέδικτος γεννήθηκε και έζησε στη Νουρσία της Ιταλίας, τον 6ο αιώνα μ.Χ. Οι γονείς του ήταν ευγενείς και πλούσιοι, αλλά και Θεοσεβούμενοι. Και με αυτή την αρετή μεγάλωσαν τον γιο τους τον Άγιο Βενέδικτο. Έχοντας στο νου τους τον Λόγο του Θεού: «Εκτρέφετε αυτά εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (προς Έφεσίους, στ' 4). Δηλαδή, να ανατρέφετε, τα παιδιά σας, με παιδαγωγία και νουθεσία, σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου.

Έτσι και οι γονείς αυτοί ανέθρεψαν το γιο τους Βενέδικτο με μεγάλη ευσέβεια και φρόντισαν να εργαστεί σε κάτι μεγάλο και καλό υπέρ της Εκκλησίας. Ο Άγιος Βενέδικτος όταν ενηλικιώθηκε, πράγματι ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των γονέων του. Αφού πήγε σε ένα φαράγγι στα Απέννινα όρη, ασκήθηκε στην προσευχή και τη μελέτη. Η τόσο ευάρεστη στο Θεό ζωή του, έγινε αιτία να αποκτήσει μεγάλη φήμη στους γύρω ορεινούς πληθυσμούς. Μέσα σε διάστημα 20 χρόνων, ήλθαν κοντά του 164 μοναχοί. Για τον λόγο αυτό το 540 μ.Χ. ίδρυσε μοναστήρι, επάνω στο όρος Cassino. Υπήρξε ιδρυτής του μοναχικού τάγματος των Βενεδικτίνων, που υπάρχει μέχρι και σήμερα στη δυτική Εκκλησία. Ο Άγιος Βενέδικτος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 543 μ.Χ., σε ηλικία 62 χρονών.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:

ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ: (από τις λατινικές λέξεις bene + dictus) = ο ευλογημένος.

Απολυτίκιο:
Τὴν φερώνυμον κλῆσιν ἀληθεύουσαν ἔδειξας, τοῖς ἀσκητικοῖς σου ἀγῶσι, θεοφόρε Βενέδικτε· υἱός γὰρ εὐλογίας τεθηλώς, ἀρχέτυπον ἐγένου καὶ κανών, τοῖς ἐκ πόθου μιμουμένοις τὴν σὴν ζωήν, καὶ ὁμοφώνως κράζουσι· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Στην Ουγκάντα και την Κένυα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας
Μεγέθυνση γραμματοσειράς Σμίκρυνση γραμματοσειράς | print Εκτύπωση send Αποστολή
εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Την 11η Μαρτίου, ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Μελέτιο Κούμανη, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, αφίχθη στο διεθνή αερολιμένα Entebee της Ουγκάντας. Είχε προηγηθή ολιγόωρη στάση στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου τον Πατριάρχη ανέμενε ο Σεβ.Μητροπολίτης Κένυας κ.Μακάριος και ο Επιτετραμένος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στη χώρα.

Στο αεροδρόμιο Entebee της Ουγκάντας τον Μακαριώτατο υπεδέχθη ο επιχώριος Μητροπολίτης Καμπάλας, Σεβ. κ.Ιωνάς, ο Σεβ.Μητροπολίτης Μουάνζας κ.Ιερώνυμος, ο Εξοχ.Πρέσβης της Αιγύπτου κ.Sabry Magdy Sabry, κρατικοί αξιωματούχοι και άλλοι επίσημοι.

Ακολούθησε επίσημη υποδοχή στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου ετελέσθη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, με την παρουσία των πραναφερθέντων Σεβ.Ιεραρχών, του ιερού κλήρου, των επισήμων εκπροσώπων της χώρας -μεταξύ των οποίων ο γηγενής ορθόδοξος Βουλευτής κ.Θεόδωρος Sekikubo και ο Ελλογιμ.Καθηγητής κ.Θεόδωρος Kato, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης- των μαθητών των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Καμπάλας και πλήθους πιστών.

Την ΑΘΜ προσεφώνησε ο Σεβ.κ.Ιωνάς εκφράσας τα χαροποιά αισθήματα του Χριστεπωνύμου πληρώματος για την παρουσία Της στην τοπική Εκκλησία της Ουγκάντας.

Αντιφωνών ο Μακ.Πατριάρχης εξεδήλωσε την συγκίνησή Του για την επίσκεψη αυτή και ευχαρίστησε όλους για την θερμή υποδοχή. Επίσης ανεφέρθη στις δύο προηγούμενες επισκέψεις Του στην Ουγκάντα, ως συνοδός του μακαριστού Προκατόχου Του Παρθενίου Γʼ και ως νεοεκλεγείς Πατριάρχης, διότι, όπως ετόνισε, θεωρεί την εκκλησιαστική αυτή Επαρχία του Πατριαρχικού Θρόνου ως την κοιτίδα και την απαρχή της ορθοδόξου ιεραποστολής στην Αφρική.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ετέλεσε την Ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, μετά το πέρας της οποίας διένειμε δώρα και ευλογίες στους παρισταμένους μαθητές. Κατά την προσευχητική σύναξη, συγκινητική υπήρξε η παρουσία του εκατονταετούς αφρικανού Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π.Ειρηναίου Magimbi, ο οποίος εσπούδασε στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, τη προνοία του αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξανδρείας Χριστοφόρου (1939-1967) και εχειροτονήθη κληρικός το έτος 1958 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως και μετέπειτα Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο ΣΤʼ(1968-1986).

Τέλος, παρετέθη επίσημο δείπνο στη διάρκεια του οποίου η ΑΘΜ απένειμε τον Χρυσό Λέοντα του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου στον Ρεθύμνιο χειρούργο ιατρό Δρ. Αντώνιο Λιάσκο, ο οποίος προσφέρει εθελοντικώς τις πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες του στην Ιερά Μητρόπολη Καμπάλας, ενώ υπήρξε ο πρώτος εθελοντής συνεργάτης του Μακαριωτάτου, κατά τα έτη της διαποιμάνσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν.







































































































































































Με μεγαλοπρέπεια η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα στη Βασιλεύουσα, η εορτή της Αναστηλώσεως των εικόνων.

Της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομο, Θεοδωρουπόλεως Γερμανό, Σεβαστείας Δημήτριο, Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Ικονίου Θεόληπτο, Ίμβρου Κύριλλο, Γεράσων Θεοφάνη (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Μυτιλήνης Ιάκωβος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας και Μπάτσκας Ειρηναίο – (Πατριαρχείο Σερβίας).

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος τέλεσε την εις επίσκοπον χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου – Πρωτοσυγκέλλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως μεταξύ άλλων τόνισε, Δεν σε γνωρίζομεν τώρα που επαξίως προάγεσαι. Εχάρημεν την είσοδόν σου εις τον ιερόν κλήρον προ 15ετιας περίπου και παρηκολουθήσαμεν την ωρίμανσίν σου, την πνευματικήν σου εξέλιξιν, την πίστιν σου και την πιστότητά σου εις τον πανίερον τούτον θεσμόν, τον οποίον όλοι έχομεν την τιμήν να διακονώμεν."

"Σεμνός και ιεροπρεπής, «φρονίμου βίου ζηλωτής», καλλίφωνος και παραδοσιακός, γνώστης αλλά και τηρητής του τυπικού της Μεγάλης Εκκλησίας, συνεχίζεις ευσυνειδήτως την προς αυτήν υπηρεσίαν σου, την οποίαν ήρχισας από του αναλογίου διαφόρων ναών της πόλεώς μας ως ευσεβής ιεροψάλτης. Εσπούδασες ιστορίαν εδώ και θεολογίαν εις την Θεσσαλονίκην και έθεσες έκτοτε τα προσόντα και τα εφόδιά σου εις την απόλυτον διάθεσιν της Εκκλησίας", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.

Τέλος, ο Παναγιώτατος ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως να τον προστατεύει ο προστάτης του Πρωτομάρτυς Στέφανος, για να είναι ένας εκ των στυλοβατών της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Να σημειωθεί, ότι το Πιστεύω και το Πάτερ ημών ανέγνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία εκπροσωπούσε την Ελληνική Κυβέρνηση.

Εν συνεχεία ακολούθησε οι λιτάνευση των εικόνων, στον περίβολο του Πατριαρχικού Οίκου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ:

Δώδεκα σχεδόν αιώνας τώρα η Ορθοδοξία εορτάζει κατ ἔτος τα ονομαστήριά της την Α’ Κυριακήν των Νηστειών και ενθυμείται τας νίκας τας οποίας χάριτι Θεού κατήγαγε κατά των εξωτερικών εχθρών της, των διωκτών του Χριστού, και κατά των εσωτερικών εχθρών της, των διαφόρων αιρετικών, οι οποίοι προσεπάθησαν να νοθεύσουν το περιεχόμενον της ορθής διδασκαλίας «πλανώντες και πλανόμενοι».

Εορτάζει κατ ἔτος αλλά βιώνει καθημερινώς την αλήθειαν της πίστεως και την κηρύττει εις όλον τον κόσμον, διότι θέλει «πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν».

Εφέτος, εδώ εις το ιερόν Κέντρον της Ορθοδοξίας, μαζί με την μεγάλην αυτήν εορτήν και πανήγυριν, ευφραινόμεθα και δια την χειροτονίαν εις αρχιερέα της Μεγάλης Εκκλησίας του από Μεγάλων Πρωτοσυγκέλλων εψηφισμένου Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στεφάνου, τον οποίον, μαζί και τον από Αρχιγραμματέων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εψηφισμένον Μητροπολίτην Προύσης Ελπιδοφόρον, εκάλεσεν η Εκκλησία ως «στρατιώτας πρέποντας», ως θα έλεγεν ο Κυρήνης Συνέσιος, δια να την υπηρετήσουν ως αξιωματικοί τουντεύθεν, τουτέστιν από υψηλοτέρας σκοπιάς˙ να υπηρετήσουν τα πιστεύματά της, τα ιδανικά της, τους ιερούς και σωτηριώδεις σκοπούς της, και να περιφρουρήσουν τα δίκαια και τας προνομίας αυτής ως πρωτοθρόνου και πρωτευθύνου Εκκλησίας και ως συντονιστικού κέντρου της Ορθοδοξίας.

Μεγάλη, λοιπόν, η ημέρα, Μεγάλη η Μήτηρ ημών Εκκλησία, μέγα το πράγμα τούτο και όνομα που λέγεται Οικουμενικόν Πατριαρχείον, μέγα και το της αρχιερωσύνης αξίωμα, το οποίον προσέρχεσαι δια να λάβης, Θεοφιλέστατε εψηφισμένε Καλλιουπόλεως και Μαδύτου.

Δεν σε γνωρίζομεν τώρα που επαξίως προάγεσαι. Εχάρημεν την είσοδόν σου εις τον ιερόν κλήρον προ 15ετιας περίπου και παρηκολουθήσαμεν την ωρίμανσίν σου, την πνευματικήν σου εξέλιξιν, την πίστιν σου και την πιστότητά σου εις τον πανίερον τούτον θεσμόν, τον οποίον όλοι έχομεν την τιμήν να διακονώμεν.

Σεμνός και ιεροπρεπής, «φρονίμου βίου ζηλωτής», καλλίφωνος και παραδοσιακός, γνώστης αλλά και τηρητής του τυπικού της Μεγάλης Εκκλησίας, συνεχίζεις ευσυνειδήτως την προς αυτήν υπηρεσίαν σου, την οποίαν ήρχισας από του αναλογίου διαφόρων ναών της πόλεώς μας ως ευσεβής ιεροψάλτης. Εσπούδασες ιστορίαν εδώ και θεολογίαν εις την Θεσσαλονίκην και έθεσες έκτοτε τα προσόντα και τα εφόδιά σου εις την απόλυτον διάθεσιν της Εκκλησίας.

Σε εχειροτονήσαμεν προ ετών εις πρεσβύτερον και σήμερον αξιούμεθα να σε αναβιβάσωμεν και εις τον τρίτον της ιερωσύνης βαθμόν, ομού μετά των συλλειτουργούντων αδελφών αγίων αρχιερέων, των οποίων, ως και των συμπροσευχομένων, έχεις αμέριστον την αγάπην και την εκτίμησιν, ως έχεις και την ημετέραν εμπιστοσύνην και Πατριαρχικήν ευαρέσκειαν. Και σε χειροτονούμεν σήμερον, Κυριακήν της Ορθοδοξίας, λιτανεύοντες «τα άγια των αγίων, τα λείψανα και τις εικόνες, και τους αγίους, το θησαυροφυλάκιο του Γένους» και της αμωμήτου ορθοδόξου πίστεώς μας.

Εξελέγης και σε χειροτονούμεν Μητροπολίτην Καλλιου-πόλεως και Μαδύτου. Η εκκλησιαστική επαρχία σου χαρακτηρίζεται ως έξοχος, σπουδαία και ιστορική. Δια την Καλλίπολιν ελέχθη ότι ήτο ωραία και χαρίεσσα, μία εκ των μεγάλων πόλεων και σημαντικών της Θράκης και έχει περιφανείς σελίδας εν τη ιστορία. Η Μάδυτος πάλιν υπήρξε γενέτειρα πολλών ιεραρχών, διεκρίθη επί ευανδρία και φιλομουσία εξαιρετική, ηξιώθη δε και μεγάλων τιμών υπό των αυτοκρατόρων και των Πατριαρχών. Αλλά το κλέος και ο κόσμος αυτής είναι ο άγιος επίσκοπός της Ευθύμιος, του οποίου την βιογραφίαν συνέταξεν ο προκάτοχος ημών Πατριάρχης Γρηγόριος ο Κύπριος. Λέγει ο Ψελλός περί του ανδρός εν τω επιταφίω εις τον Πατριάρχην Μιχαήλ Κηρουλάριον:

«Αρχιερατεύει τις εν Μαδύτω ου πόρρω πολύ της καθ ἡμᾶς γενεάς, άνθρωπος μεν το φαινόμενον, άγγελος δε η Θεός το νοούμενον, θείος ως αληθώς την ψυχήν, εν παρέργω τω σώματι ζων, το ήθος απλούς, τα κρείττω κρειττόνως και υπερφυώς επιστάμενος, την κλήσιν Ευθύμιος».

Εξ ετέρου, ικανοί αρχιερείς προκάτοχοί σου έλαβον μέρος εις Οικουμενικάς Συνόδους, ως ο Μακεδών, ο Αρμόνιος, ο Μελχισεδέκ, ο Λέων, ο Κωνσταντίνος.

Βεβαίως, δεν δύνασαι σήμερον να μεταβής και να ενθρονισθής ούτε εις τον Καθεδρικόν Ναόν του Τροπαιοφόρου της Καλλιπόλεως ούτε εις την Παναγίαν την Μεσοχωρίτισσαν της Μαδύτου, εις τας οποίας εκ περιτροπής ανά εξάμηνον είχεν ορίσει ο προκάτοχος ημών Ιωακείμ ο Γ’ να διαμένη ο αρχιερεύς και ποιμενάρχης αυτών. Και δεν δύνασαι, εξ αιτίας των περιπετειών του Γένους, αι οποίαι ωδήγησαν εις την εκρίζωσιν των Χριστιανικών πληθυσμών εκ Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης.

Εδώ και ενενήκοντα περίπου έτη -δια να ενθυμηθώμεν τον πολύν Γεδεών (Ιστορία των του Χριστού πενήτων, Α’ 282)- «ούτε μητροπολίτης ευρίσκεται εις τας μητροπόλεις, ούτε αρχιεπίσκοπος εις τας αρχιεπισκοπάς· ούτε ιερεύς, ούτε καλόγηρος, ούτε άλλος Χριστιανός· οις κρίμασιν οίδε Θεός ότι ανεξερεύνητα τα κρίματα αυτού, και ανεξιχνίαστοι αι οδοί αυτού».

Λάθη ημετέρων και ξένων έκαμαν ώστε να σβεσθούν όχι μόνον αι λυχνίαι της Αποκαλύψεως αλλά και εκείναι εις τα ενδότερα της Μεγάλης Στεριάς και εις την Θρακικήν Χερσόνησον, της οποίας υπέρτιμος και έξαρχος θα φημίζεσαι ως Καλλιουπόλεως και Μαδύτου. Τελευταίος προκάτοχός σου όστις είχε το ευτύχημα να ποιμάνη το εμπιστευθέν αυτώ ποίμνιον εις τας ερατεινάς εκείνας Θρακίας Κωμοπόλεις ήτο ο διαπρεπής Κωνσταντίνος Κοϊδάκης, ο μετά την εκρίζωσίν του εντεύθεν διατελέσας Πλωμαρίου και είτα Κίτρους.

Όμως, τέκνον εν Κυρίω προσφιλέστατον, και ως Ιεράρχης της Μεγάλης Εκκλησίας θα συνεχίσης να παραμένης, ως ενδημών πλέον, εις την του Κωνσταντίνου και να διακονής αυτήν εκ του εγγύς και εκ των ένδον ως συγκυρηναίος του Πατριάρχου σου, συμπάσχων και συγκακουχούμενος μετά του περί αυτόν μικρού ποιμνίου, αλλά και συμμεριζόμενος την ελπίδα και την προσδοκίαν του ότι «αύριον έσετ ἄμεινον».

Σημεία υπάρχουν ότι τούτο θα γίνη αλλ εὐχόμεθα και προσευχόμεθα να γίνη ως οίόν τε τάχιον. Η Πόλις πρέπει να είναι «χώρος συνεκφοράς και συνύπαρξης των πολιτισμών και όχι πεδίο σύγκρουσης η ανταγωνισμού τους», όπως θα έλεγεν ο Σεφέρης. Σεις οι νεώτεροι θα ιδήτε αυτό το καλύτερον αύριον. Πάντως, «η φλόγα της πολίτικης ρωμηοσύνης» δεν πρόκειται να σβύση. Η πονεμένη ρωμηοσύνη θα επιβιώση, θα ανθέξη.

Και συ, «πλήρης πίστεως και δυνάμεως», όπως ο ουράνιος προστάτης σου Πρωτομάρτυς Στέφανος, θα είσαι εκ των στυλοβατών της Εκκλησίας εδώ, εις το ιερόν κέντρον της, και του Γένους, εδώ εις την πνευματικήν του μήτραν, - και η ιστορία μας θα συνεχίζεται.
Άξιος!

Διαβάστηκε : 1833 φορes















































 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣΓιορτάζουμε σήμερα 13 Μαρτίου, ημέρα ανάμνησης του γεγονότος της αναστήλωσης των Αγίων και Ιερών Εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, ας πούμε λίγα λόγια:

Γιορτάζουμε σήμερα την αναστήλωση των Αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως κατά της αιρέσεως των Εικονομάχων, δηλαδή, εκείνων που δεν δέχονταν και δεν τιμούσαν της Άγιες Εικόνες. Για εκατό και πλέον χρόνια διαταράχθηκε η Εκκλησία με διωγμούς από εικονομάχους. Πρώτος υπήρξε ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος και τελευταίος ο Θεόφιλος, όπου ήταν και άνδρας της Αγίας Θεοδώρας, η οποία μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε την αυτοκρατορία και στερέωσε πάλι την Ορθοδοξία μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο. Η Βασίλισσα Θεοδώρα είπε δημόσια ότι ασπάζεται τις Εικόνες, όχι όμως ως λατρεία, αλλά ως τιμή. Την Α' Κυριακή των νηστειών το 843 μ.Χ., η Αγία Θεοδώρα μαζί με το γιο της αυτοκράτορα Μιχαήλ, λιτάνευσαν και αναστήλωσαν τις Άγιες Εικόνες μαζί με τον κλήρο και το λαό. Από τότε εορτάζουμε κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος γιατί καθωρίστηκε οριστικά ότι δεν λατρεύουμε τις Εικόνες, αλλά τιμούμε και δοξάζουμε όλους τους Αγίους που εικονίζουν και λατρεύουμε μόνο τον Άγιο Τριαδικό Θεό. Τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό, σε όλους !!!

Απολυτίκιο:

Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ, Αιτούμενοι συγχώρεσιν των πταισμάτων ημών βουλήσει γαρ ηυδόκησας ανελθείν εν τω Σταυρώ ίνα ρύση ους έπλασες εκ της δουλείας του εχθρού όθεν ευχαρίστως βοώμεν χαράς επλήρωσας τα πάντα ο σωτήρ ημών ο παραγενόμενος εις το σώσαι τον κόσμον.

altΖούμε σήμερα σε μια εποχή που υποβαθμίζεται ιστορικά ο ρόλος της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας κατά τη δύσκολη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η απάντηση σ’ αυτό έρχεται από την ιστορική διαπίστωση που μας λέει με σαφή τρόπο ότι η διατήρηση της ορθόδοξης πίστης του Έλληνα σήμαινε και τη διατήρηση της ελληνικότητας του, ενώ ο εξισλαμισμός του Έλληνα σήμαινε και την απώλεια της ελληνικότητάς του. Διατηρηθήκαμε επομένως ως Έλληνες, γιατί παρά τις δυσκολίες, με την πρόνοια του Θεού παραμείναμε ορθόδοξοι χριστιανοί. Και αυτό δεν είναι υπερβολή, αλλά η αλήθεια.

Στα οθωμανικά χρόνια, ούτε η γλώσσα, ούτε κάποιο άλλο πολιτισμικό στοιχείο μπόρεσε να διατηρήσει τον Ελληνισμό τόσο, όσο η πίστη στην Ορθοδοξία. Έχουμε λοιπόν, δύο διαφορετικά παραδείγματα που ενισχύουν την παραπάνω άποψη. Υπήρξαν ελληνικοί πληθυσμοί που διατήρησαν την ελληνική γλώσσα, αλλά επειδή εξισλαμίστηκαν, σταδιακά έγιναν Τούρκοι. Και υπήρξαν ελληνικοί πληθυσμοί που αναγκάστηκαν να μιλούν τουρκικά, αλλά επειδή παρέμειναν ορθόδοξοι χριστιανοί, παρέμειναν Ρωμιοί και Έλληνες.

Στην Κρήτη και στη Δυτική Μακεδονία, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων έγιναν μουσουλμάνοι (Τουρκοκρητικοί και Βαλαάδες). Αυτοί παρότι συνέχισαν να είναι ελληνόφωνοι, σταδιακά έγιναν Τούρκοι. Στην Κρήτη έγιναν οι χειρότεροι εχθροί και καταπιεστές των ορθοδόξων Κρητικών. Σήμερα, οι απόγονοι των Τουρκοκρητικών ζουν στην Τουρκία. Μπορεί κάποιοι να μιλούν και ελληνικά και να έχουν μια νοσταλγία για την Κρήτη, αλλά νιώθουν Τούρκοι.

Από την άλλη πλευρά, ο όρος Καραμανλήδες περιελάμβανε όλους τους τουρκόφωνους Έλληνες χριστιανούς που ήταν εγκαταστημένοι σε διάφορα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κυρίως στην Καππαδοκία. Αυτοί μιλούσαν τουρκικά για λόγους καθημερινότητας. Η Καππαδοκία έβγαλε τους περισσότερους Αγίους. Οι Καππαδόκες, από τον Μεγάλο Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, μέχρι και τις μέρες μας με τον γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη, υπήρξαν οι πιο πιστοί χριστιανοί. Έτσι, παρέμειναν και Έλληνες, παρότι στην Τουρκοκρατία μιλούσαν τούρκικα.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της φυλής των Γκαγκαούζηδων. Οι Γκαγκαούζοι είναι φύλο με καταγωγή από την Θράκη και από τα οθωμανικά χρόνια μιλάει μια τουρκική διάλεκτο. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να νιώθουν Έλληνες, καθώς παρέμειναν ορθόδοξοι χριστιανοί. Στους ρωσοτουρκικούς πολέμους πολέμησαν εναντίον των Τούρκων και ένα μέρος απ’ αυτούς εγκαταστάθηκε στην Μολδοβλαχία. Σήμερα, στο Κράτος της Μολδαβίας, υπάρχει η αυτόνομη επαρχία της Γκαγκαουζίας, όπου οι κάτοικοι, παρά τη γλώσσα και την απόσταση, εξακολουθούν να έχουν ελληνική συνείδηση εξαιτίας της ορθόδοξης πίστης.

Κάποιοι στέκονται στη λέξη Έλληνας, λέγοντας ότι το Ελληνικό Έθνος γεννήθηκε με την Επανάσταση του ’21 και υποβαθμίζουν τη λέξη Ρωμιός. Προσπαθούν τα δύο κοινά αυτά ονόματα να τα φέρουν σε αντίθεση. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν έχει σημασία κυρίως το όνομα, αλλά η συνείδηση και η παιδεία. Οι Ρωμιοί λοιπόν, τόσο κατά την βυζαντινή περίοδο (ιδιαίτερα μετά την Φραγκοκρατία), όσο και κατά την Τουρκοκρατία, ένιωθαν και δήλωναν Έλληνες, καθώς είχαν πλήρη ελληνική συνείδηση στη παιδεία, στον πολιτισμό και στις αξίες, μένοντας σταθεροί στην ελληνορθόδοξη πατερική παράδοση.

altΔεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι από τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, τότε που ο Χριστός «μίλησε» στην καρδιά των Ελλήνων, αυτά τα δύο, Χριστός και Ελληνισμός έγιναν ένα. Το αρχαίο παρελθόν δεν διαγράφθηκε, αλλά συνεχίστηκε ανανεωμένο. Εξαιτίας λοιπόν αυτής της δυνατής και αληθινής σχέσης στα δύσκολα χρόνια, όπως στην Τουρκοκρατία, μπορέσαμε να παραμείνουμε Έλληνες και να υπάρξει αυτή η διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού στους αιώνες. Βέβαια, αυτή η ενότητα δεν πρέπει να μας κάνει να βάζουμε πρώτα το Έθνος και μετά τη πίστη και το Ευαγγέλιο. Ως ορθόδοξοι χριστιανοί δεν πρέπει να βλέπουμε διαφορετικά τουλάχιστον τους άλλους ορθόδοξους λαούς.

Προσπαθούν σήμερα κάποιοι να μιλήσουν για μύθους, αμφισβητώντας ακόμα και τους βίαιους εξισλαμισμούς. Μπορεί επίσημα το Οθωμανικό Κράτος να σεβόταν την θρησκευτική συνείδηση των αλλοθρήσκων, αλλά ο «ψυχολογικός πόλεμος» για να αλλαξοπιστήσουν ήταν έντονος. Η αλήθεια επομένως είναι ότι αν δεν υπήρχε αυτό το ισχυρό δέσιμο των Ελλήνων με την Ορθοδοξία και την πνευματικότητα της πατερικής παράδοσης, δεν θα μπορούσαν οι υπόδουλοι Ρωμιοί να κρατήσουν την υπομονή τους στη πίστη, αφού τα κίνητρα (φορολογικά και άλλα) και ο πειρασμός για μια καλύτερη ζωή (που είχαν οι εξισλαμισθέντες) ήταν πολύ έντονα.

Η κοινή λογική άλλωστε λέει ότι οι Οθωμανοί, που δεν είχαν στην αρχή μεγάλο πληθυσμό, για να μπορέσουν να εδραιωθούν στην Αυτοκρατορία που έφτιαξαν, έπρεπε σε κάποιες περιοχές να ακολουθήσουν και βίαιες μεθόδους, εκτουρκίζοντας και εξισλαμίζοντας μεγάλο αριθμό χριστιανών. Γι’ αυτό εμφανίστηκαν και οι κρυπτοχριστιανοί.

Δεν μπορούμε τέλος να αγνοήσουμε τους πολλούς ηρωικούς ιεράρχες και απλούς παπάδες και μοναχούς της Τουρκοκρατίας. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια έγιναν τα σημεία αναφοράς και ύπαρξης των Ρωμιών. Ούτε βέβαια μπορούμε να αγνοήσουμε και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε το Άγιον Όρος (ως συνέχεια του Βυζαντίου) την περίοδο αυτή, είτε με το ιεραποστολικό κίνημα, με κορυφαία προσωπικότητα τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, που ενίσχυσε την πίστη και την παιδεία των υπόδουλων Ελλήνων, είτε με το κίνημα των Αγίων Νεομαρτύρων, που αποτέλεσαν παράδειγμα υπομονής και αντίστασης γι’ αυτούς, είτε με το κίνημα των «Κολλυβάδων» Πατέρων, που αναγέννησαν πνευματικά τον ελληνικό λαό και όλη την ορθόδοξη Εκκλησία.

Του συνεργάτη του agioritikovima.gr Χρήστου Πιτσίλκα

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας σε Αθήνα και Φανάρι

Με λαμπρότητα εορτάζεται από την Ορθοδοξία σήμερα η αναστήλωση των ιερών εικόνων και η λήξη της εικονομαχικής περιόδου. Στην Αθήνα, τελείται αυτή την ώρα συνοδική θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια.


Στη μια το μεσημέρι, ο Κάρολος Παπούλιας, ακολουθώντας την πολυετή παράδοση θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν των Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την ίδια ώρα και στο Φανάρι, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η χειροτονία του νέου εψηφισμένου μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδυτού Στέφανου ανήμερα της επετείου της αναστήλωσης των ιερών εικόνων το 843 μ.Χ.

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ, ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ

Εκτύπωση Γιορτάζουμε σήμερα 12 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Θεοφάνους, του Ομολογητού, της Συγριανής, ας πούμε λίγα λόγια
Ο Άγιος Θεοφάνης, γεννήθηκε το 760 μ.Χ. από ευσεβείς και φιλόθεους γονείς, τον Ισαάκ και την Θεοδότη. Σε ηλικία οκτώ ετών έμεινε ορφανός από πατέρα και η μητέρα του ανέλαβε την ανατροφή και τη μόρφωσή του. Ο Άγιος Θεοφάνης, κατά τη θέληση της μητέρα του, παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία την ευσεβή και πλούσια Μεγαλώ. Ο γάμος αυτός όμως διαλύθηκε διότι ο Άγιος προτιμούσε τη μοναχική ζωή. Η σύζυγός του, η Μεγαλώ έγινε μοναχή στη μονή της Πριγκίπου και μετονομάσθηκε Ειρήνη, και ο Άγιος Θεοφάνης πήγε το 781 μ.Χ., σε ένα μοναστήρι κοντά στο βουνό της Συγριανής, το Πολίχνιο. Από τη μονή αυτή, προσκλήθηκε μαζί με άλλους ηγουμένους, στην Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιος, το 787 μ.Χ. Όταν επέστρεψε, εγκατέστησε ηγούμενο τον μοναχό Στρατήγιο και εκείνος πήγε στο απέναντι νησί Καλώνυμον, όπου ίδρυσε και εκεί μεγάλη μονή. Εκεί έζησε για έξι χρόνια, ασχολήθηκε με την καλλιγραφία και τις συγγραφές. Αλλά δυστυχώς προσβλήθηκε από οξεία λιθίαση. Παρόλο που ήταν σε αυτήν την κατάσταση πήγε στην Κωνσταντινούπολη, αφού είχε προσκληθεί από τον Λέων του Αρμενίου, ο οποίος προσπάθησε με τον Πατριάρχη Ιωσήφ τον εικονομάχο να ελκύσει αυτόν στην αίρεση της εικονομαχίας. Ο Άγιος Θεοφάνης φυσικά δεν ήταν δυνατό να δεχθεί μία τέτοια πρόταση και να προδώσει την Ορθόδοξη πίστη. Έτσι τον έκλεισαν σε σκοτεινό μέρος και στην συνέχεια τον εξόρισαν στη Σαμοθράκη, όπου μετά από 23 ημέρες παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 815 μ.Χ.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:

ΘΕΟΦΑΝΗΣ: (από τα Θεοφάνεια, Θεός + φαίνομαι) = Ο υπό του Θεού αποκαλυπτόμενος ως άξιος.

Απολυτίκιο:
Ὀρθοδοξίας ὁδηγέ, εὐσεβείας Διδάσκαλε καί σεμνότητος, τῆς Οἰκουμένης ὁ φωστήρ, τῶν Μοναζόντων θεόπνευστον ἐγκαλλώπισμα, Θεοφάνη σοφέ, ταῖς διδαχαῖς σου πάντας ἐφώτισας, λύρα τοῦ Πνεύματος. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩΈνας Θεάρεστος ύμνος!!!
Αυτόν τον εξαίρετο ύμνο προς την Υπεραγία Θεοτόκο, θα μπορούμε να τον ακούμε σε όλους τους Ναούς κατά τη διάρκεια της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής του Πάσχα, κάθε Παρασκευή στους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου...

Κοντάκιον
Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια,
ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια,
αναγράφω Σοι η Πόλις Σου, Θεοτόκε.
Αλλ' ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,
εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον,
ίνα κράζω Σοι:
Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Κοντάκιο
Σε σένα, Θεοτόκε, την Υπέρμαχο Στρατηγό
εγώ η Πόλη Σου αποδίδω με ευγνωμοσύνη
την ένδοξη νίκη, επειδή λυτρώθηκα απο τις
φοβερές συμφορές. Αλλά Συ, επειδή Έχεις
ακατανίκητη δύναμη, ελευθέρωσέ με από κάθε
είδος κινδύνου, για να Σου φωνάζω δυνατά:
Χαίρε, Νύφη ανύμφευτε.


εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου

Την Κυριακή 13η Μαρτίου ε.ε. Α’ Κυριακή των Αγίων Νηστειών, η Εκκλησία μας εορτάζει την επέτειο της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων το έτος 843 μ.Χ. την οποία εξ αφορμής του ως άνω γεγονότος ονομάζει ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. Η τοπική μας Εκκλησία εορτάζει πανηγυρικά αυτήν την επέτειο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερά Λιτάνευση των αγίων Εικόνων.

Κατά το πρότυπο του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Αθήνα, κατά τον οποίο παρίσταται η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πλαισιωμένος από τις Πολιτικές, Στρατιωτικές και άλλες Αρχές, ο Εντιμώτατος Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γεώργιος Δέδες θα απαγγείλει τιμητικά το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») και ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός την Κυριακή Προσευχή («Πάτερ ημών»).

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση των αγίων Εικόνων και θα τελεσθεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο εις μνήμη πάντων των αοιδίμων Αρχιερέων των Αρχιερατευσάντων στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου.

Πηγή: SKAI.gr - Συνέντευξη στο Νίκο Παπαχρήστου

«Παρακαλώ τους αρμοδίους αλλά και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως που μπορεί να βοηθήσει στο σταμάτημα της βίας και της σφαγής αθώων ανθρώπων αλλά και στην αποκατάσταση της ειρήνης στην αιματοβαμμένη Λιβύη, να το πράξει τώρα». Με τα λόγια αυτά, ο Μητροπολίτης Λιβύης Θεοφύλακτος απευθύνει έκκληση προς την ηγεσία και τους αξιωματούχους της χώρας να σταματήσουν οι πράξεις βίας και η αιματοχυσία. Ταυτόχρονα απευθύνεται και προς τη Διεθνή Κοινότητα ζητώντας την παρέμβασή της για την προστασία των αμάχων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Νίκο Παπαχρήστου, ο Μητροπολίτης Θεοφύλακτος επανέλαβε πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το εναπομείναν ποίμνιο του παρά το γεγονός ότι του έχουν γίνει κατ’ επανάληψη προτάσεις να επιβιβαστεί σε κάποια από τις ειδικές πτήσεις που διοργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Με ενημέρωσαν και σήμερα ακόμα πως αύριο θα πραγματοποιηθεί μια πτήση με C130 και αν θέλω να επιβιβαστώ. Τους είπα και πάλι όχι. Θα μείνω εδώ. Κοντά στους Ομογενείς μας και τους ελάχιστους Ορθοδόξους και άλλους χριστιανούς αδελφούς μας που επέλεξαν ή δεν είχαν άλλη επιλογή και παραμένουν εδώ. Θα μείνω μαζί τους. Όχι γιατί είμαι ήρωας ή παριστάνω τον ήρωα. Αλλά γιατί ενωμένοι εδώ, αισθανόμαστε πιο δυνατοί. Η παρουσία του καθενός μας ενισχύει τους υπολοίπους, ενισχύει τον λαό αυτής της χώρας» δηλώνει ο Μητροπολίτης Τριπόλεως (Λιβύης) και προσθέτει: «Όσο μπορούμε θα κρατήσουμε. Θα προστατεύσουμε με την φυσική μας παρουσία το Ναό του προστάτη μας Αγίου Γεωργίου, την κοινοτική μας περιουσία και κυρίως θα διαφυλάξουμε την παρουσία του ελληνισμού στον τόπο αυτό. Για να μην πει ποτέ κανένας ότι οι Έλληνες στα δύσκολα έφυγαν. Ότι συμπεριφερθήκαμε, όχι σαν κομμάτι αυτής της Κοινωνίας αλλά σαν ξένο σώμα. Ε, λοιπόν, είμαστε κομμάτι αυτού του τόπου, εδώ και αιώνες, και θα μείνουμε με τον λαό. Ας μην είναι χριστιανοί, θα μείνουμε μαζί, θα υποφέρουμε μαζί αλλά και θα επιβιώσουμε μαζί».

Η φωνή του Μητροπολίτη Θεοφύλακτου – ο οποίος πριν δύο ημέρες εόρτασε τα ονομαστήρια του μόνος και υπό τους ήχους πυροβόλων όπλων – φανερώνει την αποφασιστικότητα και το υψηλό φρόνημά του. «Περιμένουμε να δούμε τι αποτελέσματα θα υπάρξουν από τις επαφές των απεσταλμένων του καθεστώτος στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ελπίζουμε ότι όλοι θα αντιληφθούν ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική, η ειρήνη» προσθέτει ο κ. Θεοφύλακτος.

«Οι τελευταίες ημέρες ήταν από τις πλέον δύσκολες. Οι πυροβολισμοί, οι βομβαρδισμοί και τα αεροπλάνα που πετούν ακούγονται από τα ξημερώματα. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Άλλοι λένε ότι οι καθεστωτικοί επικράτησαν σε διάφορες περιοχές και τώρα γιορτάζουν τα επινίκια. Άλλοι πάλι λένε ότι οι μάχες συνεχίζονται και οι δυνάμεις του λαού εξακολουθούν να αντέχουν. Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Εμείς υπομένουμε και αγωνιούμε. Είναι άγνωστο και αβέβαιο το αύριο για όλο το λαό» μας είπε ο Μητροπολίτης Λιβύης.

«Λειτουργώ στο Ναό μας στον οποίο κάθε μέρα έρχονται λιγοστοί πιστοί για να προσευχηθούν, να αντλήσουν δύναμη. Ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει. Οι πιστοί μας όμως ξέρουν ότι θα βρουν την Εκκλησία μας ανοικτή. Και την Παρασκευή όσοι μπορέσουν θα έρθουν να ψάλλουμε μαζί τους Χαιρετισμούς στην υπεραγία Θεοτόκο. Πριν λίγο, ζύμωσα το πρόσφορο για την θεία λειτουργία. Προσπαθούμε να κάνουμε όλα όσα πρέπει, υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς να χάνουμε το κουράγιο μας» δηλώνει στον ΣΚΑΪ ο κ. Θεοφύλακτος και προσθέτει:

«Βιώνουμε όλοι μας τον τρόμο του πολέμου. Ακούμε πυροβολισμούς εδώ και εκεί. Η αγωνία και ο φόβος είναι διάχυτοι. Και τώρα ακόμα ακούγονται πυροβολισμοί και δυνατοί κρότοι σαν βόμβες. Άραγε πόσοι άνθρωποι θα σκοτωθούν απόψε;» διερωτάται ο Μητροπολίτης και απευθύνει και πάλι έκκληση προς όλους: «Βοηθείστε τον λαό αυτής της χώρας. Βοηθείστε την Λιβύη. Προστατεύστε τα παιδιά, τις γυναίκες, τους γέροντες.
Προστατεύστε τους αμάχους. Να σταματήσει να χύνεται αίμα αθώων. Κάντε κάτι τώρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Θεοφύλακτο ενώ προχθές επικοινώνησε μαζί του και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να του εκφράσει την συμπαράστασή του.

Ο Θεός μαζί σου νά'ναι Δέσποτα!


Αρνήθηκε για δεύτερη φορά να εγκαταλείψει το ποίμνιό του ο Μητροπολίτης Τριπόλεως και Λιβύης κ.κ. Θεοφύλακτος. Σε επικοινωνία που είχε σήμερα μαζί του ο Έλληνας Πρέσβης στην Τρίπολη της Λιβύης κ. Αλέξιος-Παύλος Στεφάνου , τον ενημέρωσε πώς ένα Ελληνικό Πολεμικό αεροσκάφος C-130 θα έρχονταν σήμερα το απόγευμα στον διεθνή αερολιμένα της Τριπόλεως προκειμένου να μεταφέρει στην Ελλάδα ευρωπαίους πολίτες και δημοσιογράφους, ο κ. Πρέσβης ζήτησε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας να εγκαταλείψει την Λιβύη έστω και για λίγο χρονικό διάστημα έως ότου ειρηνεύσει η χώρα ,λέγοντάς του πως είναι ευκαιρία τώρα που έρχεται αυτό το αεροσκάφος, διότι ποιά οι πτήσεις από και πρoς την Τρίπολη της Λιβύης ή οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο της χώρα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και όλου του κόσμου έχουνε διακοπή!

Ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε τον εξοχότατο κ. Πρέσβη για την αγάπη του και την βοήθειά του, αλλά αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του λέγοντάς του, "σας ευχαριστώ που με σκεφτήκατε αυτές της δύσκολες ώρες, αλλά δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψω το ποίμνιον μου έστω και προσωρινά, προτιμώ ,εάν ο Κύριος το θελήσει και την ζωή μου ακόμη να αναλώσω για τα παιδιά μου, και την Αγία μας Εκκλησία....." Να σημειωθεί πως με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεοφύλακτο ,έχει καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αρχίμ. Ιωακείμ Βασιλάκος ο οποίος έχει αποκλειστεί στην Ελλάδα. Εμψυχώνει και στηρίζει τον αγωνιστή Ιεράρχη!

Ρομφαία Γόρτυνος Ιερεμία για τους υβριστές της Πίστεως και της Ιστορίας

Λάβρος κατά όσων διαστρεβλώνουν την Ιστορία του Έθνους είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, ο οποίος κάνει λόγο για "ανιστόριτους και αγράμματους".

Ο Μητροπολίτης Ιερεμίας, στο κείμενό του μεταξύ άλλων αναφέρει: "Οι υβριστές της Πίστεως και Πατρίδος όλο θα γελιοποιούνται. Τους αξίζει!"

Το κείμενο έχει ως εξής:

Τό σημερινό μου κήρυγμα, ἀδελφοί χριστιανοί, τό γράφω μέ πολύ πόνο, ἀλλά καί μέ μεγάλη ἀγανάκτηση γι ̓ αὐτά πού ἀκούγονται τώρα τελευταῖα στήν πατρίδα μας.

Καί βεβαίως ἡ Ἐκκλησία μας δέν πρέπει νά μείνει ἀδιάφορη σ ̓ αὐτά πού ἀκούγονται, γιατί αὐτά ζημιώνουν τίς ψυχές τῶν Ἑλλήνων χριστιανῶν μας, ἀλλά ζημιώνουν ἰδιαίτερα τήν νεολαία μας.

Γι ̓ αὐτό καί παρακαλῶ νά ἀκούσετε μέ προσοχή τό σημερινό μου κήρυγμα καί θέλω ὄχι μόνο να συμπονέσετε, ἀλλά καί νά συναγωνισθεῖτε μαζί μας κατά τῶν διαστρεβλωτῶν τῆς ἱερῆς καί ἔνδοξης ἱστορίας μας.

1. Τώρα τελευταῖα, ἀγαπητοί μου, μᾶς παρουσιάζονται μερικοί, πού θέλουν νά μᾶς παραστήσουν τόν μορφωμένο καί τόν πολύξερο, ἀλλά στήν πραγματικότητα εἶναι ἀγράμματοι καί ἀνιστόρητοι.

Αὐτοί μᾶς λέγουν ὅτι ἡ ἱστορία τοῦ ἔθνους μας, γιά τήν ὁποία καυχόμαστε καί τήν ὁποία θαυμάζουν ὅλα τά ἔθνη, δέν εἶναι – λένε– ὅπως τήν ξέρουμε.

Ἀλλά πῶς εἶναι; Αὐτοί, λές καί εἶναι βαλτοί ἀπό τούς Τούρκους, μᾶς λένε ὅτι ὅταν τό ἔθνος μας ὑποδουλώθηκε στούς Ὀθωμανούς, ἦταν ὅλα ὡραῖα καί εὐχάριστα. Ἀπολαμβάναμε προνόμοια, ζούσαμε εἰρηνικά, εἴχαμε ἀσφάλεια καί πετύχαμε τήν ἀνάπτυξή μας.

Δηλαδή, σάν νά μᾶς λένε ὅτι καλά πού ὑποδουλωθήκαμε στούς Τούρκους καί νοικοκυρευτήκαμε! Τά λένε αὐτά οἱ κύριοι αὐτοί, γιατί θέλουν νά μᾶς ποῦν ὅτι δέν ὑπῆρχε λόγος νά γίνει ἐπανάσταση ἐναντίον τῶν Τούρκων καί ὅτι ἡ λεγόμενη ἐπανάσταση του ̓21 εἶχε ἄλλο νόημα καί ἄλλο σκοπό.

Ἀλλά, ἄν, κύριοι, ἄν εἶναι ἀλήθεια ὅτι στήν Τούρκικη σκλαβιά εἴχαμε ἐλευθερία καί ἦταν ὅλα ρόδινα, τότε πῶς ἐξηγοῦνται οἱ σκληροί βασανισμοί καί τά φρικτά μαρτύρια τῶν τόσων καί τόσων νεομαρτύρων τῆς πίστης μας; Οὔτε γράμματα δέν μᾶς ἄφηναν οἱ Τοῦρκοι νά μάθουμε.

Ἐμεῖς ὅμως, πού ἀπό τούς ἀρχαίους προγόνους μας μάθαμε νά ἀγαπᾶμε τίς ἐπιστῆμες, ἄν καί σκλαβωμένοι, βρήκαμε τρόπο γιά νά μορφώνονται τά ἑλληνόπουλα. Ἡ Ἐκκλησία μας δημιούργησε τά «Κρυφά Σχολειά»! Ἀλλά,

2. Καί γιά τά «Κρυφά Σχολειά», αὐτοί οἱ ψευδοεπιστήμονες μᾶς λένε ὅτι εἶναι καί αὐτά μῦθος. Καί ὡς ἐπιχείρημα μᾶς λένε ὅτι δέν ὑπάρχουν μαρτυρίες γι ̓ αὐτά. Ἔχω νά σᾶς πῶ ὅμως, Χριστιανοί μου, ὅτι τά «Σχολειά» αὐτά, στά ὁποῖα μαθητεύονταν τά ἑλληνόπουλα στήν μαύρη σκλαβιά δέν ἦταν ἐπιτρεπόμενα ἀπό τούς Τούρκους, δέν γίνονταν φανερά μέ τήν ἄδειά τους, γι ̓ αὐτό κάι λέγονταν «Κρυφά Σχολειά».

Τά ἔκαναν οἱ καλόγεροι τήν νύκτα στά Μοναστήρια. Γι ̓ αὐτό καί πραγματικά κατά τήν περίοδο τῆς δουλείας δέν ὑπάρχουν μαρτυρίες γιά «Κρυφό Σχολειό».

Ὅταν ὅμως ἄρχισε νά χαράζει ἡ γλυκειά λευτεριά, οἱ ἴδιοι μαθητές τῶν «Κρυφῶν Σχολειῶν», ἄνδρες πιά, μιλᾶνε καθαρά στίς ἀλληλογραφίες τους καί σέ ἄλλα ἔγραφά τους γιά τά Σχολειά αὐτά. Ἀφήνω τίς τόσες τοποθεσίες στήν πατρίδα μας, μαρτυρούμενες ὡς «Κρυφό Σχολειό», πού δέν θά λέγονταν ἄν ἦταν ψέμμα καί μῦθος ὁ λόγος γι ̓ αὐτό.

3. Τούς ὑβριστές τῆς ἱστορίας μας τούς ἐνοχλεῖ τό ὅτι συνδέεται ἡ Ἐπανάσταση τοῦ 21 μέ τήν μεγάλη ἑορτή τῆς Παναγιᾶς μας, τήν ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ. Καί τούς πειράζει πάλι καί τό ἄλλο, τό ὅτι τόν ἀγῶνα τόν ἀνέλαβε ἡ Ἐκκλησία.

Καί ἀπό τά ἄλλα, ἀλλά κυρίως καί ἀπό αὐτά τά δύο, Χριστιανοί μου, πρέπει νά καταλάβετε ὅτι τό ὑβριστικό αὐτό κίνημα αὐτῶν τῶν κυρίων στήν βάση του εἶναι ἀντ-Ὀρθόδοξο καί ἀντ-Ἐκκλησιαστικό κίνημα. Γι ̓ αὐτό καί θέλει πολεμική, σφοδρή πολεμική.

(α) Πραγματικά, ἀδελφοί, συνδέεται πολύ στενά τό ̓21 μέ τήν πίστη μας, τήν ὀρθόδοξη πίστη μας. Ὁ Κολοκοτρώνης στήν Πνύκα εἶπε στούς μαθητές: «Ὅταν πήραμε τά ὅπλα, εἴπαμε πρῶτα ὑπέρ πίστεως καί ἔπειτα ὑπέρ πατρίδος»!

Γι ̓ αὐτόν ἀκριβῶς τόν λόγο καί ἀποφασίστηκε ἡ Ἐπανάσταση νά γίνει στίς 25 Μαρτίου, ὥστε νά θεωρεῖται ὅτι τό θαῦμα τό ἔκανε ἡ Παναγιά καί τό ἐλεύθερο λοιπόν ἔθνος θά ἔχει προστάτιδα τήν Κυρία Θεοτόκο.

̔́Ωστε ἡ Ἐπανάσταση τοῦ ̓21 ἦταν μιά ἁγιασμένη ἐπανάσταση ἑνός χριστιανικοῦ Ὀρθόδοξου ἔθνους κατά ἄλλου ἀλλοθρήσκου ἔθνους, ἐπανάσαση γιά τήν πίστη καί τήν ἐλευθερία καί δέν ἦταν μία ταξική ἐπανάσταση γιά συμφέροντα, ὅπως θέλουν νά μᾶς τήν παρουσιάσουν οἱ ὑβριστές.

(β) Ἀλλά καί γιά τό ἄλλο, πού ἀρνοῦνται οἱ ἀντίθετοι ἀποδεικνύονται ἀνιστόριτοι. Γιά τό ὅτι δηλαδή τόν ἀγῶνα γιά τήν ἐλευθερία τοῦ ἔθνους μας τόν ἀνέλαβε ἡ Ἐκκλησία.

Ναί, χριστιανοί μου! Τά νήματα τοῦ ἀγῶνος τῆς Ἐπαναστάσεως τά κρατοῦσε μυστικά ὁ Δημητσανίτης ἅγιος Πατριάρχης Γρηγόριος ὁ Ε ́, τόν ὁποῖον αὐτοί οἱ ἐλεεινοί, οἱ πλαστογράφοι τῆς Ἱστορίας μας, ὑβρίζουν. Ἐντροπή τους!...Ὁ ἄλλος πάλι Δημητσανίτης, ὁ Δεσπότης τῆς Πάτρας, ὁ Παλαιῶν Πατρῶν Γερμανός, αὐτός ὕψωσε τό Λάβαρο τῆς Ἐπαναστάσεως καί προέτρεπε τούς ἄνδρες νά ξεχυθοῦν στόν ἀγώνα.

Μάλιστα ὁ Δεσπότης Γερμανός ἀπήλλαξε τούς ἀγωνιστές ἀπό τήν σκληρή νηστεία τῆς Τεσσαρακοστῆς, γιατί ἦταν Μάρτιος ὁ μήνας ἐνάρξεως τοῦ ἀγῶνος. Μαζί μέ τούς ἀγωνιστές ἀγωνιζόμενοι ἦταν καί κληρικοί, δεσποτᾶδες, παπᾶδες, διάκοι καί καλόγεροι.

Ὁ μεγάλος ἱστορικός Γάλλος Πουκεβίλ λέει ὅτι 6.000 κληρικοί ἔπεσαν στόν ἀγώνα γιά τήν ἀπελευθέρωση τοῦ ἔθνους μας.

4. Χριστιανοί μου! Ὅπως πρέπει νά εὐχαρισοῦμε τόν Θεό γιατί εἴμαστε Ὀρθόδοξοι, ἔτσι πρέπει πάλι νά εὐχαριστοῦμε τόν Θεό γιατί εἴμαστε Ἕλληνες μέ τήν ἐνδοξότερη ἱστορία. Ἡ ἱστορία μας εἶναι ἱερή, γιατί εἶναι ζυμωμένοι μέ τήν πίστη τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας.

Μερικοί νεώτεροι θέλουν νά κόψουν τήν συζυγία αὐτή πίστεως καί πατρίδος, γιατί βάλθηκαν νά κάνουν τήν πατρίδα μας ἄθεη. Τούς προειδοποιοῦμε ὅτι ὅπως ἀγωνιστήκαμε ἐναντίον τῶν Τούρκων καί τούς νικήσαμε, ἔτσι θά ἀγωνιστοῦμε καί ἐναντίον τους καί θά τούς σαρώσαμε, γιατί στόν ἀγώνα μας αὐτόν ἔχουμε Ὑπέρμαχο Στατηγό τήν ΠΑΝΑΓΙΑ, τήν Προστάτιδα τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἔθνους μας, τήν Μητέρα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ μας.

Οἱ ὑβριστές τῆς Πίστεως καί τῆς Πατρίδος μας ὅλο καί θά γελοιοποιοῦνται. Τούς ἀξίζει!

Διαβάστηκε : 1055 φορές

100.000 εκτρώσεις μετά το καρναβάλι της Πάτρας

(2 ψήφοι)

Πάνω από 100.000 εκτρώσεις έγιναν πέρσι μετά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα. Από μόνο του το γεγονός είναι φρικιαστικό και αυτό σημαίνει πως στο καρναβάλι, δεν πάνε να διασκεδάσουν, αλλά να βγάλουν όλα τα κτηνώδη τους ανώμαλα απωθημένα!
Οι καρναβαλικές γιορτές, δεν είναι τίποτα άλλο από....
απομεινάρια ειδωλολατρικών εορτών που
εν γνώσει του ή εν αγνοία τους οι καλεσμένοι συμμετείχαν σε δαιμονικά πανηγύρια!
Οι εκτρώσεις της καρναβαλικής ασυδοσίας καταμαρτυρά τον ξεπεσμό της ελληνικής κοινωνίας!

400 ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Μόνο στην Πάτρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» γίνονται 400 εκτρώσεις τον μήνα, δηλαδή περίπου 5.000 όλο το χρόνο. Σκεφτείτε ότι τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία είναι της περασμένης δεκαετίας, που σημαίνει ότι όλες οι εκτρώσεις δεν δηλώνονταν. Άραγε ποιος είναι ο αληθινός αριθμός των εκτρώσεων σήμερα στην Πάτρα;
Αν λοιπόν μόνο εκεί γίνονται κάθε χρόνο τόσες χιλιάδες δολοφονίες αθώων ανθρώπινων υπάρξεων που με το αίμα τους πλουτίζουν ασυνείδητοι γιατροί, κλινικές και βιομηχανίες καλλυντικών, φανταστείτε τι γίνεται σε όλη την χώρα ...;

Ο σύλλογος «Προστασίας Αγέννητου Παιδιού» μιλά για 600.000 δολοφονίες εμβρύων κάθε χρόνο δηλ. το 1/6 από αυτές γίνονται με αφορμή το Καρναβάλι της Πάτρας!


με πληροφορίες από την Ιερά Μητρόπολη Τριπόλεως - του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Αρχίμ. Ιωακείμ Βασιλάκου

Νέα Δοκιμασία περνά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ.κ Θεοφύλακτος! Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας ενημέρωσε ότι τον ειδοποίησε η ιδιοκτήτρια της κατοικίας που διαμένει, να την εγκαταλείψει εντός πέντε ημερών. Η Ιερά μας Μητρόπολη δεν διαθέτει Επισκοπείο (Οικία διά τον Επίσκοπο) ,έτσι ο Επίσκοπος είναι αναγκασμένος να διαμένει σε διαμέρισμα εντός της πόλης της Τρίπολης και να πληρώνει ενοίκιο ο ίδιος, αφού η Ιερά μας Μητρόπολη δεν έχει κανένα απολύτως έσοδο! Όπως προαναφέραμε ,ζητήθηκε από τον Σεβασμιότατο να εγκαταλείψει το "σπίτι του" εντός πέντε ημερών. Πιθανώς η ιδιοκτήτρια εκμεταλλεύεται την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Λιβύη για να βλάψει τον Μητροπολίτη μας.

Η Ελληνοκυπριακή Εταιρία J&P προσφέρθηκε να παραχωρήσει στον Σεβασμιότατο ένα κοντέινερ-σπίτι, εντός του χώρου που στεγάζονται τα γραφεία της προκειμένου να μείνει προς το παρόν ο Μητροπολίτης μας. Δίχως βέβαια να του εγγυάται την ασφάλειά του, αφού η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα αυτή την ώρα είναι χαώδεις και πολύ ρευστή, από ώρα σε ώρα κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί . Διά τα παραπάνω η Ιερά μας Μητρόπολη αποφάσισε να απευθύνθεί στα φιλόχριστα αισθήματα όλων των ανθρώπων και να ζητήσει την βοήθεια κάθε Χριστιανού και μη!

Στην παλαιά πόλη της Τριπόλεως και ακριβώς δίπλα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, υπάρχει ένα νεοκλασικό κτίριο ,παλαιά κατοικία Ελλήνων, η οποία προσφέρθηκε στην Ιερά μας Μητρόπολη. Σήμερα αυτό το κτήριο είναι σε άθλια κατάσταση και χρήζει αμέσου αναστηλώσεως. Είναι εξάλλου το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχει η Ιερά μας Μητρόπολη στην Λιβύη. Πέρυσι η Ελληνοκυπριακή Εταιρία J&P προέβην σε μελέτη σχετικά με την ανακατασκευή του Κτιρίου , και την μετατροπή του σε Επισκοπείο, αλλά και την κατασκευή γραφείων της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Το κόστος αυτού του έργου ανέρχετε σε 300.000 Δηνάρια Λιβύης, πάνω κάτω 200.000 Ευρώ. Με την προσφορά από την παραπάνω εταιρία του εργατικού δυναμικού .

Ζητάμε αδελφοί μου, την αγάπη σας, ζητάμε για πρώτη φορά την βοήθειά σας, για να μπορέσουμε να αναστηλώσουμε το κτίριο αυτό, να υπάρχει στέγη για τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, και για τον εκάστοτε Μητροπολίτη, να μπορούνε επιτέλους να έχουνε δική τους στέγη τα γραφεία της Ιεράς μας Μητροπόλεως και οι δοκιμαζόμενοι Χριστιανοί και Έλληνες της Τρίπολης.

Ευχόμεθα δε, ο Άγιος Μεγαλομάρτης Γεώργιος, ο και προστάτης εδώ όλων μας, να σας χαρίζει υγεία ψυχής τε και σώματος, αλλά και στην μαρτυρική Λιβύη ειρήνη και ομόνοια.

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7386:2011-02-27-18-58-14&catid=25:2009-12-18-08-37-46
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη σε διάλεξη του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητού
Μεγέθυνση γραμματοσειράς Σμίκρυνση γραμματοσειράς | print Εκτύπωση send Αποστολή
Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, παρέστη στην έναρξη του Συμποσίου που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Doğuş της Χαλκηδόνας, για την εισαγωγή στην Τουρκική Νομοθεσία του θεσμού του Συνήγορου του Πολίτη («Ombudsman») και παρακολούθησε την διάλεξη του καθηγητού Νικηφόρου Διαμαντούρου, Ευρωπαίου Διαμεσολαβητού.

Στο Συμπόσιο επρόκειτο να παραστεί και να ομιλήσει ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, αλλά λόγω της κακοκαιρίας δεν απογειώθηκαν αεροπλάνα από την Άγκυρα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο περιθώριο του Συμποσίου συνομίλησε με Τούρκους φοιτητές και ανταποκρίθηκε στην επιθυμία τους να φωτογραφηθεί μαζί τους.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μετέβη στο Κοιμητήριο του Αγίου Ιγνατίου Χαλκηδόνος και έψαλε Τρισάγιο προ του τάφου του Γέροντός Του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Μελίτωνος, επί τη μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, ημέρα κατά την οποία ο αείμνηστος Χαλκηδόνος Μελίτων εόρταζε τα ονομαστήριά του. Ο Πατριάρχης, επίσης, άναψε κερί στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Ηρακλείας Φωτίου, τού από Ίμβρου και Τενέδου, και άφησε λίγα λουλούδια και στον τάφο των γονέων του Χρήστου και Μερόπης Αρχοντώνη.

Μετά το Κοιμητήριο ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να περάσει και από τον παρακείμενο λόφο της Τσάμλιτζα, έστω και για λίγα λεπτά, για να θαυμάσει και να χαρεί το αγαπημένο του χιόνι, που είχε αρχίσει να το στρώνει, πριν επιστρέψει στο Φανάρι όπου τον περίμενε φόρτος εργασίας.






















































































































ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η ΠΑΤΡΙΚΙΑΓιορτάζουμε σήμερα 10 Μαρτίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Αναστασίας, της Πατρικίας, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Αναστασία καταγόταν από ευγενείς και πλούσιους γονείς. Ήταν θεοφοβούμενος άνθρωπος και έζησε επί αυτοκρατορίας Ιουστινιανού του μεγάλου 527 - 565 μ.Χ. Ήταν η πρώτη ακόλουθος της Βασίλισσας Θεοδώρας, και ο Ιουστινιανός για την αξία της, της έδωσε τον τίτλο της πατρικίας. Οι αρετές της όμως, προκάλεσαν το φθόνο της βασίλισσας. Η Αγία Αναστασία, για να σβήσει κάθε αφορμή του φθόνου, πήρε ένα μέρος της περιουσίας της και έφυγε για την Αλεξάνδρεια. Εκεί, σε ένα μέρος που ονομαζόταν Πέμπτον, έχτισε Μονή, που ονομάστηκε Μονή της Πατρικίας, όπου ζούσε ζωή ασκητική. Αλλά όταν έμαθε ότι την αναζητεί ο Ιουστινιανός, άφησε τη Μονή και πήγε στη Σκήτη του Αββά Δανιήλ, στον όποιο και είπε τι είχε συμβεί. Αυτός, αφού την έντυσε ανδρικά και τη μετονόμασε Αναστάσιο, την πήγε σε ένα σπήλαιο δίπλα στη Σκήτη και δύο μοναχοί της έφερναν αυτό που χρειαζόταν. Καθώς επίσης της είπε να μη βγει ποτέ από αυτό το σπήλαιο, ούτε να δεχθεί κανέναν. Εκεί έμεινε κλεισμένη 28 χρόνια. Όταν προαισθάνθηκε το τέλος της, προσκάλεσε τον Αββά Δανιήλ και αφού κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων, παρέδωσε τη ψυχή της στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ/Α: (από την λέξη ανάσταση) = ο αιώνιος, όπως ο Αναστάς Ιησούς.

Δέκα νεκροί κατά τις συγκρούσεις μεταξύ κοπτών και χριστιανών στο Κάιρο

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 110 τραυματίσθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε χριστιανούς κόπτες και μουσουλμάνους στο Κάιρο, σύμφωνα με απολογισμό που ανακοινώθηκε από το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, χωρίς να διευκρινίζεται το θρήσκευμα των θυμάτων.

Νωρίτερα, ιερέας της φτωχής συνοικίας Μοκάταμ όπου σημειώθηκαν οι ταραχές. είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων , ότι έξι κόπτες σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις

Ο πατέρας Σαμάαν Ιμπραΐμ δήλωσε ότι τα πτώματα βρίσκονται στο μικρό νοσοκομείο της ενορίας. "Όλοι σκοτώθηκαν από σφαίρες και οι τραυματίες φέρουν επίσης τραύματα από σφαίρες", διευκρίνισε.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι κάτοικοι της συνοικίας του ανατολικού Καΐρου, που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς, βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για τον εμπρησμό μίας εκκλησίας το Σάββατο στα νότια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον πατέρα Ιμπραΐμ , δέχθηκαν επίθεση από ένοπλους "αλήτες και σαλαφιστές"

Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν λόγο για συγκρούσεις με πέτρες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο στρατός πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος.

Χιλιάδες κόπτες διαδήλωσαν τις τελευταίες ημέρες μπροστά από το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης στο κέντρο του Καΐρου, διαμαρτυρόμενοι για τις βιαιότητες εναντίον τους το Σάββατο κατά τη διάρκεια των οποίων πυρπολήθηκε η εκκλησία, νότια του Καΐρου.

Οι κόπτες αντιπροσωπεύουν το 6 έως 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου και διαμαρτύρονται για καθεστώς διακρίσεων και για βιαιότητες εναντίον τους.

Η κοινότητα των κοπτών έγινε τη νύκτα της πρωτοχρονιάς στόχος επίθεσης σε εκκλησία της Αλεξάνδρειας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι.
Διαβάστηκε : 173 φ














































Άρχισε η προετοιμασία για την επίσκεψη του Οικ. Πατριάρχη στη Καβάλα

Τα οργανωτικά θέματα, που ανακύπτουν ενόψει τηςεπίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Καβάλα τον ερχόμενο Μάιο, εξέτασαν χθες σε μια πρώτη συνάντησή τους στο Δημαρχείο ο Μητροπολίτης Φιλίππων – Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος και ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα αφιχθεί στην Καβάλα το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαϊου και θα παραμείνειέως και την Παρασκευή 20 του μήνα (ημέρα της εορτής της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας –της πρώτης Ευρωπαίας που βαπτίσθηκε Χριστιανή από τον Απόστολο Παύλο στην περιοχή του σημερινού ομωνύμου Βαπτιστηρίου, στον ποταμό Ζυγάκτη).

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα υποδεχθούν στην Καβάλα (αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» Χρυσούπολης) ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης κ. Προκόπιος και οι τοπικές αρχές.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καβάλα, ο κ. Βαρθολομαίος θ’ αναγορευθεί επίτιμος δημότης Καβάλας στη διάρκεια ειδικής τελετής, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, θα κηρύξει την έναρξη διεθνούς συνεδρίου για τον ιδρυτή της τοπικής μας Εκκλησίας Απόστολο Παύλο και θα εκφωνήσει επίσημη ομιλία στο ΤΕΙ Καβάλας.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται επίσημα την Καβάλα, την οποία είχε επισκεφθεί προ πεντηκονταετίας ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας

Διαβάστηκε : 1780 φορές
ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣΓιορτάζουμε σήμερα 9 Μαρτίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες του Χριστού μας, ήταν όλοι τους στρατιώτες στο πιο επίλεκτο τάγμα του στρατού του Λικίνιου. Όταν ο Λικίνιος διέταξε τον διωγμό κατά των χριστιανών, οι Άγιοι συνελήφθησαν αμέσως από τον έπαρχο Αγρικόλα, στη Σεβάστεια. Στην αρχή τους επαινούσε και υποσχόταν αμοιβές και αξιώματα, για να αλλάξουν την πίστη τους στο Χριστό. Ένας από αυτούς, ο Κάνδιδος, τους απάντησε: «Ευχαριστούμε για τους επαίνους της ανδρείας μας. Αλλά ο Χριστός, στον οποίο πιστεύουμε, μας διδάσκει ότι στον κάθε άρχοντα πρέπει να προσφέρουμε ό,τι του ανήκει. Και γι'αυτό στο βασιλέα προσφέρουμε τη στρατιωτική υπακοή. Αν, όμως, ενώ ακολουθούμε το Ευαγγέλιο, δε ζημιώνουμε το κράτος αλλά μάλλον το ωφελούμε με την υπηρεσία μας, γιατί μας ανακρίνεις για την πίστη που μορφώνει τέτοιους χαρακτήρες και οδηγεί σε τέτοια έργα;» Ο Αγρικόλας, τότε, κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να τους επιβληθεί με ήρεμο τρόπο και διέταξε να τους βασανίσουν. Οπότε, μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα τους έριξε στα κρύα νερά μιας λίμνης. Το μαρτύριο ήταν φρικτό. Τα σώματα άρχισαν να μελανιάζουν. Αλλά οι Άγιοι ενθάρρυναν ο ένας τον άλλο, λέγοντας: «Δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο Παράδεισος. Λίγο ας υπομείνουμε και σε μια νύχτα θα κερδίσουμε ολόκληρη την αιωνιότητα». Ενώ προχωρούσε το μαρτύριο, ένας μόνο λιγοψύχησε και βγήκε από τη λίμνη. Τον αντικατέστησε όμως ένας φρουρός, ο Αγλάιος, που είδε τα στεφάνια πάνω από τα κεφάλια των Αγίων. Ομολόγησε κι αυτός την πίστη του στο Χριστό και μπήκε στη λίμνη που βρίσκονταν οι υπόλοιποι 39 Άγιοι και πήρε και αυτός το αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου. Όταν το πρωί τους έβγαλαν απο τη λίμνη ήταν μισοπεθαμένοι και παρόλα αυτα, τους συνέτριψαν τα σκέλη.
Έτσι οι Άγιοι Σαράντα παρέδωσαν μαρτυρικά την ψυχή τους στον Κύριο.

Τα ονόματα των Αγίων Μαρτύρων είναι:
Κυρίων, Κάνδιδος (ή Κλαύδιος), Δόμνας, Ευτύχιος (ή Ευτυχής), Σεβηριανός, Κύριλλος, Θεόδουλος, Βιβιανός, Αγγίας, Ησύχιος, Ευνοϊκός, Μελίτων, Ηλιάδης (ή Ηλίας), Αλέξανδρος, Σακεδών (ή Σακερδών), Ουάλης, Πρίσκος, Χουδίων, Ηράκλειος, Εκδίκιος, (ή Ευδίκιος), Ιωάννης, Φιλοκτήμων, Φλάβιος, Ξάνθιος, (ή Ξανθιάς), Ουαλέριος, Νικόλαος, Αθανάσιος, Θεόφιλος, Λυσίμαχος, Γάϊος, Κλαύδιος, Σμάραγδος, Σισίνιος, Λεόντιος, Αέτιος, Ακάκιος, Δομετιανός (ή Δομέτιος), δυο Γοργόνιοι, Ιουλιανός, (ή Ελιανός ή Ηλιανός), και Αγλάϊος ο καπικλάριος. Ορισμένοι γραπτά αναφέρουν και επιπλέον των σαράντα ονόματα, όπως αυτά των Αγίων Αειθάλα, άλλου Γοργονίου.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Θείω Πνεύματι, συγκροτηθέντες, δῆμος ὤφθητε, τροπαιοφόρος, Ἀθλοφόροι Χριστοῦ Τεσσαράκοντα, διὰ πυρὸς γὰρ καὶ ὕδατος ἔνδοξοι, δοκιμασθέντες λαμπρῶς ἐδοξάσθητε. Ἀλλ' αἰτήσασθε, Τριάδα τὴν ὑπερούσιον, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Υ.Γ.
Και όπως λέει η μητέρα μου για αυτή τη γιορτή: Σαράντα φάε, σαράντα πιες και σαράντα δώσε για τη ψυχή σου. Δηλαδη, όταν κάποιος έχει ανάγκη καλό είναι να τον βοηθάμε με κάθε τρόπο και εμείς θα 'μαστε κερδισμένοι από το Θεό στη ψυχή μας.

΄΄κ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ,ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΚΑΖΑΤΖΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΕΝΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ΄΄

Νέα βέλη εξαπέλυσε σήμερα ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στον υπουργό δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη με αφορμή το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου.

Ο επίσκοπος απαντώντας στον υπουργό για τα όσα είπε πρόσφατα σχολιάζοντας το σκληρό ανακοινωθέν του που είχε δημοσιευτεί τις προάλλες επιτίθεται δριμύτατα εκ νέου χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως τερατούργημα που προστατεύει τον σαταντισμό,αντισυνταγματικό και στοχεύει στη φίμωση των μέσων ενημέρωσης(ιστολόγια,εφημερίδες κ.τ.λ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΓιορτάζουμε σήμερα 8 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Παύλου, του Επισκόπου Πλουσιάδος και Ομολογητού, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Παύλος έζησε την περίοδο της εικονομαχίας, δηλαδή τέλη του 8ου και αρχές του 9ου αιώνα μ.Χ. Εκλέχθηκε Επίσκοπος Πλουσιάδος και διακρινόταν μεταξύ των υπερασπιστών και συνηγόρων της Ορθόδοξης πίστης μας. Πλήθη ομοφρόνων του διώκονταν, εξορίζονταν, βασανίζονταν, φυλακίζονταν και σκοτώνονταν, για την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας και των Αγίων Εικόνων. Αλλά αυτά τα γεγονόταν δεν φόβιζαν τον Άγιο Παύλο.


ΑΓΙΟΙ ΕΠΤΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣΓιορτάζουμε σήμερα 7 Μαρτίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Επτά Μαρτύρων, ας πούμε λίγα λόγια:

Oι Επτά Άγιοι Μάρτυρες του Θεού, είναι οι:
Εφραίμ, Βασιλεύς, Ευγένιος, Αγαθόδωρος, Ελπιδίος, Καπίτων και Αιθέριος.

Επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Έρμων, έστειλε στη Σκυθία τον Επίσκοπο Άγιο Εφραίμ και στη Χερσώνα τον Επίσκοπο Άγιο Βασιλέα, με σκοπό την διάδοση του Χριστιανισμού. Ο Άγιος Βασιλέας επειδή κήρυττε τον Λόγο του Θεού, εκδιώχθηκε από τους ειδωλολάτρες. Όμως και πάλι προσκλήθηκε από τον ηγεμόνα της περιοχής για να αναστήσει τον γιο του.

Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011, 10:00



Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους την Καθαρά Δευτέρα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού. Αυτό, βέβαια, δεν φαίνεται να πτοεί τους «τολμηρούς» οι οποίοι έσπευσαν να πετάξουν τον συνυφασμένο με την ημέρα χαρταετό.

Οι περισσότεροι αψήφησαν την κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα, εγκαταλείποντας το «κλεινόν άστυ» για διάφορες πόλεις και χωριά της Ελλάδας προκειμένου να περάσουν παραδοσιακά τα Κούλουμα, τα οποία απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι «άσπρα».

Πιο συγκεκριμένα, ο καιρός κατά τη διάρκεια της Δευτέρας θα επιδεινωθεί, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της βόρειας χώρας και μέχρι το βράδυ και της κεντρικής.

Χιονοπτώσεις προβλέπονται και στις νησιωτικές περιοχές. Το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη οι χιονοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές, ενώ οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για χιόνι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε νησιωτικές περιοχές, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά και τα 10 Μποφόρ. Σταδιακή βελτίωση του καιρού με εξασθένηση των φαινομένων και άνοδο της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη.

Παρακολουθήστε την εξέλιξη του καιρού μέσα από το σύστημα παρακολούθησης, πρόγνωσης και πληροφόρησης για την κατάσταση των ελληνικών θαλασσών, «Ποσειδών», του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.


(Περιοχές της Ελλάδας με χιόνια το βράδυ της Δευτέρας)

Παραδοσιακά Κούλουμα

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τους Χριστιανούς, καθώς ξεκινά η αποχή από τα φαγητά ζωικής προέλευσης και αρχή νηστείας, διάρκειας 40 ημερών, όσες, δηλαδή, ήταν και οι μέρες της νηστείας του Ιησού στην έρημο. Ακόμα και η λαγάνα παραπέμπει στα «άζυμα» της Παλαιάς διαθήκης. Παράλληλα με την σωματική κάθαρση, ξεκινά και η πνευματική, αφού οι πιστοί παρακολουθούν τις Λειτουργίες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Το πέταγμα του χαρταετού είναι έθιμο συνυφασμένο με την Καθαρή Δευτέρα, αν και δεν τοποθετείται στα χρόνια του Βυζαντίου, αλλά σε μεταγενέστερη φάση. Η λέξη «κούλουμα» σημαίνει έξοδος στους αγρούς και πέταγμα χαρταετού, και όλα τα συναφή: Νηστίσιμα φαγητά και ποτά και πολύ γλέντι!

Οι Αθηναίοι θα σπεύσουν και φέτος στον βράχο του Φιλοπάππου, όπου υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής θα πετάξουν τον χαρταετό. Λίγο πιο κάτω, στην Ακαδημία Πλάτωνος (αρχαιολογικός χώρος), οι λαγάνες, ο χαλβάς, τα φασόλια, οι σουπιές και οι ελιές έχουν την τιμητική τους.

Οι Θεσσαλονικείς και όσοι βρεθούν στη συμπρωτεύουσα θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν την Καθαρά Δευτέρα στο άλσος του Κέδρινου Λόφου (πλατεία Τσάτρα), όπου θα γίνει η κεντρική εκδήλωση της ημέρας με τη συμμετοχή μουσικοχορευτικών, παραδοσιακών συγκροτημάτων και οργάνων του δήμου Θεσσαλονίκης, του δήμου Αγίου Παύλου και πολιτιστικών συλλόγων.

Στη Σταυρούπολη της Ξάνθης, θα τελεστεί και φέτος, στις 12 το μεσημέρι, το έθιμο της καμήλας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Κατά την τέλεση του δρώμενου, συμμετέχουν οι κάτοικοι, μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας κι έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα.

Στην πόλη της Νάουσας και την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα μπουλούκια χωρίς το προσωπείο, παρασύροντας τους επισκέπτες σε ένα ξέφρενο γλέντι. Ωστόσο, σε γύρω περιοχές του δήμου Νάουσας (περιοχή Ρουντίνα, Ανθέμια, περιοχή Ροδινά Αγγελοχωρίου, πλατεία Καρατάσου και Γιαννακοχώρι) θα στηθούν από τις 10:00 το πρωί ένα σωρό εκδηλώσεις όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να πετάξουν χαρταετούς και να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα.

Στην Κοζάνη, ο δήμος θα προσφέρει νηστίσιμα εδέσματα και χαρταετούς στο πάρκο Αγ. Δημητρίου από τις 15:00 το μεσημέρι.

Στα Γρεβενά στις 11:00 το πρωί θα γιορτάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τα κούλουμα στην πλατεία Ελευθερίας με χάλκινους ήχους.

Στις Σέρρες τα Κούλουμα γιορτάζονται με επίκεντρο τον εορτασμό της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία στην Πεντάπολη. Η παραδοσιακή φασολάδα που μαγειρεύεται σε μεγάλα καζάνια προσφέρεται σε κάθε επισκέπτη, συνοδευόμενη από νηστίσιμα εδέσματα. Το γλέντι ξεκινά από τις 10:00 το πρωί και ολοκληρώνεται αργά το μεσημέρι.

Στη Λεπτοκαρυά του νομού Πιερίας, από τις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα Κούλουμα, ενώ στις 15:00 το μεσημέρι θα γίνει η παρέλαση των καρναβαλιστών. Σαρακοστιανά εδέσματα θα μοιραστούν, επίσης, στον Πλαταμώνα, το Λιτόχωρο, τη Σκοτίνα, τον Παντελεήμονα και τους Πόρους του νομού Πιερίας, ενώ για τις 18:00 το απόγευμα, στην πλατεία του Δίου, έχει προγραμματιστεί διαγωνισμός αερόστατου.

Στην Παναγιά Θάσου διοργανώνονται λαογραφικές και διονυσιακές εκδηλώσεις. Οι κάτοικοι τιμούν τον αρχαίο θεό Διόνυσο, με ποικίλες εκδηλώσεις, παρέλαση αρμάτων, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Στο Γαλαξίδι, το απόγευμα της Kαθαράς Δευτέρας, θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Ντόπιοι, χωρισμένοι σε ομάδες, μάχονται μεταξύ τους στοχεύοντας, ο ένας τον άλλον, με αλεύρι και χρωματιστή σκόνη. Η συνήθεια έμεινε στην ιστορία ως «αλευροπόλεμος» ή αλλιώς «αλευρομουτζουρώματα». Φυσικό επακόλουθο αυτού του εθίμου είναι στο τέλος το Γαλαξίδι να μετατρέπεται στην πιο… χρωματιστή πολιτεία του κόσμου.

Στη Θήβα, πραγματοποιείται την Καθαρά Δευτέρα, πιστή αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου. Το έθιμο ταξιδεύει στις μέρες μας από το 1830, όπου τότε οι Βλάχοι από την Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία αλλά και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τη γη των προγόνων τους και μετακινήθηκαν νοτιότερα, όπου ανακάλυψαν γόνιμο έδαφος και εγκαταστάθηκαν.

Η ελληνική πρωτεύουσα του καρναβαλιού, η Πάτρα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ολόκληρη η πόλη μετατρέπεται κατά τη διάρκεια της Αποκριάς σε έναν απέραντο χώρο διασκέδασης και ξεφαντώματος. Φαντασία, δημιουργικότητα, εφέ ηχητικά και οπτικά, φέρνουν χορό και τραγούδια στους δρόμους.
Μεσσήνη…η εκτέλεση της γριάς Συκούς.

Το χωριό Αγναντερό, 17χιλ. από την Καρδίτσα και 8χιλ. από τα Τρίκαλα φημίζεται για τη γιορτή των Αποκριών. Την Κυριακή της Αποκριάς, γίνεται στην πλατεία του χωριού η αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου. Στην τελετή του γάμου ξεχωρίζει η νύφη με καραγκούνικη ενδυμασία, ο γαμπρός και οι βλάμηδες με φουστανέλα και τσαρούχια, ο γιατρός με τα γιατροσόφια του, ο χωροφύλακας με τη σφυρίχτρα του, ο γέρος με την καμπούρα του και η γριά γνέθοντας τη ρόκα της. Από την τελετή βέβαια δεν λείπουν οι «κουδουνάδες», οι οποίοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέρες πριν, προκαλώντας θόρυβο στο χωριό.

Στον Τύρναβο, άνδρες και γυναίκες συγκεντρώνονται κοντά στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου παρασκευάζουν το «μπουρανί», μια σούπα από σπανάκι και ξύδι. Έπειτα, το σερβίρουν και στο τέλος του φαγητού, το γλέντι φουντώνει.

Στα Ιωάννινα, μεταμφιεσμένοι κάτοικοι χορεύουν γύρω από τεράστιες φωτιές, σε διπλές και τριπλές σειρές. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και το έθιμο πέρασε από γενιά σε γενιά με την ονομασία «Τζαμάλες». Η κορύφωση των εκδηλώσεων της Αποκριάς γίνεται όταν στήνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης το γαϊτανάκι.

Στην Άρτα, το Καρναβάλι των Γυναικών κλέβει την παράσταση. Οργανώνεται κατά αποκλειστικότητα από γυναίκες, χωρισμένες σε γκρουπ, οι οποίες παρελαύνουν στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Είναι ντυμένες με αποκριάτικες στολές και η κατάληξη της πορείας τους, τις βρίσκει σε κάποιο από τα κέντρα της πόλης για ξεφάντωμα μέχρι τις πρωινές ώρες.

Στη Σκύρο, η αρχή του Τριωδίου σημαίνει αυτόματα και την εμφάνιση του «Γέρου» και της «Κορέλας». Φιγούρες γραφικές, ντυμένα παραδοσιακά, αμφότερες γυρνούν στους δρόμους του νησιού δίνοντας ξεχωριστό χρώμα στον εορτασμό της Αποκριάς.

Στη Νάξο, όπου η μυθολογία την αναφέρει ως το νησί – γενέτειρα του Θεού Διονύσου, τα αποκριάτικα έθιμα αποτελούν παράδοση ανθεκτική μέσα στο χρόνο. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται το σφάξιμο των χοίρων και οι εκδηλώσεις με τους «Kουδουνάτους».

Στη Χίο, την περίοδο των αποκριών αναβιώνουν μια σειρά εθίμων. Η Μόστρα των Θυμιανών και ο Καλαμωτούσικος γάμος είναι τα σημαντικότερα εξ αυτών.

Στη Σκόπελο, οι νέοι, γέροι και παιδιά μεταμφιεσμένοι γυρνούν από σπίτι σε σπίτι στους δρόμους και στις γειτονιές. Οι μεταμφιεσμένοι αυτοί λέγονται μουτσούνες, μασκαράδες λόγω της μάσκας την οποία φοράνε. Συνηθίζουν να δίνουν μικρές παραστάσεις όπου βρεθούν μιμούμενοι και σατιρίζοντας ανθρώπινους χαρακτήρες και συντοπίτες τους (ο τσιγγάνος, ο αρκουδιάρης, ο γάμος, η γέννα ).

http://www.youtube.com/watch?v=WsQAFjeTZms
εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας - του Αρχιμ.Παντελεήμονα Αράθυμου

Την 5η Μαρτίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας καί Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, όπου εψάλη για πρώτη φορά «η Ασματική Ακολουθία της Συνάξεως των Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων, εν τη Θηβαΐδι της Αιγύπτου ασκήσει λαμψάντων.

Η προαναφερθείσα Ιερά Ακολουθία συνετάγη από τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Αγαθόνικο Νικολαΐδη, ενεκρίθη από την Ιερά Σύνοδο τῆς Αλεξανδρινής Εκκλησίας και εξεδόθη από την Ιερά Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως και Σεϋχελλών νήσων.

Οι Άγιοι Αββάδες της ερήμου της Θηβαΐδος αποτελούν τιμή και κλέος του παλαιφάτου Πατριαρχείου και της Ορθοδόξου Εκκλησίας γενικώτερα, τόσο διότι έλκουν την καταγωγή τους από την Νειλοχώρα και την Αφρική, όσο και για τον λόγο ότι η Θηβαΐδα υπήρξε τόπος ασκήσεως χιλιάδων ασκητών, οι οποίοι κατέδειξαν ότι η τελειότητα της πνευματικής εν Χριστώ ζωής δεν αποτελεί ουτοπία, αλλά πραγματικότητα, η οποία προϋποθέτει αγώνες, μόχθο και αυταπάρνηση.


























































Η Μεγάλη Σαρακοστή αποτελεί την προετοιμασία των πιστών μέσα απο τη νηστεία και τη προσευχή για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού από την οποία και προσδιορίζεται κατ' έτος ως κινητή περίοδος. Διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα. Η δε Κυριακή των Βαΐων είναι η τελευταία ημέρα της περιόδου αυτής.
Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν περιλαμβάνεται στη Σαρακοστή αν και συνεχίζεται η νηστεία που είναι ιδιαίτερα αυστηρότερη. Στη πραγματικότητα μαζί με την εβδομάδα των Αγίων Παθών είναι πεντηκονθήμερη περίοδος.Μιλήσαμε με Αγιορείτη ασκητή και μας εξήγησε τα περί νηστείας..
Γιατί νηστεύουμε;

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τέλεσε για 1η φορά την Ακολουθία των ασκητών της Θηβαϊδας

Την 5η Μαρτίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας καί Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, όπου εψάλη για πρώτη φορά «η Ασματική Ακολουθία της Συνάξεως των Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων, εν τη Θηβαΐδι της Αιγύπτου ασκήσει λαμψάντων.

Η προαναφερθείσα Ιερά Ακολουθία συνετάγη από τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Αγαθόνικο Νικολαΐδη, ενεκρίθη από την Ιερά Σύνοδο τῆς Αλεξανδρινής Εκκλησίας και εξεδόθη από την Ιερά Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως και Σεϋχελλών νήσων.

Οι Άγιοι Αββάδες της ερήμου της Θηβαΐδος αποτελούν τιμή και κλέος του παλαιφάτου Πατριαρχείου και της Ορθοδόξου Εκκλησίας γενικώτερα, τόσο διότι έλκουν την καταγωγή τους από την Νειλοχώρα και την Αφρική, όσο και για τον λόγο ότι η Θηβαΐδα υπήρξε τόπος ασκήσεως χιλιάδων ασκητών, οι οποίοι κατέδειξαν ότι η τελειότητα της πνευματικής εν Χριστώ ζωής δεν αποτελεί ουτοπία, αλλά πραγματικότητα, η οποία προϋποθέτει αγώνες, μόχθο και αυταπάρνηση.
Διαβάστηκε : 1546 φορέs

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ

Ματθ. στ’ 14-21



Ἐὰν γὰρ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος· ἐὰν δὲ μὴ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, οὐδὲ ὁ πατὴρ ὑμῶν ἀφήσει τὰ παραπτώματα ὑμῶν. Οταν δὲ νηστεύητε, μὴ γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταὶ σκυθρωποί· ἀφανίζουσι γὰρ τὰ πρόσωπα αὐτῶν ὅπως φανῶσι τοῖς ἀνθρώποις νηστεύοντες· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἀπέχουσι τὸν μισθὸν αὐτῶν. Σὺ δὲ νηστεύων ἄλειψαί σου τὴν κεφαλὴν καὶ τὸ πρόσωπόν σου νίψαι, ὅπως μὴ φανῇς τοῖς ἀνθρώποις νηστεύων, ἀλλὰ τῷ πατρί σου τῷ ἐν τῷ κρυπτῷ, καὶ ὁ πατήρ σου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει σοι ἐν τῷ φανερῷ. Μὴ θησαυρίζετε ὑμῖν θησαυροὺς ἐπὶ τῆς γῆς, ὅπου σὴς καὶ βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται διορύσσουσι καὶ κλέπτουσι· Θησαυρίζετε δὲ ὑμῖν θησαυροὺς ἐν οὐρανῷ, ὅπου οὔτε σὴς οὔτε βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν οὐδὲ κλέπτουσιν· ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν.



Φτάσαμε στὶς τελευταῖες μέρες πρὶν ἀπὸ τὴν Μεγάλη Σαρακοστή. Ἤδη κατὰ τὴν ἑβδομάδα τῆς Ἀπόκρεω , δυὸ μέρες - ἡ Τετάρτη καὶ ἡ Παρασκευὴ - ἀνήκουν στὴ Σαρακοστή. Ἡ Θεία Λειτουργία δὲν τελέσθηκε καὶ ἡ ὅλη τυπικὴ διάταξη στὶς ἀκολουθίες ἔχει πάρει τὰ λειτουργικὰ χαρακτηριστικὰ τῆς Μεγάλης Σαρακοστῆς.

Τὸ Σάββατο τῆς Τυροφάγου ἡ Ἐκκλησία μας «ποιεῖ μνεία πάντων τῶν ἐν ἀσκήσει λαμψάντων ἁγίων ἀνδρῶν τὲ καὶ γυναικῶν». Οἱ ἅγιοι εἶναι τὰ πρότυπα ποὺ θ' ἀκολουθήσουμε, οἱ ὁδηγοὶ στὴ δύσκολη τέχνη τῆς νηστείας καὶ τῆς μετάνοιας. Στὸν ἀγώνα ποὺ πρόκειται ν' ἀρχίσουμε δὲν εἴμαστε μόνοι, ἔχουμε βοηθοὺς καὶ παραδείγματα.

Τὴν Κυριακή, τελευταῖα μέρα πρὶν τὴ Σαρακοστή, ποὺ συνήθως τὴν ὀνομάζουμε Κυριακὴ τῆς συγγνώμης καὶ «τῆς ἀπὸ τοῦ Παραδείσου τῆς τρυφῆς ἐξορίας του Πρωτόπλαστου Ἀδάμ».

Ξέρουμε ὅτι ὁ ἄνθρωπος πλάσθηκε γιὰ νὰ ζεῖ στὸν Παράδεισο, γιὰ τὴν γνώση τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν κοινωνία μαζί Του. Ἡ ἁμαρτία του ὅμως τὸν ἀπομάκρυνε ἀπὸ τὴν εὐλογημένη ζωὴ καὶ ἔτσι ἡ ὕπαρξή του στὴ γῆ εἶναι μιὰ ἐξορία. Η Μ. Σαρακοστὴ εἶναι ἡ ἀπελευθέρωσή μας ἀπὸ τὴ σκλαβιὰ τῆς ἁμαρτίας. (σέλ. 32)

Τὸ εὐαγγελικὸ ἀνάγνωσμα αὐτῆς τῆς Κυριακῆς (Μάτθ. 6, 14-21) θέτει τοὺς ὅρους γιὰ μιὰ τέτοια ἀπελευθέρωση. Πρῶτος ὅρος εἶναι ἡ νηστεία, ἡ προσπάθεια νὰ ἐλευθερωθοῦμε ἀπὸ τὴ δικτατορία τῆς σάρκας καὶ τῆς ὕλης πάνω στὸ πνεῦμα. Δὲν πρέπει ὅμως ἡ νηστεία μας νὰ εἶναι ὑποκριτική, δηλαδὴ «πρὸς τὸ θεαθῆναι», νὰ μὴ φαινόμαστε «στοὺς ἀνθρώπους νηστεύοντες, ἀλλὰ στὸν Πατέρα μας ἐν τῷ κρυπτῷ» ὅπως ἀναφέρεται στὸ εὐαγγελικὸ ἀνάγνωσμα.

Δεύτερος ὅρος εἶναι ἡ συγγνώμη: «Ἐὰν ἀφῆτε στοὺς ἀνθρώπους τὰ παραπτώματά τους, θὰ ἀφήσει καὶ τὰ δικά σας ὁ οὐράνιος Πατέρας». Ἡ συγχωρητικότητα εἶναι ἡ ἐπιστροφὴ στὴν ἑνότητα, στὴ σύμπνοια, στὴν ἀγάπη. Ἔτσι στὸν Ἑσπερινὸ αὐτῆς τῆς Κυριακῆς, στὸ τέλος τῆς ἀκολουθίας, ὅλοι οἱ πιστοὶ πλησιάζουν τὸν ἱερέα καὶ ὁ ἕνας τὸν ἄλλο, ζητώντας τὴν ἀμοιβαία συγχώρεση.

Οὐσιαστικὰ ἀπὸ τὸν Ἑσπερινὸ αὐτὸ ἀρχίζει ἡ Μεγάλη Σαρακοστή. Ἀρχίζει ἡ ἀκολουθία μὲ τὸν ἱερέα ντυμένο στὰ λαμπερὰ ἄμφια καὶ τὰ τροπάρια ἀναγγέλουν τὸν ἐρχομὸ τῆς Μ. Σαρακοστῆς καὶ πέρα ἀπ' αὐτή, τὸν ἐρχομὸ τοῦ Πάσχα. Κατόπιν γίνεται ἡ εἴσοδος τοῦ Εὐαγγελίου μὲ τὸν ἑσπερινὸ ὕμνο «Φῶς ἱλαρὸν ἁγίας δόξης» καὶ ὁ ἱερέας προχωρεῖ στὴν Ὡραία Πύλη γιὰ νὰ ἀναφωνήσει τὸ Προκείμενο ποὺ πάντα ἀναγγέλει τὸ τέλος τῆς μιᾶς μέρας καὶ τὴν ἀρχὴ τῆς ἄλλης. Ἡ θαυμάσια μελωδία: «Μὴ ἀποστρέψεις τὸ πρόσωπό σου ἀπὸ τοῦ παιδός σου, ὅτι θλίβομαι, ταχὺ ἐπάκουσόν μου, πρόσχες τὴ ψυχή μου καὶ λύτρωσε αὐτήν» λέγεται πέντε φορές, τὰ φῶτα σβήνουν καὶ τὰ χρωματιστὰ ἄμφια ἀλλάζουν.
Ἀπὸ αὐτὸ τὸ σημεῖο ξεκινάει ἡ Μεγάλη Σαρακοστή: συναισθάνομαι ὅτι εἶμαι ἐξόριστος ἀπὸ τὴν ὀμορφιὰ τῆς Βασιλείας Του καὶ θλίβομαι. Τελικὰ παραδέχομαι ὅτι μόνο ὁ Θεὸς μπορεῖ νὰ μὲ βοηθήσει σ' αὐτὴ τὴ θλίψη. Μετάνοια πάνω ἀπ' ὅλα εἶναι τὸ ἀπελπισμένο κάλεσμα γιὰ τὴ Θεία βοήθεια. Στὴ συνέχεια διαβάζεται ἡ προσευχὴ τοῦ Ἁγίου Ἐφραὶμ ποὺ συνοδεύεται ἀπὸ μετάνοιες. Καθὼς οἱ πιστοὶ πλησιάζουν τὸν ἱερέα, ὁ χορὸς ψάλλει πασχαλινοὺς ὕμνους. Ἀπὸ τώρα βλέπουμε νὰ λάμπει στὸ τέλος τὸ φῶς τῆς Ἀνάστασης, τὸ φῶς τῆς Βασιλείας τοῦ Θεοῦ.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ’.

Ὁ Θεὸς τῶν Πατέρων ἡμῶν, ὁ ποιῶν ἀεὶ μεθ’ ἡμῶν, κατὰ τὴν σὴν ἐπιείκειαν, μὴ ἀποστήσῃς τὸ ἔλεός σου ἀφ’ ἡμῶν, ἀλλὰ ταῖς αὐτῶν ἱκεσίαις, ἐν εἰρήνῃ κυβέρνησον τὴν ζωὴν ἡμῶν.



Ἔτερον Ἀπολυτίκιον. Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Τὸ πολυσύνθετον, Πατέρων σύστημα, ἀνευφημήσωμεν, ἐνθέοις ᾄσμασι, τοὺς ἐν Ἑῴᾳ καὶ Βορρᾷ, καὶ Ἄρκτῳ καὶ Μεσημβρίᾳ, ἐν ἀσκήσει λάμψαντας, καὶ Θεὸν θεραπεύσαντας, ἀρετῶν ἀκρότητι, καὶ θαυμάτων δυνάμεσι, γνωστοὺς καὶ ἀνωνύμους καὶ πάντας, οὓς ὁ Χριστὸς λαμπρῶς ἐδόξασε.

Κοντάκιον. Ἦχος πλ. δ’. Ὡς ἀπαρχὰς τῆς φύσεως.

Ὡς εὐσεβείας κήρυκας, καὶ ἀσεβείας φίμωτρα, τῶν Θεοφόρων τὸν δῆμον ἐφαίδρυνας Κύριε, τὴν ὑφήλιον λάμποντα. Ταῖς αὐτῶν ἱκεσίαις, ἐν εἰρήνῃ τελείᾳ τοὺς σὲ δοξάζοντας, καὶ μεγαλύνοντας, διαφύλαξον ψάλλειν καὶ ᾄδειν σοι· Ἀλληλούϊα.



Ἕτερον Κοντάκιον. Ἦχος πλ. β’. Αὐτόμελον.
Τῆς σοφίας ὁδηγέ, φρονήσεως χορηγέ, τῶν ἀφρόνων παιδευτά, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστά, στήριξον συνέτισον τὴν καρδίαν μου Δέσποτα. Σύ δίδου μοι λόγον, ὁ τοῦ Πατρὸς Λόγος· ἰδοῦ γὰρ τὰ χείλη μου, οὐ μὴ κωλύσω ἐν τῷ κράζειν σοι· Ἐλεῆμον, ἐλέησόν με τὸν παραπέσοντα.

Μεγαλυνάριον.
Χαίροις τῶν Ὁσίων θεία πληθὺς, οἱ πάσῃ τῇ κτίσει, ἐνασκήσαντες ἱερῶς, χρόνοις διαφόροις, ἀσκητικοῖς καμάτοις, Πατέρες Θεοφόροι, σκεύη χάριτος.

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ
Saint
Σήμερα τιμοῦνται οἱ Ἅγιοι:
Εὑρέσεως Τιμίου Σταυροῦ μετὰ τῶν Τιμίων Ἥλων ὑπὸ τῆς Ἁγίας Ἑλένης , Ἀέτιος, Βασσόης, Θεόδωρος, Θεόφιλος, Κάλλιστος, Κωνσταντῖνος καὶ ἄλλοι 36 Μάρτυρες , ΚΥΡΙΑΚΗ «ΤΗΣ ΤΥΡΟΦΑΓΟΥ» , Θεόδωρος ὁ Μάρτυρας ὁ Κρατερός , Μελισσηνὸς ὁ Μάρτυρας , Εὐφρόσυνος ὁ Μάρτυρας , Ἀρκάδιος , Ἰουλιανὸς καὶ Εὔβουλος οἱ Μάρτυρες , Μάξιμος ὁ Ὁσιομάρτυρας , Ἀρκάδιος Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου , Ἡσύχιος ὁ Θαυματουργός , Ἁγίου Νεομάρτυρα Ἀβρααμίου τοῦ ἐκ Βουλγαρίας , Ἰὼβ ὁ Ἐρημίτης , Ὑπεραγίας Θεοτόκου τῆς Τσζεστόκοβα ἐν Ρωσίᾳ.

1 σχόλιο: